Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Utan Allofs leder Wolfsburg sig in på okänt vatten

Det har varit bråda dagar i den tyska fotbollen. Lottningar till Champions League och Europa League, ett Hamburger SV som bytt sin ordförande och nu igår Wolfsburg som valde att göra sig av med sportchefen Klaus Allofs. Ett beslut som på många sätt lämnar Wolfsburg i en spännande situation där klubben troligen kommer att ta en helt ny inriktning med sin satsning.

När Allofs kom till Wolfsburg hade han hämtats från Werder Bremen. Där hade han varit sportchef under den ytterst framgångsrika perioden efter millennieskiftet då Bremen prenumererade på topplatser och var främsta utmanare till Bayern München. Allofs hade gjort sig ett namn som en skicklig sportchef med ett öga för spelarmarknaden där han gjorde flera fynd.

För Wolfsburg var Allofs precis den typ av ledare som klubben sökte efter att virvelvinden Felix Magath varit där. Allofs hade erfarenheten, kunskapen, modet och lugnet att bygga upp något riktigt bra i Wolfsburg som inte hade sett några sportsliga framsteg sedan ligatiteln 2009. Han skulle rensa ut det gamla och ta in det nya.

Den nytillsatte sportchefen fick alla tänkbara medel för att föra Wolfsburg mot toppen. Han kunde välja sin egen tränare, fick ekonomi nog att investera i nya spelare (förutsatt att han gjorde sig av med några spelare i den otroliga mängd Magath lämnat kvar) och hade full stöttning från ledningen och Volkswagen att sköta de fotbollsmässiga affärerna.

I Bremen hade Allofs tränaren Thomas Schaaf vid sin sida, i Wolfsburg hittade han en liknande figur i Dieter Hecking som hämtades in från FC Nürnberg. Allofs kunde knyta till sig Naldo från sin tidigare klubb som en försvarsgeneral, kryddade truppen med spelare som Luiz Gustavo och Ivan Perisic och visade på fingerspitzengefühl när han hämtade in Kevin De Bruyne.

Allting löpte på väl i Wolfsburg. De sportsliga resultaten tedde sig allt bättre, Heckings status började att växa och Allofs kunde sitta vid sidan och skåda sitt bygge resa sig mot nya höjder. Peaken nåddes säsongen 2014/15 när Wolfsburg slutade tvåa i Bundesliga och vann DFB-Pokal, där segern hemma mot Bayern med 4-1 var kronan på verket.

Sedan dess har det dock dalat rejält i Wolfsburg. Framgångarna kunde inte följas upp säsongen efter. I Champions League tog sig Wolfsburg visserligen till kvartsfinal där det tog stopp mot Real Madrid, men resultaten i DFB-Pokal och Bundesliga blev lidande till följd av det hårda matchandet. Klubben tycktes heller aldrig kunna hitta sig själv efter försäljningen av De Bruyne till Manchester City.

Under åren tycktes det också vara så att Allofs tappat sin stjärnglans för marknaden. Flertalet producerande spelare lämnade klubben, men ytterst få kom in och någonstans kulminerade bristen på fingertoppskänsla när Nicklas Bendtner (“Han fanns inte på den översta raden”) plockades in efter att klubben gått bet på alla andra alternativ.

Under sommaren inför årets säsong fanns många frågetecken i Wolfsburg. Skulle Hecking vara kvar? Skulle klubben tvinga kvar Julian Draxler trots han tydliga önskan att få lämna? Och var skulle klubben hitta nyförvärv bra nog att sätta Wolfsburg i en slagkraftig position för att återigen konkurrera om platserna ute i Europa?

Allofs stod mitt i händelsernas centrum och i efterhand kan vi enkelt konstatera att han mer eller mindre gjorde fel vägval i alla fall.

Fel 1) Hecking lyckades inte föra upp skutan åt rätt håll och fick lämna i en period då ingen tränare på marknaden tycktes vara intresserad av att ta jobbet. Istället fick klubben ta in Valerien Ismael som inte har gjort något till det bättre och nu jagar klubben efter ett nytt namn till vårsäsongen.

Fel 2) Draxler tvingades kvar trots ivriga försök att lämna. Ett beslut som mynnat ut i en situation där Draxler blivit utbuad av den egna publiken. Han har haft svårt att prestera och var inte ens med i truppen senast mot Bayern. Nu tros han lämna under januari och det till ett rejält underpris jämfört med vad klubben kunde fått i somras.

Fel 3) Få av nyförvärven har lyckats imponera den här hösten. Till Allofs försvar är Wolfsburg ingen metropol vilket gör att många spelare väljer bort klubben (inte minst när de saknar spel ute i Europa) och det var först när Mario Gomez kom in som det kändes som om klubben hittat någorlunda rätt. Men det var långt ifrån tillräckligt.

Lägg då till att han enligt tyska medier ska ha hamnat i onåd hos flera i spelargruppen och det var nästan tvunget av klubben att agera i ärendet. Med Allofs fanns inte det mycket som talade för en förbättring framöver.

Istället får klubben satsa på en nystart med en verklighet mer anpassad efter var klubben står idag och inte var den stod för två år sedan. Lockelsen av Wolfsburg är betydligt mindre. Då var Wolfsburg på väg mot etablering i Bundesligatoppen, nu kommer resten av säsongen vara en kamp mot nedflyttning.

Volkswagens ekonomiska kris skall inte underskattas och huvudägaren kommer inte att pynta in lika mycket pengar i klubben framöver. Det har redan dragits in på ekonomiska medel och mer kommer det att bli. Flera i biljättens styrelserum har velat göra det under en längre tid, då det sänt fel budskap till aktieägarna i dessa tider av oro.

Det betyder att den nya sportchefen, utöver att tillsätta en ny tränare, kommer att behöva ge sig ut på okänt vatten och bygga upp ett lag under ett helt nytt koncept. Wolfsburg kommer att satsa mer på att utveckla egna talanger, mindre på att värva in färdiga spelare och därtill ha målsättningen lägre satt. Wolfsburg kommer att bli en klubb för mellanskiktet.

Publicerad 2016-12-13 kl 15:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons