Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inget överraskande besked att Hecking får gå

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Lite drygt fyra år blev det för Dieter Hecking i Wolfsburg innan hans tid var över. Ett besked som inte kom särskilt överraskande för någon. Trenden har varit genomgående negativ i Wolfsburg det senaste året och Hecking har inte lyckats vända kurvan till något positivt. Förlusten mot Leipzig bekräftade bilden av ett lag som inte följde sin tränare, ett lag som inte hade någon tydlig idé och inte minst ett lag som hade svårt att göra mål.

Allra tydligast blev det när slutsignalen ljöd på Volkswagenarena. TV-kamerorna vändes naturligtvis mot Hecking som med snabba, bestämda steg rörde sig ut från arenan för vad som visade sig vara sista gången som tränare för Wolfsburg. Samtidigt stod en upprörd Klaus Allofs kvar vid sidlinjen och diskuterade febrilt med människor runt omkring sig. Hecking kände på sig att det var över, Allofs likaså.

Annons

De drygt fyra åren som tränare för klubben får överlag berättas med positiva ordalag kring Heckings gärning. Han kom till Wolfsburg mitt under säsongen från ett FC Nürnberg där han gjort ett bra jobb. Erkänd för sin fasta hand, Hecking är utbildad polis, men också med känsla för att hantera såväl spelare som media. En tränare som till stor del personifierade uttrycket ”what you see, is what you get”.

Det var precis de egenskaperna som den då nytillsatte sportchefen Allofs sökte. Allofs hade i november 2012 hämtats till Wolfsburg från Werder Bremen för att styra upp en klubb som fallit offer för Felix Magaths vansinne och såg sig själva sportsligt lida. Magath hade lämnat flera uppgifter efter sig och Allofs behövde snabba fylla igen luckorna med erfarna människor som snabbt kunde få resultat.

Annons

Dieter Hecking var den som fick ansvaret och han visade direkt vägen. Han förde upp klubben från 15:e till 10:e plats när säsongen summerades för att under sin andra säsong föra Wolfsburg till Europa League. Hecking tycktes passa Wolfsburg alldeles utmärkt, med sin något buttra men bestämda framtoning fick han ut det mesta av sitt spelarmaterial och Allofs fyllde på med precis rätt spelare.

Den tredje säsongen, Heckings andra hela, blev den stora framgången då Wolfsburg klev fram som främsta utmanare till Bayern München. Wolfsburg tog hem DFB-Pokal, slutade tvåa i Bundesliga och Kevin De Bruyne var spelaren alla talade om. Bakom framgångarna stod Hecking som blev tilldelad priset som årets tränare i Tyskland till följd av Wolfsburg strålande resultat.

Men efter säsongen 2014/15 började den dalande kurvan som nu blev Heckings fall. De Bruyne försvann, likaså framgångarna och även om det blev en kvartsfinalplats i Champions League så var resultaten inte tillräckligt bra. I DFB-Pokal kunde Wolfsburg inte försvara sin titel och i ligan slutade de grönklädda först på en 8:e plats. Ett rejält steg bakom jämfört säsongen innan.

Annons

Att klubben även påverkades påtagligt av skandalen kring Volkswagen gick inte att ta miste på. Hela staden lamslogs när fusket kom upp till ytan, något som så klart påverkade klubben som Wolfsburg äger. Det var en tuff situation för alla inblandade där fotbollen skulle bli en räddning, men där även den delen till stor del blev förknippat med något negativt.

Hecking fick dock fortsatt förtroende och många hade stora förhoppningar om att han skulle kunna ordna upp situationen. Men trots nyförvärv som Mario Gomez, Jeffrey Bruma och ”Kuba” Blaszczykowski kunde Hecking inte vända trenden. 6 poäng på de inledande sju matcherna och endast fyra gjorda mål var inte tillräckligt, vilket gjorde beslutet nödvändigt för Wolfsburg att ta innan det hade gått för långt.

Hecking kom in i ett prekärt läge och förde laget uppåt i tabellen och andraplatsen i Bundesliga 14/15 var en fantastisk framgång för klubben, likaså cupguldet. Han lyckades aldrig etablera laget i toppen, något som gjorde att han till slut fick gå. Sett till de fyra åren i Wolfsburg får man säga att Hecking på många sätt lyckats, även om slutet inte blev som han tänkt sig. Men Hecking kommer att vara ett intressant namn för andra klubbar att ta in framöver, för han har bevisat att han håller på högsta nivå.

Annons

Tänkbara ersättare till Dieter Hecking

  1. André Breitenreiter

– Den tidigare Paderborn- och Schalketränaren står utan jobb sedan han fick lämna de sistnämnda i våras. Breitenreiter har visat att han kan Bundesliga och anses som ett av de mer intressantare namnen på marknaden. Visade även i Schalke att han kan hantera större klubbar. Frågan är om han dock kan hantera de förväntningar som finns i Wolfsburg på omedelbar framgång.

  1. André Villas-Boas

– AVB har blivit något av ett ”go to name” när tränardebatter blossat upp i Tyskland på sistone. Ryktades vara intressant för Hamburg nu senast när de sökte tränare och det har lagts ut bilder på sociala medier där portugisen lär sig tyska. Ett internationellt namn som skulle falla i linje med Wolfsburgs ambition om att vara en storklubb. Dock tveksamt om Wolfsburg i det här läget vill satsa på en tränare som inte kan ligan.

Annons
  1. Valerien Ismael

Sist men inte minst har vi U23-tränaren Ismael som troligen kommer att ta över tills vidare. Den tidigare mittbacken försökte sig på jobbet i Nürnberg med misslyckades fatalt och återvände till Wolfsburg med svansen mellan benen. Fler andra tyska klubbar har försökt sig på att använda sig av interna lösningar långsiktigt, men Ismael får ses som en riktig outsider till att få jobbet på lång sikt.

Publicerad 2016-10-17 17:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto