Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bottenstriden börjar utkristallera sig

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Nog för att det har spelats ett Der Klassiker i helgen och ett Rheinderby mellan Borussia Mönchengladbach och FC Köln som tagit mycket av rubrikerna, men det har skett saker längre ned i tabellen. För i botten lyckades FC Ingolstadt och Hamburger SV knyta åt sig poäng vilket banar väg för en tätare bottenstrid med flera klubbar involverade.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Under landslagsuppehållet gjorde Ingolstadt en förändring när de gjorde sig av med tränaren Markus Kauczinski. Efter tio omgångar utan en enda seger hade förtroendet för Kauczinski runnit ut, trots att han så sent som i somras hämtades in från Karlsruher SC där han varit en del av deras framgångar under senaste åren.

Jakten i Ingolstadt ställdes in på ett hitta en erfaren tränare med rutin från nedflyttningsstrider, gärna med referenser från Bundesliga. Men när den ena efter den andra kandidaten tackade nej till uppgiften landade till slut den förhållandevis okände Maik Walpurgis jobbet som huvudansvarig tränare för klubben. Walpurgis, vars senaste jobb varit i VfL Osnabrück, hade aldrig tidigare ryktats till någon klubb i Bundesliga och var (innan Ingolstadt klev in i bilden) nära att skriva på för Arminia Bielefeld i 2. Bundesliga.

Annons

Men Ingolstadts val av den oerfarne tränaren visade sig ge effekt för i Walpurgis debut borta mot SV Darmstadt lyckades Ingolstadt att ta sin första trepoängare för säsongen efter ett fantastiskt mål av Moritz Hartmann. Tre viktiga poäng som mer än dubblerade deras tidigare kvot på två poäng under hösten till fem. Spelet var långt ifrån bländande, men det var resultatgivande och att Ingolstadt dessutom slog en trolig bottenkonkurrent gjorde inte saken sämre.

Ingolstadts seger satte press på Hamburg att prestera i bortamatchen mot Hoffenheim som under hösten gått obesegrade i Bundesliga. Ett Hamburg vars höst var den kanske mest kritiska av de alla under de senaste åren och med en tränare i Markus Gisdol som inte hade lyckats vända på den negativa trenden under sina fem matcher i klubben (fyra förluster, en oavgjord).

Annons

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när plingade till i Flashscore-appen efter att Filip Kostic givit Hamburg ledningen borta mot Hoffenheim. Lika överraskade som många blev över det plinget, lika väntade var de två plingen som kungjorde att Hoffenheim inte bara kvitterat, utan också tagit ledningen i matchen strax efter halvtidsvilan. 2-1 och många trodde att Hamburg var ett slaget lag.

Men i den 61:a minuten plingade till igen och det var Hamburg som kvitterat genom Nicolai Müller. 2-2 var ett fullt godkänt resultat och därför var de glada miner när Hamburg också lyckades hålla ut i det sista. Sandro Wagner hade haft ett jätteläge för Hoffenheim att sätta 3-2 på övertid, men sköt utanför målet. Hamburgs poäng gav kortvarig, men välbehövlig andningspaus.

Inte minst betyder båda dessa resultaten att bottenstriden tätnar, speciellt eftersom Werder Bremen tappade 1-0 till 1-2 mot Eintracht Frankfurt. Framför allt är det Ingolstadt (5 poäng) som får kontakt med Bremen (7 poäng), Darmstadt (8 poäng) och även Wolfsburg (9 poäng). Hamburg som tog ett litet steg framåt och står på 3 poäng behöver åtminstone en seger för att få rejäl kontakt.

Annons

Men troligen är det som så att vi bland dessa klubbar har de troliga kandidaterna som kommer att slåss om att undvika nedflyttning. Wolfsburg kommer troligen dra iväg, deras trupp är så pass bra, men de övriga fyra står inför en säsong där varje poäng kommer att vara guld värd och därför var det så viktigt att Hamburg fick tag i sin poäng.

Hamburg är också den klubb som på grund av sina ekonomiska bekymmer skulle drabbas tuffast av en nedflyttning. Jag förväntar mig därför att HSV kommer att spendera mest i vinter för att rädda sitt skinn, de kommer också få stöttningen för att göra det. Därför tror jag inte de är lika beroende av poäng, även om de naturligtvis måste ha kontakt med klubbarna ovan när vårsäsongen drar igång i januari.

Värre ser det i mina ögon ut för Darmstadt och Ingolstadt, förra säsongens nykomlingar som inte har samma ekonomiska muskler som Hamburg att investera i nya spelare. Något enstaka nyförvärv eller två kan dyka upp, men tränarna kommer att få dras med samma spelare säsongen ut och därmed blir det extremt viktigt att ta poäng och bygga upp ett självförtroende för det finns ingen extern räddningsplanka där.

Annons

Bremen är det lag som i mitt tycke är mest svårbedömt. Det finns en hel del kvalitet och potential i truppen, men jag är långt ifrån övertygad om att Alexander Nouri är rätt man att leda laget och jag tror att det beslutet kan kosta Bremen dyrt. För i mina ögon saknar Nouri den rätta fingertoppskänslan och vi borde ha sett större höjder vid det här laget än vad vi hittills har gjort. Det återstår att se om Nouri är av det rätta virket, mig har han inte övertygad.

Och som grädde på moset har vi ett Nordderby kommande helg mellan Hamburg och Bremen. Herregud vilken tajming och vilka matchen vi kan vänta oss. För poängen i den matchen betyder mer än vad de har gjort på länge i derbysammanhang. Helt klart kommande helgs mest sevärda match.

Publicerad 2016-11-21 14:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto