Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ett triangeldrama med flera tänkbara scenarion

Följ mig på Twitter: @atnilsson


Tabelläget i triangeldramat

14. Augsburg, 37p – 35:51 (-16)

15. Wolfsburg, 37p – 33:50 (-17)

16. Hamburg, 35p – 31:60 (-29)


15.30 ljuder signalen för signalen för matchstart den sista gången för den här säsongen. Bundesliga är inne på upploppet och mina blickar kommer att vara vända mot Volksparkstadion där Hamburg tar emot Wolfsburg för en avgörande match om att undvika nedflyttning. En match mellan två klubbar som haft liknande problem som föranlett dagens situation.

För Hamburg är det på många sätt symptomatiskt att man återigen har hamnat i den här sitsen. Förra säsongen lyckades Die Rothosen att undvika kval med råge när räddaren Bruno Labbadia förde klubben till en respektabel tabellplacering. Med sina 41 poäng avslutade HSV säsongen som tabelltia vilket sett till tidigare säsonger fick ses som en framgång.

Den här säsongen, en säsong som skulle bli än mer ett steg i rätt riktning, har varit den totala motsatsen. Kanske borde vi ha anat det mer när klubben pungade ut rekordhöga €14 miljoner på Filip Kostic. Serben som hade sina stunder i nedflyttade VfB Stuttgart, men som alldeles för ofta föll ifrån när det gällde som mest, var en av värvningarna som skulle ta Hamburg tillbaka till toppen. Kroaten Alen Halilovic var en annan upphaussad värvning som försvann så snabbt att få hann se honom spela.

Hamburg gick in i samma fälla som tidigare år och trodde att pengarna skulle lösa en stor del av problemen. När inte nyförvärven gjorde det så skeppades Labbadia till förmån för Markus Gisdol, som efter en stark period under våren få se laget gå tillbaka till gamla, oförutsägbara fotspår där de dåliga prestationerna har staplat upp sig efter varandra. Så till den milda grad att allt hopp såg dött ut, något som dock en viss Pierre-Michel Lasogga lyckades med att återskapa när han förra veckan kvitterade i slutminuterna mot Schalke.

Men att Hamburg återigen befinner sig i den här situationen, med risk att få kvala för kontraktet för tredje gången på de senaste fyra åren, är så ofantligt stor diskussion med så många detaljer att det är svårt att gå in på allt i ett blogginlägg. Felrekryteringar på spelarsidan, tränarbyten och ledningsbyten är bara toppen av isberget i vad som år efter år framstår som en av Tysklands mer misskötta klubbar. För förutsättningarna i Hamburg är betydligt bättre än de hos dagens motståndare – Wolfsburg.

Klubben som för två år sedan slutade tvåa i Bundesliga och vann DFB-Pokal samma säsong har sedan dess åkt rutschkana genom tabellen. Precis som i Hamburg har Wolfsburg försökt sig på olika sorters värvningsförsök för att undvika kris. Istället har de hamnat i situationer där stjärnorna velat lämna och missnöjet allt mer ökat runt om klubben. Så till den grad att den högt ansedde tränaren Dieter Hecking fick gå och därefter erkänt skicklige sportchefen Klaus Allofs likaså. De två som faktiskt tagit klubben nästan hela vägen till toppen 2015.

Ersättaren på tränarposten, Valerien Ismael, fick pseudoförtroendet att försöka rädda klubben utan att egentligen lyckas med någonting alls än lite fina glädjescener nere i Freiburg. Men när resultaten inte dök upp tog man in bekantingen Andries Jonker som inte bara fick ta över ett skärrat lag, utan en skärrad klubb och försöka bygga upp allt som raserats. Jonkers tid har inte varit strålande, men han har åtminstone hela tiden ingjutit hopp i sin operation för att undvika nedflyttning och en framtidsro om vad som komma skall – förutsatt att man undviker nedflyttning.

Hur mycket hopp han har lyckats pusha in i spelarnas huvud inför dagens match får vi se. Faktum är att Wolfsburg har poängen på sin sida, medan Hamburg har hemmaplanen. Vilket ger en fantastisk kuliss för vad som torde bli säsongens mest nervkittlande match. Ett Hamburg som måste spela för vinst, ett Wolfsburg som vill spela för vinst men som någonstans i bakhuvudet vet att det skulle räcka med ett kryss. Frågan är om det kommer att påverka hur Wolfsburgspelarna agerar på planen.

Och mitt i allt drama på Volksparkstadion så kommer det även att hållas mobilkontakt med folk på plats nere i Sinsheim där Hoffenheim möter Augsburg. Ett Hoffenheim som behöver ta ikapp fyra mål för att ta sig förbi i Dortmund i tabellen. De kommer garanterat att gå för det. Var så säkra på att Nagelsmann kommer att vilja ha en rivstart likt den hans lag hade i Bremen förra veckan. En större seger för Hoffenheim gynnar både Hamburg och Wolfsburg. För om Wolfsburg förlorar med uddamålet, samtidigt som tre mål eller fler, så är det Augsburg som kommer att få kvala till följd av sämre målskillnad. Vilket ärligt talat inte alls känns som ett otänkbart slut på säsongen.

För Augsburg vore det ett bittert öde efter att förra året ha spelat i Europa League för första gången. Samtidigt är vi många som överraskats av deras förmåga att år efter år klara sig undan den absoluta botten med tanken de små resurserna klubben har haft. Redan från det att den bayerska klubben tog sig upp i Bundesliga kändes det som om de levde på lånad tid, men har gjort ett enastående jobb i att hela tiden förnya sig själva och rekrytera rätt. Men när klubben gjorde sig av med den nye tränaren Dirk Schuster under hösten så hade Augsburg själva gått in i fällan av att göra en felrekrytering på den allra viktigaste positionen.

Schuster ersattes internt av Manuel Baum, en före detta Division 5-målvakt (trots en längd på 169 centimeter), som inte haft det lätt men som fotbollsmässigt fått laget att återvända till en filosofi som mer påminde om den tidigare tränaren Markus Weinzierls. Men Augsburgs säsong har kantats av skador, vilket varit en grund för de sportsliga bristerna på framgångar och truppen saknar riktig individuell klass. Egentligen är det inte överraskande om Augsburg skulle få kvala, även om de länge såg ut att vara på väg mot säker mark.

Ett triangeldrama har vi att vänta. Där Volksparkstadion i Hamburg och Rhein-Neckar-Arena i Sinsheim kommer att vara platserna där det utspelas. Och vad som är fascinerande är att det faktiskt kan sluta hur som helst. Det är svårt att säga var jag skulle sätta mina pengar. För det finns många tänkbara scenarion som alla skulle kunna klaffa. Augsburg kan mycket väl förlora stort samtidigt som Hamburg vinner. Wolfsburg kan ta poäng av Hamburg. Augsburg kan också hålla siffrorna nere i Hoffenheim medan Wolfsburg förlorar med uddamålet på Volksparkstadion. Det är vad som göra det hela så fascinerande, och omöjligt att missa. 15.30 är det som gäller med andra ord.

Publicerad 2017-05-20 kl 12:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons