Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det finns en uselhet bakom beslutet av sparka Skripnik

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det tog endast tre omgångar innan den första tränaren i Bundesliga fått sparken. Först ut var Viktor Skripnik som Werder Bremen beslutade sig för att släppa för att hitta en annan, förhoppningsvis bättre lösning. Ett beslut som på många sätt är logiskt, men som framför allt vittnar om en uselhet i Bremens ledning.

Bara några veckor in i säsongen står det alltså klart att Viktor Skripnik inte får fortsätta sitt jobb som tränare i Werder Bremen. Det blev lite drygt två år som huvudtränare i klubben för den förre detta spelaren. En period som inledde i dur och slutade i mollen. Jag får väl säga att det var ett väntat beslut som kom, även om det kom tidigare än vad jag hade trott.

Annons

Det är enkelt att i stunden glömma bort att när Skripnik tog över efter den bedrövlige Robin Dutt så genomförde han en scenförändring utan dess like. Då, som nu, var Bremen ett lag i spillror som varken visste ut eller in. Skripnik kom in från ett av klubbens juniorlag och styrde upp situationen och förde högst oväntat Bremen till en stark tiondeplats i Bundesliga. Med lite tur hade det till och med slutat med spel i Europa League.

Förra säsongen, Skripniks första där han fått försäsongen på sig att förbereda laget, var dock allt annat än en dans på rosor. Hela vägen in till mållinjen var Bremen involverade i bottenstriden. Defensiven läckte otäckt mycket och den första hållna nollan under säsongen kom i den 33:e omgången. En stor anledning till att Bremen klarade sig kvar var för att det fanns andra klubbar som lyckades med bedriften att vara mer bedrövliga än Bremen själva.

Annons

Under den pågående säsongen kom det fram att det fanns interna stridigheter mellan spelargruppen och Skripnik. Inte minst den österrikiske landslagsmannen Zlatko Junuzovic hade en ansträngd relation till tränaren, något som syntes i prestationerna på planen. Junozovic var den mest öppna om situationen, men det fanns flera spelare som kände samma sak.

Spelarnas kritik ledde till en situation där sportchefen Thomas Eichin under sommaren ställde sig på deras sida. Eichin gick till ledningen med ett ultimatum: antingen fortsatte de med Eichin som sportchef men då skulle Skripnik bytas ut, eller så skulle Eichin lämna självmant. Valet föll på det sistnämnda. Eichin fick gå medan Skripnik blev kvar och för att stärka den bremerska själen tillsattes Skripniks tidigare lagkamrat Frank Baumann som sportchef.

Annons

Med Baumann kom också en nystart. Klubben valde trots ansträngd ekonomi att hosta upp pengarna de tjänat in från försäljningarna av Jannik Vestergaard och Anthony Ujah på spelare som Max Kruse, Florian Kainz och Robert Bauer. Där inte minst Kruse var pricken över i:et på nystarten. En tidigare landslagsman som var i bästa fotbollsålder som nu skulle bli huvudfiguren i det nya lagbygget.

Men trots nyförvärven, ledningens ställningstagande för Skripnik och ytterligare en försäsong lyckades tränaren inte att sätta någon större prägel på spelet. De inledande tre omgångarna vittnade långt ifrån någon förbättring. Tre raka förluster där man endast lyckades med att göra två mål och släppa in hela tolv där håglösheten i första halvleken mot Möchengladbach (1-4) igår nådde sitt klimax. Lägg därtill ett uttåg i den första omgången av DFB-Pokal mot 3.Liga-nykomlingen SF Lotte.

Annons

På de senaste 37 matcherna i Bundesliga har Bremen släppt in 77 mål och hållit nollan två gånger. Utan att veta skulle jag tro att det är någon form av rekord. Efter fjolårets bedrövliga defensiva spel hade många förväntat sig helt andra insatser den här hösten, men inledningen visade att Skripnik inte lyckats sätta något försvarsspel och att ingenting talade för att det var på väg att komma.

Efter matchen mot Mönchengladbach pratade Skripnik om att han skulle fortsätta som tränaren. Sportchefen Baumann uttalade sig och sa att det var ”för tidigt” att bedöma en tränare efter endast tre matcher av säsongen. Att ett facit först skulle komma sju-åtta omgångar in på säsongen, något som tydligen han kastade över bord och struntade fullständigt i.

Att Skripnik skulle få gå var ingen överraskning, det var ”bound to happen”. Vad som däremot är bedrövligt är att det sker tre omgångar in på en säsong, en tidpunkt då ingen klubb någonsin ska behöva sparka en tränare. Det säger mer om klubbledningen än om tränaren. För om sparkar en tränare endast tre omgångar in så har förtroende knappast varit där från början.

Annons

Det är rent utsagt ett uselt betyg för de ansvariga i klubben att man tillät Skripnik få en hel försäsong på sig med diverse nyförvärv för att göra sig av med honom så tidigt in i säsongen. Beslutet borde leda till en rannsakning av hela klubben, för något står inte rätt till i Bremen och har inte heller gjort det på ett bra tag.

Med sitt ultimatum gjorde den dåvarande sportchefen Eichin det tydligt redan för några månader sedan att något inte stod rätt till. Då valde Bremen ett annat spår och anförtrodde Skripnik uppgiften, för att bara några månader senare ta det beslut som Eichin önskat. Jag vet inte om en ska kalla det för dåligt ledarskap eller osannolik brist på fingerspitzgefühl, eller båda delarna.

Det var rätt beslut, men det kom försent. Och Bremen har med stor sannolikhet kastat bort ytterligare en sommar, ytterligare en säsong för att klubben saknade både fingertoppskänsla och cohones att våga sig göra av med sin tidigare spelare Skripnik. Något som klubben kommer att få sota för framöver när en ny tränare måste tillsättas och börja om från scratch med ett lag som i stunden ärligt talat ser hopplösa ut.

Annons
Publicerad 2016-09-18 13:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto