Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mbappe sätter Dembeles prislapp

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Ett straffavgörande var det enda som kunde skilja Borussia Dortmund och Bayern München åt i finalen av den tyska Supercupen. Säga vad man vill om tillställningen i sig, den kommer aldrig att bli ansedd mer än som en glorifierad träningsmatch, men det var en match som visade var båda lagen står.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Och det är ungefär på samma ställe. Både Bayern och Dortmund saknade flera nyckelspelare vilket tvingade både Bosz och Ancelotti till taktiska förändringar. Trots det var det enkelt att se att båda lagen är långt ifrån färdiga produkter, att det kommer att ta tid innan allting faller på plats.

Inledningen av första halvlek var en tydlig indikation på hur den holländske tränaren vill att Dortmund ska spela. Extrem press, en intensitet som skrämde slag på Bayern och tog dem på bar gärning. En intressant hänvisning var, trots förlusten, på hur Dortmund kommer att vilja spela fotboll den kommande säsongen och det känns som en återgång till den typ av fotboll som Jürgen Klopp proklamerade.

Annons

Bayern i sin tur fick en seger som de verkligen var i behov av efter en försäsong som kantats av dåliga resultat. En klassisk 4-4-2 som stapplade igång och som stundtals visade prov på den kvalitet Bayern besitter. Men faktum kvarstår och det är att det finns en inneboende oro hos flera i klubben som undrar var Ancelotti ska föra Bayern kommande säsong.

Titeln är det ingen som kommer att minnas om några månader, men det var flera lättade personer i Bayernlägret som firade. Inte minst klubbens nye sportchef Hasan Salihamidzic som i sin kritvita skjorta såg överlycklig ut över att återigen får vara i närheten av gräsplaner på högsta nivå. Och det kan ge de regerande mästarna en välbehövlig skjuts in i säsongen.

***

Peter Bosz har inte fått allting på plats men är på god väg. Några nyförvärv är inte att vänta men klubbens sportchef Michael Zorc uttalade sig nyligen om att Dortmund planerar att släppa några spelare. Emre Mor är på väg bort och Italien ser ut att bli hans slutmål. Antingen på lån med köpoption eller en rak försäljning redan i sommar.

Annons

Den kanske mest omtalade tänkbara försäljningen just nu är annars Ousmané Dembele och det är som skulle svida betydligt mer. Att förhandlingar pågår mellan klubben och Barcelona, samt spelaren och Barcelona, är det nog ingen som betvivlar länge. Men även om det ser ut som om fransmannen är överens med klubben är det långt kvar till dess att affären är ett faktum.

Dortmund vill absolut inte förlora sin guldklimp som värvades först förra sommaren. Dembele var en nyckelspelare förra säsongen som skördade stora framgångar. Att förlora honom skulle vara att gå in i samma risk som VfL Wolfsburg gjorde när de sålde Kevin De Bruyne, vi vet alla hur det slutade.

Runt €100 miljoner sägs Barcelona just nu vara villiga att håva upp för Dembele (som tackade nej till spanjorerna förra året, men sägs vara bra sugen på att spela där nu). Ett rekord i Bundesliga men som inte ser ut att vara tillräckligt för Dortmund. Istället inväntar de större bud i hopp om att Barcelonas intresse ska avta och värvar någon annan.

Annons

Ett riktmärke för de ansvariga i Dortmund är prislappen på Kylian Mbappe. Om ryktena stämmer och hans uppskattade värde på drygt €180 miljoner stämmer, kommer Dortmund säkerligen vilja trigga upp priset på Dembele. Att tyskarna dessutom är medvetna om prislappen på Neymar underlättar inte Barcelonas förhandlingsposition.

Rent krasst får man också se det som så att om Dortmund skulle sälja Dembele för €100 miljoner, så skulle klubben efter skatter och avbetalningar till Rennes, få behålla drygt hälften av den övergångssumman. Vilket visserligen är hygglig summa, men som marknaden ser ut idag, inte alls tillräcklig. Därför förväntar jag mig ett rejält motstånd från Dortmund innan en eventuell affär blir av.

***

Mindre än två veckor kvar till Bundesliga och ännu har inget tv-bolag löst rättigheterna i Sverige. Prislappen verkar vara för dyr och inget bolag villig att lägga pengar på något som de senare inte kan räkna hem. Vilket är trist för oss som följer ligan. Kan ju dock lösa sig i sista stund, eller efter säsongsstart, återstår att se om några kan tänka sig att lägga lite pengar på att få visa tysk fotboll i Sverige.

Annons

***

Nytt avsnitt av Bundesligapodden finns ute där ni lyssnar på poddar. Drygt en timme om tysk fotboll. Allt från Alexander Isak till de senaste matcherna i 2. Bundesliga. In och lyssna!

Publicerad 2017-08-07 16:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto