Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tillbaka till framtiden med Ancelotti

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

En ny era har inletts i Bayern München. Carlo Ancelotti har officiellt presenterats som Bayerns nye tränare och han har genomfört sitt första träningspass. Och det finns en igenkännande känsla av två tidigare tränarlegendarer som väckts till liv i Bayern med Ancelottis ankomst. En känsla som ger tro och hopp om en framgångsrik framtid.

Den italienske tränaren inledde sin första presskonferens som tränare för Bayern München med en kortare monolog på tyska, där han tog tillfället i akt att berätta om hur glad han var över att äntligen vara på plats. Sedan övergick han till att prata på antingen engelska eller italienska, med inslag av spanska, ett potpurri av språk som de vana journalisterna på Allianz Arena gjort sig bekanta med under Pep Guardiolas tid i Bayern.

Annons

Ancelotti sa inget häpnadsväckande. Inget som fick journalisterna att andas tungt och ihärdigt skriva i anteckningsblocken. Tränaren pratade om han var mycket nöjd de spelare han hade till förfogande, att han hade lämnats en hälsning av Guardiola i tränarrummet och att han inte planerade någon revolution utan ville bygga vidare på den anfallsfotboll som varit.

Troligen sa Ancelotti precis allt som chefen Karl-Heinz Rummenigge och de andra i klubben önskat sig, utan att man placerat ord i den italienske tränarens mun. Efter tre år av Guardiola och allt vad det innebar, eftersöktes en ersättare som var den diametrala motsatsen, ergo Ancelotti. En erfaren, världsvan och trygg människa som kan prata om allt från de lokala restauranterna till intrikata taktiska detaljer.

Ancelotti bemötte alla frågor med respekt och svarslusta. Han besvarade dem utan att skapa några större reaktioner. Det var en uppmärksammad presskonferens (en show som det är numera) utan den där journalistiska rubrikfaktorn. Den enda gången under dagen som Ancelotti såg någorlunda besvärad ut, var när han placerades framför kamerorna mitt på ett folktomt Allianz Arena med ett lederhosen i nävarna tillsammans med klubbens maskot Bernie och en stor orkester. Och vem hade, ärligt talat, inte varit besvärad i den situationen?

Annons

Under eftermiddagen fick han träda in i rollen som fotbollstränare och genomföra sitt första träningspass med en någorlunda decimerad trupp. Iförd shorts, träningströja och keps i den 32-gradiga värmen höll sig Ancelotti tillbakadragen och såg mest från distans på när hans assistenter ledde spelarna igenom de olika momenten. Drygt en timme senare var passet över och då hade Ancelotti poserat inför alla journalister och fotografer, dock undvek han att skriva några autografer under sin första dag.

Det känns som om Bayern genomför ett ”tillbaka till framtiden” med Ancelotti. Italienarens första intryck påminner mycket om det som de två klubblegendarerna Ottmar Hitzfeld och Jupp Heynckes gav. En ödmjuk och avslappnad professionalism av en tränare som redan har upplevt det mesta och som vet hur det mediala spelet fungerar. Efter tre år av Guardiola känns det som ett steg Bayern ville ta och behövde ta. Ett steg tillbaka till tryggheten och den egna identiteten som till viss del försvann under spanjorens ledning.

Annons

För Ancelotti är Bayern på många sätt en munsbit. Han har varit tränare i alla de stora ligorna, tränat klubbar med betydligt tuffare intern politik och vet vad arbetet går ut på i fotbollskommersialismens tid. Tyskland och Bundesliga är den sista stora ligan som nu Ancelotti kan kryssa över på sin bucket list och han kommer säkerligen finna många saker angenämare i Bayern München än vad han har funnit dem i andra klubbar.

Bayern är precis som Real Madrid, AC Milan, Paris-Saint Germain och Chelsea en stor klubb, men på många sätt är det en mycket mer lättarbetad tillvaro där toppstyrningen är mindre, där den interna politiken är mindre påtaglig och där organisationen sedan årtionden är genomarbetad och optimerad för att ge bästa möjliga förutsättningar för att nå framgång. Jag tror att det kommer att passa Ancelotti bra.

Annons

Ancelotti vet vad som krävs i en sådan här klubb och det var också därför han sa sig inte känna någon särskilt stor press över uppgiften. Han har jobbat under liknande omständigheter tidigare och har uppvisat goda resultat då. Det handlar om att göra ett liknande jobb igen och det känner han sig förmögen att göra.

Den nya Ancelotti-eran ser ut att vara en återgång till ett Bayern som har legat på is under ett par år. Klubben har fått den typ av tränare de har velat och Ancelotti har hamnat i en klubb som passar honom. Redan under sin första dag har Ancelotti vunnit över många av klubbens supportrar och om inte en alltför lång framtid lär han vunnit över dem flesta. Efter tre år av Pep Guardiola känns det tryggt att ha gamla Bayern München tillbaka. Jag har saknat den klubben.

Publicerad 2016-07-12 11:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto