Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

44v

De gjorde sommarens bästa värvningar

Följ mig på Twitter: @atnilsson

617 miljoner euro i utbetalade transfersummor, 539 miljoner euro i intäkter från spelarförsäljningar. Båda siffrorna rekord för Bundesliga och gedigna höjningar jämfört med förra året.

Vinnare i sammanhanget är Borussia Dortmund som kan räkna hem ett plus på 80,6 miljoner euro. Långt borta i horisonten följer Bayer Leverkusen på ett transferplus på 28,8 miljoner 10 miljoner euro framför 1899 Hoffenheim (plus 18,1 miljoner euro).

På andra sidan myntet har vi Bayern München som avslutade sommaren med ett transferminus på 67,6 miljoner euro. Schalke 04 följer med ett minus på 40,9 miljoner euro och sedan är det fjolårstvåan RB Leipzig som placerar sig trea med ett minus på 28,3 miljoner euro.

Föga förvånande är det, sett till de nämnda siffrorna, att det är Bayern som betalat mest för en spelare i sommar (Corentin Tolisso, €41,5 miljoner) medan Dortmund är det lag som sålt en spelare för mest (Ousmane Dembele, €105 miljoner). Båda rekordvärvningar på var sitt håll sett till övergångssummorna.

Det är lätt att stirra sig blind på siffror. Vi är alla medvetna om att det finns fantastiska värvningar som knappt kostat en euro. Lika medvetna är vi om att det finns bedrövliga värvningar som slagit klubbrekord.

En övergångssumma är i slutändan ingen garanti för sportslig framgång. Speciellt i Tyskland där de unga fynden har fått stå allt mer i centrum för framgång än de stora, dyra värvningarna som till stor del varit Bayerns verk genom åren. Ha det i beaktning när jag rankar sommarens transferfönster nedan i punktform.


Sommarens bästa nyförvärv

 1. Sebastian Rudy, Bayern München
 2. Mahmoud Dahoud, Borussia Dortmund
 3. Vincenzo Grifo, Borussia Mönchengladbach

 

Det har gjorts en hel del bra och intressanta värvningar under sommarens transferfönster. För mig är två som blev klara redan innan fönstret öppnade de två bästa. Att Bayern knep åt sig landslagsmannen Sebastian Rudy utan kostnad ser jag som given sett till kvaliteten klubben får. Mahmoud Dahoud betalade Dortmund för €12 miljoner för men jag övertygad om att de pengarna kommer att betala sig väldigt snabbt. Sist hittar jag en personlig favorit (ja, listan är högst subjektiv) i Vincenzo Grifo som var en poängspelare i SC Freiburg som jag tror kommer passa alldeles utmärkt i Borussia Mönchengladbach.


Sommarens tre största floppvarningar

 1. John Anthony Brooks, VfL Wolfsburg
 2. Davie Selke, Hertha Berlin
 3. Andrij Jarmolenko, Borussia Dortmund

 

Många var vi som blev tagna på sängen när VfL Wolfsburg hade gjort klart med John Anthony Brooks och betalat för €17 miljoner för hans tjänster. Mittbacken har haft mycket outnyttjad potential, men jag har svårt att se att Wolfsburg någonsin ska få igen de pengarna. David Selke var en billigare spelare, var i slutändan en bänkvärmare i RB Leipzig och Hertha Berlin betalade €8 miljoner för att få loss honom. Levererade i Werder Bremen, men har stått stilla sedan dess och jag ser inte just nu hur Selke ska ta nästa steg i huvudstaden. Sist på listan är Andrij Jarmolenko som var Dortmunds svar på försäljningen av Dembele. Ukrainaren är absolut ingen dålig fotbollsspelare, har dock aldrig spelat utomlands och kommer att behöva leva upp till oket som Dembeles ersättare (även om han inte är det). Tror det där kan bli en tråkig historia i slutändan.


Sommarens potentiella guldfynd

 1. Matthew Leckie, Hertha Berlin
 2. Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 3. Konrad Laimer, RB Leipzig

 

En lista där det kan se väldigt olika ut beroende på vem talar med eftersom att en har sett olika mycket av olika spelare. För mig framstår värvningen av Matthew Leckie som en potentiellt sett riktigt vass en. Var bra i FC Ingolstadt och för en kostnad på €3 miljoner så anser jag det vara ett riktigt kap för en klubb som Hertha. I Bremen hittar vi en kanonvärvning Ludwig Augustinsson som jag tror kommer bli oerhört viktig för laget. Känns redan nu redo att kliva ett steg ytterligare och kommer på sikt att ta sig vidare till en högre nivå. Kostade bara €4,5 miljoner, en summa Bremen lätt kommer att få igen. Sist hittar vi Konrad Laimer som Leipzig hittat hos kompisarna i Salzburg. Tror stenhårt på den här unge österrikaren som kostade €7 miljoner och redan utmanar om en plats i startelvan.


Sommarens största tapp

 1. Anthony Modeste, FC Köln
 2. Benedikt Höwedes, Schalke 04
 3. Maximilian Philipp, SC Freiburg

 

Sett till förgående säsong är solklart att Anthony Modeste är sommarens största tapp. Han lyfte FC Köln till en ny nivå med sitt målskytte och jag skulle vilja påstå att han blir omöjlig att ersätta. Svår att ersätta blir även Benedikt Höwedes vars hela aura var viktig för Schalke som lag och klubb. Där kommer de kungsblå få jobba hårt på att täppa igen luckan. Likaså kommer Freiburg få kämpa för att fylla skorna efter Maximilian Philipp som var strålande förra säsongen för klubben.


Klubbarna som gjorde sommarens bästa fönster

 1. Borussia Dortmund
 2. Bayern München
 3. Borussia Mönchengladbach

 

Känner ni igen klubbarna? Samma tre klubbar huserar på listan över de tre spelare jag valde som sommarens bästa. För mig gör Dortmund på nästan alla sätt en kanonsommar. Klubben går ekonomiskt plus, fyller på med rejäl bredd och har ett stort tapp i Dembele men där pengarna är ett fint plåster på såret. Har svårt att gnälla på arbetet sportchefen Michael Zorc gjort under sommaren. Tycker även att Bayern gjort ett bra fönster, men där är det för att pengarna fått tala. Stora utgifter men laget ser också riktigt vasst ut, där förlusterna varit knappt kännbara. Håller även Mönchengladbachs fönster högt då de värvat helt i min smak. Värvat klokt och fyllt de hål som uppstått under sommaren på ett adekvat sätt.


Klubbarna som gjorde sommarens sämsta fönster

 1. VfL Wolfsburg
 2. FC Köln
 3. 1899 Hoffenheim

 

Tycker det fanns många kandidater på den här listan, men få som verkligen gjort särskilt usla sommarfönster. Det blir någonstans självklart att Wolfsburg får lida när det sportsligt gått knackigt. Flera nyckelspelare lämnar och in kommer en handfull spelare med svårberäknat kvalitet. Ser inget större lyft i truppen till följd av förändringarna. Inte heller Köln tycker jag har imponerat trots att de fick en rejäl hacka på Modeste. Hade nog förväntat mig mer här, men kanske dömer jag Jörg Schmadtke för hårt. Kölns sportchef har ju trots allt varit nästan prickfri de senaste åren på värvningsfronten. Hoffenheim lider av framgångar och tappar nyckelspelare, samtidigt som de får svårt att ersätta med samma kvalitet när de inte är ett etablerat topplag. Bittert, men sant och Julian Nagelsmann kommer få kämpa för att vara nära förra årets resultat.

Publicerad 2017-09-04 kl 15:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER