Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Släkten var värst för RB Leipzig

Följ mig på Twitter: @atnilsson

En av de på pappret enklaste matcherna väntade när serieledaren RB Leipzig åkte söderut för att möta FC Ingolstadt. Ett Ingolstadt som varit högst indragna i bottenstriden och ännu inte hade vunnit på hemmaplan. Ett Ingolstadt som ännu inte kommit på fötterna efter att tränaren Ralph Hasenhüttl lämnat i somras.

Då lämnade österrikaren för just Leipzig. Efter hans framgångsrika sejour i Ingolstadt, där han fört klubben från att vara ett bottenlag i 2. Bundesliga till en andra säsong i Bundesliga, så hade Ralf Rangnick fått upp ögonen för tränaren som han ansåg perfekt för sitt lag.

Rangnick, en tidigare tränare och numera sportchef, såg något av en protege i Hasenhüttl. Ytterligare en tränare besatt med tanken på att göra något av de få sekunder som ett lag i genomsnitt har på sig för att gå från att övervinna boll till att skapa en farlig målchans. Det viktiga är inte att ha bollen i majoritet likt Bayern München, utan att åstadkomma något omedelbart när du får den.

Ett meddelande som Rangnick varit noga med att poängtera under de senaste månaderna. Inte minst efter att Tyskland åkt ur EM. När andra proklamerade att Jogi Löws landslag inte satt sina lägen, var Rangnicks analys att Tyskland tagit på tok för lång tid på sig för att ens komma till lägena. Långt över den genomsnittliga tiden som krävs.

Oavsett om du är en samtyckare till Rangnicks fascinerande idéer och om fotboll eller ej, har det under hösten varit svårt att inte entusiasmeras av dem. Leipzig har varit en ståtlig pansarkryssare i Bundesliga, där både lättare och tyngre vågor har avfärdats mot den glanspolerade kölen.

Det har gått så pass bra att Hasenhüttl ryktats vara ett av de hetaste spåren till att ta över Arsenal efter Arséne Wenger. Den som hade trott det för ett år sedan, räck upp en hand och klappa er själva på axeln med den andra. För ni var inte många.

Rangnick och Hasenhüttls profetia har gång på gång under hösten bekräftats – tills idag. Släkten var värst. För mot självaste Ingolstadt, Hasenhüttls tidigare klubb, tog det stopp. Ett lag som inte hade vunnit en enda hemmamatch under hösten. Överraskande. Absolut. Men kanske borde jag och flera andra inte ha varit det.

“Varför då?”, frågar några av er säkert. Ja, för att dagens matchbild var en som Leipzig ännu inte utsatts för den hösten. Till skillnad från många av de tidigare motståndarna så ville Ingolstadt inte spela med. De ville inte föra matchen på något sätt utan att lämpa över ansvaret helt på sina motståndare.

Det var något som Schalke försökte med förra helgen utan framgångar. Då hade Schalkes tränare Markus Weinzierl pekat ut att Leipzigs största svaghet inte låg i spelet utan boll, utan spelet med boll. Hade det inte varit för en felaktig straff hade Schalkes experiment kanske lyckas.

Istället var det Ingolstadt som gjorde det. För till skillnad från Schalke är just Ingolstadts paradgren att lämpa över ansvaret till motståndarna, låta dem styra matchen och sedan gå på kontringar själva. Något som Hasenhüttl gjort Ingolstadt till en av landets bästa klubbar på att göra. Något han också fick smaka på idag.

Ingolstadt la sig långt ned i banan, spelade fysiskt, pressade vid rätt tillfällen och raderade allt som hade med djupled att göra. Leipzig hade 70% av bollinnehavet (en enormt hög siffra för att vara dem), skapade en hel del möjligheter men endast tre avslut på mål och alldeles för få riktiga farligheter.

För första gången den här hösten kunde Leipzig inte gå på sina genomsnittliga anfall som varar i drygt 10 sekunder. Och då syntes det rätt tydligt att nykomlingen saknar tydliga riktlinjer och idéer för vad man ska kunna göra. För tankarna på hur man ska agera som lag när Leipzig är bollförande, är inte i närheten av lika etablerade som när Leipzig ställs mot en motståndare som tar initiativet.

Det är i sak ingen kritik mot Leipzig, det var en verklighet i väntan på att det skulle ske. Leipzig har fulländat spelet som underdog, men inte som det dominerande laget. Nästa steg i utvecklingen för Leipzig är att börja etablera ett spel mer anpassat efter att motståndarna backar hem och täpper till för allt de kan.

För i det nya manuskriptet, där Leipzig inte längre är något oerfaren nykomling utan en kandidat för Champions League, kommer utmaningarna att vara annorlunda. Helt plötsligt kommer motståndarna att vara underlägsna och anpassa sig efter det, vilket gör att Rangnick och Hasenhüttls idéer om genomsnittliga anfallstider kommer att bli betydligt svårare att genomföra.

Efter 13 obesegrade omgångar var det givet att Leipzig förr eller senare skulle åka på en förlust. Hasenhüttl bräckte sig själv genom att möta sin före detta klubb som använde hans metoder. Frågan är hur reaktionen blir när Leipzig nästa vecka ställs mot ett av ligans mest slipade lag i Hertha Berlin. För redan då kommer deras förmåga att föra matcher ställas på prov igen.

Publicerad 2016-12-10 kl 19:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons