Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Med en vy över Genevesjön lägger Tyskland grunden till EM-titeln

Twitter: @atnilsson

Idag flyttar det tyska landslaget in i ett fyrstjärnigt hotell i den franska byn Évian-les-Bains. Det är där truppen siktar på att vara inkvarterade under den kommande månaden medan EM pågår. Valet av hotell gjordes för länge sedan. Precis som de flesta andra landslagen såg sig staben till en början omkring i trakterna kring Paris, men valet föll till slut på den lugna oasen i östra Frankrike, inte långt från den schweiziska gränsen.

När Tyskland inför VM i Brasilien letade efter boenden föll valet till slut på att låta bygga upp en egen liten by. För förbundskaptenen Joachim Löw fanns det inget alternativ som lockade honom tillräckligt. Av de otaliga förslag som kom hans väg fanns det inget som hade ett utrymme där endast han och hans landslag skulle kunna vara, utan en alltför stor närhet till andra människor och media. Ingen plats där andades lugn och ro.

Därför var det inte konstigt att valet i Frankrike inte föll på något i närheten av urbana Paris utan istället på den lilla orten Évian med drygt 8000 invånare. Från hotellet har man en vacker vy över Genevesjön, något som varje människa själsligt skulle må bra av att vakna upp till varje morgon. Inte minst 23 fotbollsspelare som kommer att slitas mellan hopp och förtvivlan under en månad där de kommer vara en av favoriterna till att vinna turneringen.

Hotellet ger också förbundskapten Löw den sinnesro han behöver för att fatta de svåra beslut han kommer att behöva ta under de kommande veckorna. Vem ska spela högerback? Vilken Mario G ska spela på topp? Och kommer Schweinsteiger att kunna bidra mer än inhopp? Kanske är det sådana vitala, avgörande beslut som blir lite enklare att ta när en människa framför sina ögon kan skåda den rofyllda Genevesjön guppa stilla, fram och tillbaka, medan de små båtarna rör sig ut över den.

Erfarenheten av vad som krävs i stora mästerskap är något Löw har med sig in i årets EM-slutspel. Han vet hur många gånger han måste kavla upp ärmarna på sin vita skjorta för att den ska sitta bekvämt när han gnager på sina naglar vid sidlinjen. Han vet hur han ska hantera de otroligt stora förväntningarna som finns, inte bara från honom själv och spelargruppen, utan från en hel tysk nation som hoppas kunna följa upp 2014 års VM-guld med ett EM-guld.

Det sitter numera så djupt inrotat i Löws sinne att hantera förväntningar att hans grånande hårsvall har stagnerat, det tycks inte bli mer grått än lite vid slutet av hårtopparna. Inte ens ett sent beslut att den så viktige Marco Reus inte kunde följa med till Frankrike tycktes få Löw det minsta ur balans. Istället talar Löw försiktigt, men självsäkert, om en gameplan som ska få Tyskland att gå hela vägen även i det här mästerskapet.

För Löw spelar det ingen roll att Tyskland sedan VM-finalen mot Argentina endast har hållit nollan i fem matcher. Att man i snitt har släppt in 1,4 mål per match. Att man på 19 matcher har vunnit tio, spelat två oavgjorda och förlorat sju stycken till en målskillnad på 39:26 (+13). Att man så sent som häromveckan hemma i Augsburg förlorade mot Slovakien med 1-3, trots att man kontrollerat tillställningen till en början.

Sådant är petitesser i Löws värld, det är inget som får honom att bita på naglarna. Det är det förgångna, han är närvarande – här och nu är vad det handlar om.

När den franska luften kommer att fylla hans lungor är det som om alla dessa siffror, kvalet till turneringen och träningsmatcherna, aldrig har existerat. För i mästerskap vet den erfarne Löw att det inte handlar om vad som har varit, eller vad som skulle kunna ha varit, utan det som är här och nu. Och det är därför, de negativa resultaten till trots, Tyskland fortfarande hör till favoriterna. Och kanske kan Évian och Genevesjön komma att hjälpa dem hela vägen framåt. Det är åtminstone Löws tro.

Publicerad 2016-06-07 kl 11:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons