Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Lewandowski en viktig pusselbit i Bayerns framtida bygge

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Är den sista pusselbiten lagd? Med förlängningen av Robert Lewandowski har FC Bayern München lyckats med konststycket att behålla alla sina eftertraktade spelare från de europeiska konststycket. Men få kontraktsförlängningar har betytt så mycket som just Lewandowskis för klubben.

Det går inte att komma från att han är av världens bästa anfallare och har hört till den kategorin i flera år. Redan 2013 ville klubben ha över honom från Borussia Dortmund, men hans dåvarande klubb blockade transfern den gången för att inte bli av med både anfallaren och Götze under samma år.

Bayern fick vänta tålmodigt på sin anfallare vars kontrakt löpte ut efter säsongen 13/14. Det blev det dock en aning nervöst nere i München när Real Madrid försökte att hijacka affären i sista stund genom att buda högt över de tyska mästarna. Lewandowski kunde ha hamnat i Real, men det blev Bayern i slutändan.

Under åren i Bayern har Lewandowski sakta men säkert hittat sin roll i laget. Det var ingen bländande start under Pep Guardiola för anfallaren. Målskyttet var inte alltid på den nivå som många önskat sig, samtidigt märktes det alltid när han borta att det saknades en viktig länk i Bayerns anfallsspel.

Andra säsongen blev desto mer lyckosam och idag är Lewandowski en av de få renodlade niorna som spelar på högsta nivå. Kanske finns där Gonzalo Higuain, Karim Benzema och möjligen att man kan räkna dit Luis Suarez också. Jag kanske har glömt något givet alternativ, men antalet är få och efterfrågan är väldigt hög.

Därför är det inte konstigt att Real Madrid har hållit ögonen kvar på Lewandowski. Så sent som förra hösten gick den polske anfallarens agenter ut och bekräftade att den spanska storklubben fortfarande hade ögonen på deras spelare, något som självklart satte press på Bayern att agera trots att han hade ett giltigt kontrakt till 2018.

Under det senaste året har de tyska mästarna dock arbetat hårt på att förlänga med deras nyckelspelare. David Alaba, Thomas Müller, Jerome Boateng, Manuel Neuer och Javi Martinez har alla fått sina kontrakt förlängda till 2021. Dessutom har nyförvärven Mats Hummels och Renato Sanches även dem kontrakt som löper tills dess.

Lewandowski var den sista, svåra pusselbiten att förlänga med och det handlade inte bara om att behålla en av sina bästa spelare – det handlade minst lika mycket om att visa konkurrenterna att Bayern (trots betydligt sämre tv-avtal) kunde spänna de ekonomiska musklerna och behålla den jagade anfallaren. Något nu klubben lyckats med.

Det har varit långa, hårdföra förhandlingar med Lewandowskis agenter som utifrån sett inte tycks vara de enklaste att ha och göra med. Bayern har med största sannolikhet aldrig behövt gräva så djupt i sina fickor för att behålla en spelare, vilket verkligen visar på vilket värde Lewandowski har innanför klubbens väggar.

Det är också en markering mot motståndet att Bayern fortsatt kommer att slåss i toppen av Europa. Efter att avvärjat försök från Manchester City på Alaba, Manchester United på Müller och nu Real Madrid på Lewandowski har klubben visat att de inte bara kan attrahera några av de bästa spelarna, de kan behålla dem också. Och de är beredda att betala för det.

Ett kontrakt är aldrig en garanti, Lewandowski kan självklart lämna innan 2021, men förlängningen var en viktig pusselbit för Bayerns framtid och visar på klubbens ambitioner. De kommande åren ser ljusa ut i Bayern München som befäster sin roll som en av Europas absolut största makter inom fotbollen.


Missa inte Bundesligapodden som släpptes igår. Avsnitt 42 finns ute på iTunes, Acast och andra ställen ni hittar Podcasts på.

Publicerad 2016-12-15 kl 14:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons