Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jonker behöver både långsiktig vision och kortsiktig brandsläckning

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Med ett avslappnat läge och en vänlig blick tog Andries Jonker mot de första frågorna när han idag presenterades som ny huvudtränare för VfL Wolfsburg. Efter tre år i England och hos  Arsenal är holländaren tillbaka i Wolfsburg, denna gången med Fredrik Ljungberg vid sin sida. När Jonker lämnade klubben var den på väg mot toppen, nu är hans uppdrag att rädda den undan botten.

Många höjde på ögonbrynen när det började sippra ut att Jonker var den man som Wolfsburg bestämt sig för. Stalltipsen gjorde gällande att Lucien Favre och Bruno Labbadia var klubbens huvudkandidater. Men den förstnämnde är i dagsläget nog inte ett dugg intresserad av att lämna Nice, den sistnämnde har bestämt sig för att vänta ut kommande säsong innan han hoppar på ett nytt jobb.

Jonker må inte vara ett ”household name” i nivå med Favre och Labbadia i Tyskland. Men den 54-åringen är långt ifrån ett okänt namn bland de tyska fotbollssupportrarna. Som assisterande tränare till Louis van Gaal i Bayern München gjorde sig Jonker först ett namn. Där fick han också kliva in som huvudansvarig i slutet av säsongen 2010/11 under fem matcher (4 segrar, 1 oavgjord) och föra Bayern till Champions League.

Han stannade kvar i Bayern som U23-tränaren innan Wolfsburg lockade över honom med jobbet som assisterande tränare. Ett jobb han hade mellan 2012 och 2014, där han stod vid sidan av Felix Magath, Lorenz-Günther Köstner och Dieter Hecking. Sedan knackade Arsenal på dörren med ett erbjudande om att bli ansvarig för deras ungdomsakademi, något Jonker inte kunde tacka nej till.

Med sin bakgrund i det holländska fotbollsförbundet gjorde han sig början känd för att ha satt ihop en ”masterplan” för hur förbundet skulle arbeta med att ta fram holländska talanger.  Som okänd 36-åring införde Jonker ett stjärnsystem, likt hotellvärldens, där de holländska klubbarnas akademier blev betygsatta med stjärnor utifrån hur kritiker som filosofi, spelare, medarbetare och inriktning på akademin.

Det är den bakgrunden och drivkraften som Wolfsburg vill nyttja framöver. Den Volkswagenägda klubben är i stort behov av att förändra sin egen självbild, där fokus ska gå från att värva färdiga spelare till att locka upp unga spelare ur sin egna akademi. Ett skifte i identitet, men framför allt en reaktion på de uteblivna sportsliga framgångar och Volkswagens finansiella bekymmer.

Där kommer Jonker att passa som handen i handsken i Wolfsburgs organisation. Han är erkänt skicklig när det kommer till att fostra och få fram unga talanger. Något hans CV styrker flertalet gånger om. För sportchefen Olaf Rebbe var det en av huvudanledningarna till varför Jonker – och inte Favre eller Labbadia – var ”önskelösningen” för klubben i dagsläget. Klubben och Jonkers framtida vision stämmer överens. Inga tvivel om det.

Tvivel finns det däremot i Jonkers förmåga i jobbet som man i Tyskland benämner som ”Feuerwehrmann” (brandman). Det vill säga förmågan att lyfta ett lag från en tuff situation till tryggare mark, att släcka en brand full av lågor. Wolfsburg har idag 24 poäng på 22 omgångar, två poäng ned till kvalplatsen, och uppvisar på de senaste fem matcherna fyra förluster.  Talangutveckling i all ära, men Jonker behöver först och främst rädda Wolfsburg undan nedflyttning.

Där är han ett oprövat kort. 54-åringen är långt ifrån den klassiska brandmannen. Han är lugn och sansad, pedagogisk och intellektuell, inte den som står för de stora motivationstalen och bygger upp krigaranda som vi förknippar nedflyttningskamp med. Med det sagt har han arbetat tillsammans med både Magath och van Gaal, vilket med stor sannolikhet betyder att han vet hur det går till när tränare ”ryter till”, milt sagt.

Han har inte haft många uppdrag som huvudtränare, men vad som är bekant är att han är starkt präglad från den holländska skolan och Louis van Gaal. Vilket betyder offensivt positionsspel, mycket boll i träningen och en fäbless för 4-3-3 som formation. Något som inte har varit Wolfsburg väg under de senaste åren. Det blir intressant att se om och hur Jonker kommer att hantera den taktiska frågan framöver.

Till helgen väntar Mainz på bortaplan, som varken är en omöjlig uppgift eller en enkel sådan.  Sedan står Leipzig (borta), Darmstadt (hemma) och Leverkusen (borta) på tur. Ett anspråksfullt spelschema som kommer att besvara många frågor. Inte minst hur redo Jonker är som brandman. För om han överlever våren, kan han mycket väl vara helt rätt person att föra klubben tillbaka mot toppen.

Publicerad 2017-02-27 kl 21:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons