Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bästa nykomlingen någonsin - Leipzig är i Bundesliga för att stanna

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Kritiserade på förhand och en sommar som inte vittnade om några stordåd. Åtta omgångar i Bundesliga har de imponerat på allt och alla. RB Leipzig är just nu the talk of the town och är omöjliga att inte ta på allvar.

RB Leipzig har varit den mest omtalade klubben i Tyskland de senaste åren. Alla har haft en åsikt, ingen har varit likgiltig inför det faktum att klubben styrs av österrikiska Red Bull. Klubben har varit en reklampelare för energidryckeskoncernen och jobbet mot toppen har gått spikrakt uppåt.

En andraplats i 2. Bundesliga förra året betydde uppflyttning och tränaren, tillika sportchefen Ralf Rangnick tog ett kliv tillbaka från sin dubbelroll. In hämtades Ralph Hasenhüttl, tränaren som gjort succé i FC Ingolstadt och hållit den bayerska klubben kvar i Bundesliga trots få större investeringar.

Annons

Steget från Ingolstadt till Leipzig tedde sig naturligt för Hasenhüttl. Han hade gjort det bra i Ingolstadt, hade stöd från alla men kände att Leipzigs framtid hade mer att bjuda på. Och vem kunde ärligt talat säga emot? De ekonomiska musklerna var större och framtidsvisionen i Leipzig var mer grandios än vad som utlovades i Ingolstadt.

Och trots att Red Bull har sitt styre i Österrike är det en klubb som inte styrs på distans. Det var ett högst medvetet val att placera professor fotboll, Ralf Rangnick, som huvudansvarig i Leipzig och med honom har klubben följt en röd tråd genom hela sin organisation. Något som också gav legitimitet till hela bygget av klubben som idag är imponerande praktfullt.

€50 miljoner utlovades i sommarens transferbudget och pengarna investerades till fullo av klubben. Men i många fall kändes det som om Leipzig gick miste om några av de namn som klubben ville ha, inte minst Breel Embolo som valde bort de östra delarna av Tyskland för att istället ta sig till Gelsenkirchen och Schalke 04.

Annons

Men Leipzig lät sig inte nedslås. Klubben letade efter unga, talangfulla spelare och hittade en drös ute i Europa. Från systerklubben i Salzburg kom Naby Keita och Bernardo. Timo Werner hämtades in från Stuttgart och i slutet av transferfönstret kom Oliver Burke in från Nottingham Forest.

Lagbygget var färdigt och Hasenhüttl hade inte fått alla spelare han önskat sig, men en bra grogrund att stå på där inte minst vår svenske Emil Forsberg var en av de viktigaste byggspelarna. Tillsammans med danke kollegan Yussuf Poulsen, österrikiske landslagsmannen Marcel Sabitzer och den tyske talangen Davie Selke fanns det potential att ta av för tränaren.

Nu står vi här, åtta omgångar i Bundesligasäsongen, och tittar på den bästa nykomlingen någonsin. Bättre än det FC Kaiserslautern som inledde med sju raka matcher utan förlust säsongen 97/98, ett lag som senare gick och vann hela Bundesliga som första och enda nykomlingen någonsin att lyckas med den prestationen.

Annons

Fem segrar och tre oavgjorda har det blivit för Leipzig. Tabelltvåa med 18 ihopsamlade poäng, två mindre än tabellettan Bayern München och då har Leipzig ändå ställts mot flera av de bättre klubbarna. Mönchengladbach, Dortmund och Wolfsburg har alla ställts mot Leipzig utan att lyckas besegra nykomlingarna, något som ändå vittnar om den kvalitet som RBL har.

Just nu står Leipzig där som förste utmanare till Bayern München, något vi med största sannolikhet kan räkna bort från att vara slutfacit när vi summerar säsongen. Motståndarsupportrarna kollar på Leipzig med avsky, i Köln stoppades spelarbussen på väg till arenan av ilskna supportrar och i derbyt mot Dynamo Dresden i DFB-Pokal kastades ett tjurhuvud in av Dresdenultras för att visa sitt missnöje.

Men oavsett hur mycket man ogillar RB Leipzig som klubb och vad de står för, så kan man enkelt konstatera att de är i Bundesliga för att stanna. Målsättningen är Europaspel inom tre år, något som kan komma att ske betydligt tidigare än så. Det finns en tydlig strategi som följs till punkt och pricka, något som visar sig i resultaten. För just nu imponerar Leipzig betydligt mer än många av sina ligakonkurrenter, något vi får vänja oss vid.

Annons
Publicerad 2016-10-24 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto