Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Isak är "Dortmunds väg"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Det har varit relativt tyst från Borussia Dortmunds sida efter att värvningen av Alexander Isak blivit offentlig. Ett kort, distinkt pressmeddelande på den officiella hemsidan var allt som klubben presenterade men ytterst få övriga kommentarer. Dortmund ville lägga locket på, att döma av situationen även Isaks läger och så fick det vara.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

På måndagskvällen medverkade klubbchefen Hans-Joachim Watzke i ett program på Kicker.tv där ämnet självklart kom på tal. Av de drygt 55 minuterna som Watzke utfrågades i studion ägnades lite drygt 90 sekunder åt Alexander Isak. Och svaren var entydiga, förväntningarna på Isak kommer att tonas ned och ingen ska tro på några omedelbara stordåd från den nye svensken.

“[Den nye Zlatan] är ett slagord som troligtvis inte gör honom någon större nytta i karriären”, inledde Watzke omedelbart med att säga när tv-moderatorn försökte påtala att Isak ändå jämförts med en av Sveriges största, om inte den största, spelaren genom tiderna.

Annons

När moderatorn försökte haussa Isak med ett annat argument, genom att säga att han är den yngste svenske a-landslagsspelaren på över 100 år, svarade Watzke med distans att “det inte är särskilt svårt att bli en landslagsspelare i Sverige, inte om man jämför med Tyskland”.

Det var tydligt att Watzke, som är en av Tysklands mest inflytelserika människor inom fotbollen, ville undvika ytterligare press på sitt nyförvärv. Han har goda skäl att göra det och det är en strategi som klubben använt på mer eller mindre alla sina tidigare nyförvärv, bortsett från Ousmane Dembélé där hans klass någonstans var bevisad i Ligue 1.

Inte minst de unga spelarna har Dortmund var väldigt noggranna med att hålla om ryggen. Medvetna om att de har enormt många fans som självklart drar stora växlar när de får höra att “Den nye Zlatan” har värvats för stora summor sett till Isaks ålder, är det långt ifrån ett oväntat drag från klubbledningens sida att tona ned all form extatisk förväntan.

Annons

Men Watzke var desto mer öppen att diskutera klubbens värvningsstrategi: “Vår väg är att själva utveckla spelare. Vi är med bra i toppen, men det finns fem-sex klubbar med mer utstrålning och pengar än oss [vilket gör det svårare att konkurrera om de stora stjärnorna]”.

“Vi hämtar inte in spelare bara för att de är unga. Vi gör det för att är vår väg”, berättade Watzke.

Alexander Isak är Dortmunds väg. Alla som har skrivit om Dortmund de senaste 24 timmmarna har påpekat det, men Alexander Isak kommer till en klubb med en diger skara av unga talanger. Nämnda Dembélé, Julian Weigl, Felix Passlack, Emre Mor och Christian Pulisic som förlängt sitt kontrakt till 2020 med Dortmund (vilket offentliggjordes igår).

Isak är varken den första eller sista unga talangen som Dortmund kommer att locka till sig. Just medvetenheten från klubbens sida om var de står sig i den europeiska konkurrensen och var deras styrka ligger, talar på många sätt för att Alexander Isak har gjort ett bra klubbval. Dortmund har erfarenheten, tryggheten och kunskapen av hur man som klubb på bästa möjliga sätt förädlar råtalang.

Annons

Ett av stegen är, som vi blivit varse, att tona ned förväntningarna. Ett annat är att inte utsätta dem för mer media än nödvändigt. Ett tredje är att ge talangerna den tiden de behöver för utvecklas, att inte forcera fram någonting utan istället lita på att det klubbens slipade system kommer att sköta det åt dem.

För det är enkelt att stirra sig blind på de stora rubrikerna, de slagna rekorden och den häpnadsväckande övergångssumman och skapa sig en överdådig bild som senare visar sig omöjlig att nå upp till. Isak är en ung, talangfull fotbollsspelare men hur långt han gå nå är omöjligt att förutse – men att potentialen finns där kan ingen förneka.

I slutändan summerade Watzke bäst själv i slutändan: “Vi tror att han högkvalificerad talang, men han är 17 år. Det hänger en etikett på honom som ‘den nye Ibrahimovic’, vilket är tufft. Men jag tror att han har goda chanser att utveckla sig [hos oss] under de kommande åren. En väldigt långsam utveckling, för vi pratar om en 17-åring.”

Annons
Publicerad 2017-01-24 12:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto