Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tyskland övertygade om seger - men vill se förbättringar

Twitter: @atnilsson

”Vi kommer att vinna gruppen och vi kommer att besegra Nordirland”, har varit det tyska mantrat under dagarna inför uppladdningen till kvällens match på Parc de Princes i Paris. Hade en inte förstått bättre, hade en kunnat tro att förbundskapten Joachim Löw nött detta mantra inför varje övning på träningarna. Så spelare som ledare påpekar detta mantra likt en självklarhet som vilken annan vid alla tillfällen de får en chans att göra det.

Tyskland ska naturligtvis vinna mot Nordirland. Det betyder dock inte nödvändigtvis att man vinner sin grupp. Tyskland går in i matchen med bästa möjliga förutsättningar som gruppetta, endast ett mål bättre än Polen som har lika många ihopskrapade poäng (4) som tyskarna. Nordirland har dock – till skillnad från Polens motståndare Ukraina – fortfarande chansen att ta sig vidare till slutspelet. Det betyder att nordirländarna har ett betydligt starkare incitament (än vad Ukraina har) till att knipa åtminstone en poäng i den sista omgången. Samtidigt har EM hittills gång på gång visat att ytterst få landslag är lättbesegrade, att åka ut med hedern i behåll är ett incitament nog för att Ukraina ska göra sitt bästa för att ta några poäng alls i mästerskapet.

Trots sin tydliga övertygelse om att Tyskland vid 20-tiden ikväll kommer att ha besegrat Nordirland och vunnit gruppen, saknar Tyskland inte respekt för sina motståndare. Förbundskapten Löw påpekade lika bestämt att hans lag är mycket väl medvetna om den kollektiva styrka (en eufemism för hur dåliga man anser att de nordirländska spelarna är individuellt), att Nordirland mycket väl kan göra det svårt för Löws lag. Inte minst i kvalet till turneringen visade sig två andra lag med ”kollektiv styrka” från de brittiska öarna – Skottland och Irland – vara svåra nog för det tyska landslaget så respekten bör finnas där hos Tyskland. Det kommer inte att vara någon ”walk in the park” för Tyskland, mer känslan av en orm som sakta försöker krama livet ur sitt byte. Och Nordirland kommer att kvida in i det sista för att överleva.

Den assisterande förbundskapten Thomas Schneider, som under gårdagen satt podiet som ersättare till den krasslige Löw, antydde att det skulle kunna bli förändringar i startelvan jämfört med matchen Polen, men inte vilka spelare det gällde. Det är inte särskilt långsökt att tro att det kommer att handla om offensiva förändringar. Mario Götze, Julian Draxler, Mesut Özil har alla fått kritik för sina inledande matcher och det är inte otroligt att det är någon av dessa som kommer att få se sig placerade på bänken till förmån för någon annan ivrig spelare. Med tanke på att Mats Hummels samtidigt utlovade att Tyskland skulle spela offensivare och mer riskfyllt är det inte heller otroligt att Benedikt Höwedes kommer att ersättas av en mer bollskicklig spelare som högerback.

Rent taktiskt lär de personella förändringarna inte att leda till några större skillnader. Tyskland kommer fortsatt att vilja dominera tillställningen – vilket inte på något sätt stör Nordirland – och sikta in sig på att hitta kombinationer för att ta sig fram till offensiva lägen i den sista delen av planen. Vad som dock kommer att krävas är mer osjälviska och uppoffrande löpningar av spelare i offensiva positioner, löpningar som inte främst är till för att få boll utan för att sära på motståndarförsvaret och öppna upp ytor för medspelare. Den typen av löpningar har det endast varit sparsamt med i de första två matcherna och det är därför Tyskland många gånger har haft så oerhört svårt att komma till bra avslutslägen. Inte heller vore det förvånande om en spelare som Leroy Sané får speltid då han är en av de spelare som har sin styrka i utmana ”en mot en”, en spetsegenskap som inte många spelare i den tyska truppen har.

Allt annat än en seger i kväll vore en enorm besvikelse för Tyskland. Det kan dock krävas flera mål för att knipa första platsen i gruppen om Polen skulle få ett par bollar i nät mot Ukraina. Därför tror jag att vi kommer att få se ett betydligt mer vågat Tyskland imorgon som kommer att spela med mindre marginaler och chansa mer. Man är helt enkelt så pass säkra på att ett bolltapp kommer att kunna avledas på ett bättre sätt mot Nordirland än vad det till exempel hade gjorts mot Polen. Dessutom kan Löw med några personella förändringar få spelare som bidrar till ett mer rörligt och tekniskt bättre anfallsspel där man kan utnyttja flera spelare i det offensiva spelet på ett bättre sätt.

Publicerad 2016-06-21 kl 09:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons