Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tyskland med EM:s mest övertygande insats

Twitter: @atnilsson

3-0 och Tyskland spänner musklerna i mästerskapet. 3-0 och Tyskland skjuter upp som favoriter till EM-titeln. 3-0 och Tyskland vaggas in i en falsk trygghet?

Ett Tyskland med en förändring från mötet med Nordirland ställdes mot Slovakien i åttondelsfinalen. Julian Draxler klev in till vänster på det offensiva mittfältet och ersatte Mario Götze som nu förlorat ytterligare en bundsförvant i Joachim Löw. I övrigt var det samma tio spelare som i samma formation (4-2-3-1) som mot Nordirland.

Tyskarna gick in med en tydlig matchplan och bara körde. Det var hög press redan från avspark. Slovakien skulle inte tillåtas att få en lugn stund med bollen och Marek Hamšik skulle inte få möjligheten att styra matchbilden på ett sätt som gynnande Slovakien.

Det var en taktik som fungerade.

Efter det tidiga ledningsmålet av Jerome Boateng, som skapade ett nödvändigt lugn i det tyska laget, fick Tyskland ett rejält grepp om matchen. Slovakien hade svårt att komma ut ur egen planhalva. Målskytten Boateng och hans kollega Mats Hummels fick ostört styra spelet från backlinjen, precis så som förbundskapten Löw önskat.

När Slovakien pressade Toni Kroos och Sami Khedira centralt i banan valde mittbackarna alternativen ute på kanterna där ytterbackarna klev upp i banan och skapade oreda. Den första halvleken var ett ypperligt exempel på hur viktiga Hummels och Boatengs förmåga i uppspelsfasen är. Motståndarna kan inte bara plocka bort Kroos för att sätta Tyskland i trångmål, man måste även pressa mittbackarna och det gjorde inte Slovakien. Mumma, tyckte nog Löw.

Det spelade ingen roll att Mesut Özil missade en straff och att Manuel Neuer fick stå för en kanonräddning – Tyskland var lika överlägsna som Slovakien var underlägsna. När Mario Gomez skickade in 2-0 några minuter innan halvtid var matchen någonstans avgjord. Slovakien kunde inte ta sig tillbaka och när matchens spelare Julian Draxler skickade in 3-0 var slutresultatet skrivet och kvartsfinalplatsen klar.

Kanske var det den mest imponerande insatsen av ett lag i hela turneringen. Det var ingen felfri insats, men det var en övertygande sådan. Tyskland domderade tillställningen och tillät aldrig Slovakien att få en syl i vädret. Det var en prestation som skrek ”kom an då!” till de blivande kvartsfinalmotståndarna (Italien eller Spanien).

Och att ha fått en så pass enkel resa var allt Tyskland kunde önskat sig. För det betyder att det finns mycket energi kvar i benen till kvartsfinalen som kommer att bli betydligt tuffare. Dessutom har man en mer vilodag än sina blivande motståndare som spelar först imorgon.

Den övertygande insatsen till trots går det inte att komma från att Slovakien inte lyckades ställa ”många frågor” (som Lars Lagerbäck hade uttryckt det) till det tyska försvaret. Utifrån kvällens insats är det svårt att värdera hur det egentligen är ställt med den tyska defensiven. Offensiven ser det bra ut. Defensiven är oexploaterat område där vi får svar först i kvartsfinalen.

Det defensiva frågetecknet borde fortfarande få Löw att bita på naglarna.

Vinsten var dock ytterligare en etapp på vägen till finalen där Tyskland går från klarhet till klarhet. Idag var Julian Draxler som visade att han hör hemma i startelvan. Det var ett resultat som övertygade. Och snart har Löw alla pusselbitar på plats. Mer hade han inte kunnat önskat sig efter åttondelsfinalen. Nästa mål: semifinal.

Publicerad 2016-06-26 kl 21:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons