Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tyskland växer in i mästerskapet - Kimmich imponerar i EM-debuten

Twitter: @atnilsson

Det var inte överlyckliga tyskar som rusade av glädje efter att man planenligt besegrat Nordirland. Den för kvällen skjortklädde Joachim Löw skakade hand med Michael O’Neill, tackade för en god matchen men bjöd inte heller på ett avslappnat minspel som någonstans skulle tala om att Tyskland hållit nollan gruppspelet igenom och slutat som gruppetta. Det var helt enkelt inte en sådan insats, en sådan kväll där vidareavancemanget skulle bejublas mer än vad det behövdes. Siktet var redan inställt på nästa uppgift – åttondelsfinalen.

Inför matchen mot Nordirland hade det pratats mycket i tysk media om problemen i offensiven mot Polen. Det såg trögt ut. Det saknades rörelse vilket gjorde det lätt för Polen att täppa till ytorna som Tyskland försökte komma åt. Även förbundskapten Löw såg bekymren och valde därför att göra två förändringar inför den sista slutspelsmatchen jämfört med matchen mot Polen. Mario Gomez fick (äntligen!) chansen, vilket flyttade ut Mario Götze på vänsterkanten och samtidigt klev Joshua Kimmich in och EM-debuterade som högerback.

Tidigt in i matchen syntes det att förändringarna gjorde skillnad, inte minst på högerkanten där Joshua Kimmich imponerade. Det är svårt att tro att den 21-åringen så sent som för ett år sedan spelade i 2. Bundesliga på det centrala mittfältet för RB Leipzig, för mot Nordirland imponerade han som högerback på ett sätt som ingen annan tysk har gjort sedan Philipp Lahm tackade för sig. Kimmich tog för sig, klev upp i planen, bidrog med att bredda det tyska spelet och skapa ytor både för sig själv och sina medspelare. Det var som om Kimmich alltid spelat i den rollen och Löw kommer att få svårt att hålla honom borta från den platsen efter gårdagens insats.

Götzes ersättare på topp, Mario Gomez, stod för matchens enda mål och bidrog med den närvaro i boxen som Tyskland saknat i tidigare matcher. Besiktas-anfallaren hade också lägen att göra flera mål och borde kanske ha gjort det också, men trots det försämrade han åtminstone inte sina aktier inför kommande matcher. Med Mario Götze ute på vänsterkanten, istället för i rollen som falsk nia, fick Tyskland ytterligare ett offensivt vapen i en spelare som är stark på att utmana spelare en mot en. Götze gjorde sin hittills bästa match i mästerskapet, fick mer ytor att jobba med han borde ha haft åtminstone ett mål tillskrivet sig. Lägena fanns där, men inte skärpan för Bayern München-spelaren.

Det syntes tydligt att Tyskland hade bestämt sig för att våga lite mer än man gjorde mot Polen. I en förväntad matchbild där tyskarna dominerande (71% bollinnehav, 26 avslut) försökte Löws lag att hitta svårare alternativ på planen, hittade in med fler bollar bakom den nordirländska backlinjen och skapade betydligt större besvär än i tidigare matcher. Inte minst bidrog förändringarna i startelvan till mer rörelse på offensiv planhalva och Nordirland hade svårt att fånga upp de tyska spelarna. De av mig efterfrågade osjälviska löpningarna var betydligt fler, vilket gav en spelare som Mesut Özil betydligt mer tid med bollen och han visade att han kan bli en viktig pusselbit för Tyskland under slutspelet.

Det stora övertaget till trots var det bekymmersamt att Tyskland aldrig kunde stänga matchen trots sitt stora övertag. Chanser fanns det massvis av, ett antal frilägen men tyskarna hade redan från start svårt att hitta in bakom en storspelande Michael McGovern i det nordirländska målet. ”Vi skapade flera bra chanser, men missade många […] Med resultatet är jag inte nöjd”, sa förbundskapten Löw efter matchen och en som höll med var Thomas Müller: ”Jag själv hade i första halvlek kunnat nå upp på lika många mål som Gareth Bale i den här turneringen.” Skärpan framför målet måste vässas om Tyskland ska nå en längre bit in i turneringen, men intrycket var att Tyskland tog ett stort kliv framåt i utvecklingen. Samtidigt ska det sägas att det trots allt var Nordirland man mötte. Tyskland kommer att behöva höja nivån när man ställs mot bättre motstånd i slutspelet.

De sju poängen, de tre hållna nollorna och tre stabila insatser får ses som en klart godkänd insats av tyskarna i gruppspelet. Målet var att vinna gruppen och det gjorde Tyskland. Det var inte alltid glansfullt, inte alltid titelkandidatsstandard men det gjordes och däri ligger tyskarnas styrka. De presterar när det krävs och får ofta med sig resultaten. Det är därför man aldrig kan räkna bort Tyskland i mästerskap, för de är oerhört svåra att besegra och hålla borta från att ta sig långt in i turneringen.

Nu väntar en åttondelsfinal där Tyskland kommer att vara favoriter. Gruppspelet har givit Löw en stabil grund att stå på och han har dessutom flera alternativ på olika positioner att välja på inför kommande matcher. Han hade, vid det här stadiet i turneringen, troligen inte kunnat önska sig mer. Tre stabila insatser men det finns fortfarande ”luft nach oben” som man säger på tyska, det vill säga mer att ta av och där nog precis det Löw hade hoppats på att gå in med i slutspelet. Tyskland växer sig in i turneringen sakta men säkert.

Publicerad 2016-06-22 kl 11:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons