Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En audition för Hasenhüttl när landets två ytterligheter möts

Följ mig på Twitter: @atnilsson

“När vi en dag söker efter en tyskspråkig tränare, så kommer Ralph Hasenhüttl vara ett av de tre namnen man måste fundera på.” Orden kunde inte ha varit tydligare från Uli Hoeneß när han i veckan uttalade sig kring tänkbara, framtida tränare som han skulle kunna se i Bayern München.

För inte en allt för lång tid sedan hade det citatet, de tankarna varit helt otänkbara inte bara i Bayern München utan i hela Tyskland. Hasenhüttl har gjort en kometkarriär som tränare under de senaste åren. Från att ha varit ett någorlunda hous hold name i de lägre divisionerna tog han sig in i mångas medvetande när han förde Ingolstadt till Bundesliga och nu fört RB Leipzig till toppen av ligan – det dessutom som nykomlingar.

Utan Hoeneß hade Hasenhüttls tränargärning troligtvis inte existerat och frodats på det sätt som den gör idag. Den österrikiske tränaren spelade en gång i tiden i Bayerns andralag, då som en erfaren figur att leda och hjälpa sina unga lagkamrater på planen.

Under tiden där gick Hasenhüttl med tankarna på att ge sig på tränarskapet. Han var dock inte övertygad om att det var för honom och det var Hoeneß som ivrigt uppmanade Hasenhüttl att ge sig i akt med att bli tränare. Österrikaren lyssnade, Hoeneß ringde några samtal och ordnade in den blivande tränare på den högt aktade (och redan fullt antagna) Hennes-Weisweiler-Akademie.

Sedan dess har de två männens vägar inte korsats förrän ikväll. Då Hoeneß bygge, hans Bayern München tar emot nykomlingen RB Leipzig där Hasenhüttl gjort storsuccé under hösten. Det är en match om vilka som ska bli Herbstmeister (“Höstmästare). Det är också en match mellan det gamla och det nya.

Bayern Münchens väg till toppen av Bundesliga och den europeiska fotbollen har varit högst naturlig. Sedan mitten av 60-talet har klubben spelat i Bundesliga och när klubben vann Europacupen tre år i följd på 70-talet så etablerade sig Bayern som en av Europas allra största klubbar. I Tyskland har klubben vunnit lite drygt hälften av alla Bundesligasäsonger som spelats sedan starten 1963.

Under åren har klubben blivit allt mer professionell. Mycket tack vare just Hoeneß som sedan han la skorna på hyllan i slutet av 70-talet, varit en bestående och viktig del för utvecklingen av fotbollsklubben. Hoeneß har varit en konstant som hela tiden drivit på utvecklingen och utan honom hade Bayern München troligtvis inte varit där klubben står idag.

När Hoeneß drog igång hade klubben lån på 8 miljoner D-Mark, i år visade Bayern upp ett årsresultat med en omsättning på över 6 miljarder kronor och en vinst på lite drygt 300 miljoner. Imponerande siffror som gör Bayern till en av, om inte den mest välmående klubben i hela världen och allting talar för att dessa rekordsiffror kommer att slås nästa säsong.

På andra sidan står ikväll en klubb som långt ifrån har haft någon naturlig tillväxt, utan som varit syntetisk. När företaget Red Bull 2009 klev in och köpte en förening i den tyska femtedivisionen och benämnde den RasenBallsport Leipzig (RB Leipzig) var det många som höjde på ögonbrynen. Främst av ilska gentemot detta brott mot de fotbollsmässiga naturlagarna.

Sedan 2009 har Leipzig gått spikrakt uppåt genom divisionerna. Från att knappt ha existerat har klubben mer eller mindre gått rätt igenom det tyska seriesystemet. Från Oberliga rätt upp till Bundesliga utan att passera gå och under sin första säsong i sin ny tillvaro bli främsta utmanare till Bayern om serieledningen.

Även om Leipzig funnits sedan 2009 var det först 2012 som det på allvar tog fart när Ralf Rangnick klev in och gav legitimitet åt det illa omtyckta projektet. Med hjärnan Rangnick och pengarna från Red Bull skapade sig klubben ultimata förutsättningar för att nå framgångar. Oavsett vad man i sak tycker om projektet är det omöjligt att inte imponeras av det fotbollsmässiga arbetet klubben genomfört.

När klubbarna ikväll möts på Allianz Arena är det en match mellan det gamla och det nya, det naturliga och det syntetiska och inte minst tabellettan mot tabelltvåan. Det är en match som handlar om så mycket annat än själva fotbollen som spelas på planen.

För den neutrala tyska supportern är det ett möte med mellan de hatade giganterna från München och de hatade artificiella svinen från Leipzig där titeln som Herbstmeister ligger i potten. För de flesta är det svårt att föreställa sig ett värre scenario, för vilka ska de hålla på? Ingen neutral supporter vill se Bayern på toppen, men ingen vill heller se Leipzig.

På planen är det matchen med det bollinnehavsfixerade (okej, kanske inte lika mycket nu längre) Bayern München som likt en orm försöker att kväva ihjäl sina motståndare. Och på andra sidan står jaguaren RB Leipzig som gömmer sig bland skuggorna för att snabbt slå till när de får chansen att ta sitt byte.

Och på tränarbänken står den högst erfarne, coole Carlo Ancelotti mot den i de här sammanhangen oerfarne uppstickaren Ralph Hasenhüttl som stundtals är lika aktiv som sina spelare på planen. Etablerade Bayernspelare mot ungtupparna från Leipzig. Ytterligheterna finns överallt i detta möte och det är vad som gör det hela så högintressant.

För Bayern är det ytterligare en “finalmatch” i mängden, där historiken och erfarenheten i dessa situationer talar till deras fördel. För RB Leipzig är det en nytillkommen men härlig överraskning med en sådan här match. Och det är upp till Ralph Hasenhüttl och Leipzig att bevisa om de kan hantera den. Lite av en audition är det, om några år kan Hasenhüttl mycket väl stå på vid hemmalagets tränarbänk.

Publicerad 2016-12-21 kl 13:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons