Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Angstgegner Polen ett eldprov för Tyskland

Twitter: @atnilsson

Joachim Löws formationsrättelse, pungkliande eller vad man nu vill kalla det har varit det stora samtalsämnet sedan den inledande matchen av EM. Förbundskaptenen som alltid har varit en man som bjudit på underliga scener vid tränarbänken lyckades redan i turneringens första match hamna i händelsernas centrum till följd av ytterligare en sådan scen.

För Löw blev det ett halvdant försök till försvarstal där han pratade om ”omedvetenhet” och att ”nere vid bänken göra man saker man inte annars gör”. Lukas Podolski sa till applåder från journalistkåren att det var ”inget speciellt, jag tror 80% av oss vid något tillfälle kliat pungen” och sedan hamnade ämnet i det arkiv dit den borde ha skickats först.

Löw kommer säkerligen att fundera både en och två gånger över sitt beteende i kvällens match. Likväl kommer han också att spendera en tanke på om han och assistenten Thomas Schneiders outfits verkligen hör hemma vid tränarbänken. Det visade sig rätt snabbt att det franska klimatet och den grå tröja de bar inte riktigt fungerade tillsammans.

Men det är inte bara Löws egna beteende vid sidan av bänken han behöver fundera på. Naturligtvis ligger främst fokus på uppgiften att hantera landslaget som pekats ut som den främsta gruppspelsmotståndaren, nämligen Polen. Ett polskt landslag som Tyskland ställdes emot i kvalet till EM och då förlorade på bortaplan med 2-0 för att på hemmaplan vinna med 3-1.

Polen är på många sätt ett ypperligt landslag för Tyskland att möta. Det är landslag som räknas som en outsider till att kunna gå riktigt långt. Ett landslag som besitter stor kvalitet både i defensiven och offensiven, men framför allt är det ett landslag vars främsta kvalitéer ligger i det kontringsspel som tyskarna stundtals har få så svårt att behärska. Skulle Tyskland klara av kvällens uppgift vore det ett riktigt kvitto på att man är på rätt väg och för Löw vore det ett betryggande tidigt besked att få redan i turneringens andra match.

Hur Löw planerar att slå der Angstgegner (”skräckmotståndaren”) Polen har han ännu hållit hemligt. På presskonferensen inför matchen förtäljde förbundskapten ytterst lite om hur hans tankegångar gick inför gruppspelets viktigaste match. Löw pratade om att man inte måste ändra startelvan, men att han var långt ifrån tanken på att spela samma elva varje match. Att magkänslan avgör om Mario Gomez eller Mario Götze spelar. Att han inte vill riskera att få Mats Hummels skadad genom att använda honom för tidigt in i turneringen.

Sett till tidigare turneringar har Löw under de senaste fyra mästerskapen aldrig förändrat i startelvan från öppningsmatchen till den andra. Han har alltid hållit fast vid samma elva spelare, ibland dock med en förändrad formation och disposition. Något som talar för att Löw kommer att försöka tidig rotation i en vinnande startelvan. Samtidigt kan det finnas behov till förändringar.

Nämnde Hummels vill själv in i turneringen så tidigt som möjligt och få speltid. Jämfört med Shokdran Mustafi, som spelade mittback senast, är Hummels en betydligt bättre spelare när det kommer till uppspel. Den blivande Bayernspelarens förmåga att hitta sina medspelare med intelligenta och stundtals våghalsiga passningar kan komma till användning mot Polens förväntade höga press.

Tillsammans med Jerome Boateng och den i planen lågt sjunkande Toni Kroos kan Hummels fina passningsspel vara ett alternativ för Tyskland att ta sig ur Polens press. Ett sätt att inte känna sig för stressade av att Polen trycker upp när tyskarna har bollinnehav då man besitter bollskickliga försvarare med bra blick för spelet. Något som Löw säkerligen funderar både en och två gånger över.

För Mario Gomez kan tiden vara komma att få kliva in och göra sina första minuter i turneringen. Visserligen förväntar sig Löw mer bollinnehav ikväll än vad tyskarna hade mot Ukraina, men fortfarande söker Tyskland alternativen längst kanterna och inläggen vara otaliga senast och kan vara så även ikväll. Förbundskaptenen ser Gomez som en ”ideal kandidat” när bollar kommer från kanten och in, medan Götze får samma epitet när det handlar om kompakta ytor centralt, när man behöver luckra upp motståndarna och det behövs mer tekniska färdigheter.

Oavsett vilka elva spelare som startar kommer Tyskland att ställas mot gruppens på förhand tuffaste motståndarna i en tidig gruppspelsfinal. Polen har åsamkat Tyskland problem tidigare och kommer att ha möjligheten ikväll. Tyskland kommer att kliva upp högt i banan, ha mycket boll och försöka kombinera sig igenom ett kompakt polskt försvar som kommer att söka de oerhört skickliga och mångsidiga anfallarna Milik och Lewandowski vid bollerövring. För Tyskland blir det ett mindre eldprov för att se hur långt i deras process de har kommit och vilka svagheter det fortfarande finns att täppa igen.

Publicerad 2016-06-16 kl 08:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons