Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Badstuber en tillgång för City - om han håller sig frisk

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Under de senaste dagarna har det cirkulerat ett rykte om att Holger Badstuber kan vara på väg till de brittiska öarna för att hjälpa sin före detta tränare Pep Guardiola. Hur stor sannolikheten är vet jag inte, men jag ser många anledningar till varför det kan ligga något i ryktena då det är en win-win-situation för alla parter – förutsatt att Badstuber kan hålla sig frisk.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

För just Badstubers hälsa är något som Guardiola och Manchester City borde fundera över både ett och två varv. Anledningen till att Bayern München själva inte valt att satsa fullt ut på Badstubers är just hans skadehistorik. Under hösten har han Badstuber gjort tre mindre anmärkningsvärda insatser, mer har det inte blivit mycket till följd av risken för att han ska övermatchas och återigen skada sig ansetts stor.

Enligt en beräkning som jag läste i en tysk tidning har mittbacken missat lite drygt tre av de senaste fyra åren på grund av skador. Det har varit muskelproblem och inte minst två korsbandsskador som hållit den 31-faldige landslagsmannen Badstuber borta från planen. Gång på gång har mentalitetsmonstret Holger dock tagit sig tillbaka på planen och likaså den här gången.

Annons

Innan de stora skadeproblem uppstod var Badstuber en given del i Joachim Löws landslag och en viktig del av det Bayern som idag är en av världens största klubbar. Det var Louis van Gaal som gav Badstuber chansen från början, det i samma veva som Thomas Müller och de två 89:orna visade båda framfötterna. Där den senare dock gjorde större avtryck till följd av hans skadekatalog ekat betydligt tommare.

Många såg Badstuber tillsammans med Mats Hummels som det blivande mittbacksparet i landslaget, inte minst för att Badstuber precis som Hummels hade en förträfflig förmåga att kunna sätta igång spelet. Vad Badstuber saknade i snabbhet kompenserade han upp för i form av intelligens och spelskicklighet. Att han dessutom var vänsterfotad och kunde användas som vänsterback vid behov var inte heller någon nackdel.

Annons

Just det var något som Guardiola såg under sin tid i Bayern. Trots att spanjoren mest såg Badstuber rehabträna under sin period i Tyskland, så såg tränaren också en mittback med enorm potential som dessutom lämpade sig mer än väl för det spelet Guardiola helst ville spela. Inte minst Badstubers förmåga att kunna öppna upp spelet för sina medspelare var något Guardiola värdesatte.

Det var därför den spanske tränaren ibland pressade mittbacken lite väl hårt efter skador och gav honom chansen i startelvan trots att Badstuber kanske inte var fullt återhämtad vilket ledde till ytterligare skador som konsekvens. Guardiola ville verkligen ha in Badstuber i startelvan, kanske var det som bidrog till att mittbacken aldrig riktigt kom tillbaka någon gång.

Nu har Badstuber fått en höst på sig där han sakta men säkert kommit upp i normalt träningstempo. MIttbacken har inte åkt på några bakslag, men saknat matchtid vilket både Badstuber och Bayern vill ändra på. En förlängning av hans utgående kontrakt och en utlåning är en lösning som båda parter eftersträvar – i Bayern ser man fortfarande Badstuber som en del av framtiden.

Annons

Hos Guardiola skulle chanserna till speltid öka, men frågan är hur mycket. Bayern ser det som en perfekt möjlighet för sin spelare, Badstuber lär knappast hamna i en sportsligt bättre omgivning. Om han håller sig frisk är en han enorm tillgång för City och Guardiola, vilket är allt Bayern önskar sig. Men det stora “om:et” (och det är enormt stort) är om Badstuber kommer att klara sig undan skador. Historien talar inte för det

Publicerad 2017-01-09 10:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto