Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Realisten Hecking rätt val för Wendts Mönchengladbach

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Redan innan tisdagens förlust mot VfL Wolfsburg hade André Schubert fått indikationer på att Borussia Mönchengladbach inte tänkte fortsätta med honom som tränare. När beskedet väl kom på onsdagen var det inte överraskande och den lojale Schubert valde att inte beskylla Mönchengladbach för något alls.

Tvärtom hade han förståelse för beslutet. Resultaten hade inte varit tillräckligt bra, Schubert hade inte givit tillräckligt med nya impulser för att kunna vända på den högst negativa trenden som Mönchengladbach visade upp. Schuberts avsked var i mångt och mycket den enda logiska beslutet som klubbledningen kunde ta.

Kanske är det en efterhandskonstruktion men redan under tisdagens match tyckte jag mig se tendenser på att Schubert redan hade kommit tillfreds med sitt troliga öde. Den där riktiga glöden fanns inte där, han såg mer håglös ut än tidigare och inte ens hemmapublikens burop mot honom tycktes framkalla någon form av reaktion.

Beslutet att göra sig av med Schubert är i mina ögon helt rätt. Tidpunkten likaså. Mönchengladbach hade förhoppningar om att han kunde vända på trenden, vilket klubben ska ha en eloge för i dessa tider när den ena efter den andra tränaren i Bundesliga har fått frukta för sitt jobb.

Det enda felaktiga i historien är att Mönchengladbach så sent som i september valde att förlänga Schuberts kontrakt. Där kunde och borde klubben haft mer is i magen. Redan då fanns det växande indicier på att Schubert kanske inte var helt rätt för laget. Att han inte kunde ta klubben upp för ytterligare trappsteg.

Schuberts 15 månader i klubben var på många sätt positiva. Han kom in när klubben hade fem raka Bundesligaförluster i bagaget, ersatte den högt respekterade Lucien Favre och lyckades omedelbart få resultat. Länge såg Schubert ut att vara helt rätt, men ju längre tiden led, desto tydligare blev det att han inte skulle kunna bygga vidare på sin imponerande inledning.

Nu lämnar Schubert kvar ett lag som har underpresterat hela hösten. Mönchengladbachs skrala facit med endast 16 poäng på de 16 spelade matcherna i Bundesliga är alldeles för dåligt sett till klubbens ambitioner och lagets kaliber. En dålig säsong ska Mönchengladbach åtminstone vara i närheten av Europa League, en bra säsong en given kandidat till Champions League.

Ersättaren Dieter Hecking känns som helt rätt val för klubben. Efter år av Favre och nu Schubert, två män som på pendeln lutar mer åt visionärer än pragmatiker, kommer nu den utbildade polisen Hecking in som är en pragmatiker ut i fingerspetsarna. En realist som inte talar i stora, svepande penseldrag om fotbollen utan som är ytterst precis i sina tankar kring fotboll.

På marknaden fanns inget annat tillgängligt och trovärdigt namn som var mer attraktivt, åtminstone inte tysktalande. För ett Mönchengladbach som behöver en tydlighet och en klar riktlinje är Hecking, som klubbens sportchef Max Eberl sa, “genau der richtige” (löst översatt: “precis den vi behöver”).

Heckings meritlista vittnar dessutom om ett antal framgångar. Inte minst perioden i Wolfsburg där han förde klubben som bäst till en andraplats och en seger i DFB-Pokal år 2015, något som gjorde han blev utsedd till årets tränare det året. Han har varit omtyckt överallt han har varit och är respekterad av hela det tyska fotbollsväsendet för sin kunskap och färdighet.

Att han fick lämna Wolfsburg under hösten är inte på något sätt en nagel i ögat. De sportsliga motgångarna där har långt ifrån legat helt på Heckings axlar och hans ersättare Valerien Ismael har inte lyckats göra det mycket bättre sedan han tog över. Tvärtom är det många i Wolfsburg som idag nog helst hade velat se Hecking kvar vid rodret än hos en konkurrent.

Heckings första uppgift under januarivilan kommer att bli att fylla på med positiv energi i laget, något Oscar Wendt och de andra behöver. Den andra kommer att vara att sätta en tydlig prägel på det taktiska, få igång anfallsspelet som har haft svårt att producera och sätta ett stabilare försvarsspel. Den tredje kan bli att värva in en eller två spelare för att kunna hjälpa till med den andra.

Alla tre uppgifter är förändringar som har behövts i Mönchengladbach, något klubben har varit medvetna om i en längre tid. Förhoppningen var att Schubert skulle kunna genomföra det, han klarade det inte. Nu sätts hoppet till realisten Hecking, något jag tror klubben gör helt rätt i.

Publicerad 2016-12-22 kl 14:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons