Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hertha Berlin går en tung säsong till mötes

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Den här texten är den tolfte i min ”inför Bundesliga 16/17”-resa där jag siktar på att publicera en text om varje lag inför säsongen drar igång med mina tankar och funderingar kring lagets kommande säsong. Idag: Hertha Berlin.

Hertha Berlin var länge förra säsongens stora sensation i Bundesliga. Länge placerade sig huvudstadslaget på Champions League-plats men i slutändan räckte det inte hela vägen. Efter en svag avslutning där bensinen tog slut i Hertha blev det dock en Europa League-plats. En högst överraskande sådan då klubben säsongen innan slagits mot nedflyttning. Frågan är nu om Hertha Berlin åter kan slåss om Europaplatserna.

Annons

En stor del av Herthas framgångar tillskrevs tränaren Pal Dardai som tidigare representerat klubben som spelare. Ungraren kom in, strukturerade upp Herthas spel främst med en stark defensiv. En utveckling som verkade positivt på resultaten som sköt upp i höjden. Dardai – som fick lämna uppdraget som tränare av det ungerska landslaget – imponerade och det är inte förvånande att klubben valt att arbeta vidare med tränaren trots hans bristfälliga cv när det kommer till tränaruppdrag på klubblagsnivå.

Sejouren ute i Europa blev dock kort för Hertha och Dardai. Mot danska Brøndby tog resan slut och Dardai valde direkt att ta några tuffa beslut. Dels bytte han ut lagkapten då Fabian Lustenberger fick lämna över bindeln till Vedad Ibisevic. Även ett antal av spelarna i truppen ska ha fått sig en avhyvling för deras brist på disciplin och kämparanda i samband med matcherna i Europa League. Så Hertha kliver in i höstens säsong med ett bakslag redan inför den.

Annons

Sommaren har inte varit särskilt hektisk i den tyska huvudstaden sett till värvningar som gjorts. Utöver Ibisevic (som efter förra säsongens lån fått ett kontrakt med klubben) har den slovakiske mittfältaren Ondrej Duda anslutit från Legia Warszawa och brassen Allan har lånats in från Liverpool. I övrigt har klubben agerat sparsamt även om det diskuteras kring eventuella spelare som kan dyka upp innan transferfönstret stänger.

Bristen på nyförvärv kommer också till följd av att man inte har förlorat särskilt många spelare. Tolga Cigerci har lämnat för Galatasaray, Roy Beerens har flytt till de brittiska öarna och Reading samtidigt som Hajime Hosogai släppts till nedflyttade Stuttgart. Spelarna Johannes van den Bergh och Sascha Burchert har båda släppts efter att deras kontrakt gått ut. Utöver det har klubben inte tappat några av sina spelare.

Annons

Därmed har Dardai kvar den stomme han arbetade med förra säsongen, vilket ligger till klubbens fördel. Viktiga spelare som John Antony Brooks, Salomon Kalou och Rune Jarstein har blivit kvar och det har generellt varit väldigt lite rykten kring klubbens spelare. Dardai och sportchefen Michael Preetz har kunnat arbeta i lugn och ro, utan den yttre pressen och därmed kan man förvänta sig att resultaten borde kunna lyftas sett till följd av det (inte minst då andra tyska klubbar haft det motigare under sommarmånaderna).

En viktig spelare som blev kvar var förra säsongens nyförvärv Vladimir Darida. Den centrala mittfältaren som anslöt från Freiburg behövde inte någon längre anpassningsperiod innan han hade spelat till sig en av de viktigaste rollerna i laget. Darida har förmågan att kunna avgöra matcher på egen hand. En vass fot på fasta situationer och en viktig pjäs på mittfältet. Om den tjeckiske mittfältaren fortsätter i samma stil har Dardai ett ess i rockärmen som kommer att bli nyttig under säsongen.

Annons

Sett till svagheter så är det väl egentligen så att man kan diskutera huruvida Hertha har blivit särskilt mycket bättre än förra säsongen. Då överraskade laget (jag hade tippat Hertha för nedflyttning) och för att man inte ska halka längre ner i tabellen den här säsongen krävs det ytterligare ett år där många spelare överpresterar. Frågan är om Hertha och Dardai har det i sig att ta det ytterligare en nivå. Jag tvivlar på det. Det hade behövts två-tre riktigt slagkraftiga värvningar för att Hertha skulle lyckas med Europa League-bedriften återigen.

Därför tror jag att Hertha går en tyngre säsong till mötes. När andra klubbar har förstärkts har det varit stiltje i Berlin. Mot slutet av förra säsongen hade många lag läst in sig på Herthas taktik och det kommer att krävas mer av Dardais mannar i år för att man ska nå upp i en liknande poängskörd. Jag tror inte Hertha har förmågan att växla upp. En plats mellan 10-14 känns rimlig sett till det Hertha har att bjuda på i år.

Annons
Publicerad 2016-08-23 13:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto