Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Årets genombrott 2016

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det har varit en bra år för talangerna i Bundesliga. När jag skulle sätta mig ned och skriva om den spelare som har fått sitt stora genombrott det gångna året, var det långt flera namn som dök upp i huvudet än vad jag först hade kunnat tänka mig.

Högt upp bland de givna kandidaterna fanns naturligtvis Joshua Kimmich. Talangen som var en en habil spelare i 2. Bundesliga med sitt RB Leipzig, tog steget till Bayern München och visade under säsongen 15/16 upp sig i Bundesliga med sådan vigör att Joachim Löw inte kunde bortse från honom i EM-truppen.

Där bakom fanns en Julian Brandt som även han stått för en mycket, mycket bra säsong om än inte lika omtalad som de två tidigare nämnda. Även Brandts lagkamrat Jonathan Tah var med över tänkbara alternativ. Dessutom slog det mig att Christian Pulisic även han fått sitt absoluta genombrott under våren och den amerikanske talangen har visat under hösten att han är en man för framtiden.

Ett annat alternativ som poppade upp var Borussia Mönchengladbachs unge mittfältare Mahmoud Dahoud som under det senaste året tog sina första steg mot toppen. Intresset för Dahoud har ökat lavinartat och Mönchengladbach kan skatta sig lyckliga om klubben får behålla honom under en längre period.

Hade det inte handlat om hela 2016, utan hösten hade säkerligen namn som Ousmane Dembelé, Serge Gnabry eller Naby Keita dykt upp. Men jag letade efter namn för hela det tyska fotbollsåret 2016 och då föll många ruskigt bra alternativ bort. Det kan tyckas hårt, men så nitisk var jag, nästan bortkastat men många av dessa får chansen 2017.

Men vem var det då som stod för det största genombrottet (enligt mig, den självutnämnda experten på ämnet) kalenderåret 2016 i den tyska fotbollen om inte de redan nämnda spelarna? Valet var, som ni förstår, långt ifrån enkelt men jag tror att många av redan vid det här laget i texten vet vem jag valt för att han inte är omnämnd.

Årets genombrott 2016, enligt Fotbollskanalens Tysklandsblogg heter Julian Weigl och hör till vardags hemma i Borussia Dortmund.

Jag förstår nu att många börjar fundera över om genombrottet kom 2015 eller 2016. En helt valid poäng där jag resonerar enligt följande: ja, Weigls första steg togs förra hösten men hans första hela kalenderår på toppen var 2016. Det var under det gångna året som Weigl på allvar etablerade sig i toppen och det hade alltid varit väldigt svårt att utgå från den absoluta startpunkten.

Med det i åtanke kunde jag inte bortse från Weigls senaste år som inte har varit något annat än fenomenalt. Han värvades från 1860 München, där han som rekordung (under en rekordkort 10-dagarsperiod) 18-åring bar lagkaptensbindeln innan han togs ifrån den efter en partnytt där chauffören hört talangen uttala sig kritiskt om sin dåvarande klubb.

Efter en intetsägande säsong i 2. Bundesliga värvades Weigl till Borussia Dortmund för €2,5 miljoner som en spelare för framtiden. Redan i inledningen av säsongen valde dock Thomas Tuchel att satsa på sitt nyförvärv som visade prov på sina fantastiska egenskaper direkt. Weigl tog chansen och etablerade sig i ett lag som i slutet av säsongen placerade sig tvåa efter Bayern i Bundesligatabellen.

I en konkurrens som bestod av erfarna spelare som Gonzalo CastroIlkay Gündogan och Nuri Sahin hade Weigl mycket väl kunnat hamna på bänken, nöjd med tillvaron som en ung talang med möjlighet att lära och se. Istället petade Weigl nästan alltid en av sina lagkamrater. 30 insatser av 34 möjliga i Bundesliga, totalt över 50 insatser i alla turneringar under sin första säsong i ett av Tysklands bästa lag var inget annat än otroligt imponerande.

Trots sina unga år visade Weigl upp en lugnhet och trygghet som de mest rutinerade spelarna knappt behärskade. Hans förmåga att styra tempot, att hela tiden vara ett spelbart alternativ för sina medspelare gjorde honom till en central del av Dortmunds lagbygge. Därför var det inte annat än rimligt att han under våren 2016 debuterade i a-landslaget och senare fick åka med i den tyska landslagstruppen till Frankrike.

2015 var året vi fick upp ögonen för Weigl. 2016 var året då han på allvar satte sig i folks medvetande och blev en del av den globala fotbollen. Alla de stora klubbarna har numera mittfältaren på näthinnan. De får dock vänta ett tag innan de kan värva honom. Weigl skrev nyligen på en kontraktsförlängning som gör att han är bunden till Dortmund till 2021. Även om han inte behöver bli kvar tills dess, finns det inget som talar för att han lämnar inom kort.

För mig hade Weigl alla kriterier för att hamna absolut högst upp på listan. Det var länge hugget som stucket med den snarlika utvecklingskurvan på Joshua Kimmich, men Weigl kom snäppet framför Kimmich som även han var en fantastiskt bra kandidat. Men Weigls boxar checkades i med något starkare bläck, vilket gjorde att valet föll till hans favör.

Publicerad 2016-12-29 kl 08:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons