Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

40v

Müllers vara eller icke vara och Nagelsmanns ankomst - Ancelotti hamnar i kläm

Följ mig på twitter: @atnilsson

Det borde handla om ett möte mellan fjolårsmästarna Bayern München mot fjolsårsuppstickarna och tabellfyran Hoffenheim. Istället har uppsnacket handlat om Thomas Müllers vara eller icke vara i startelvan och om Julian Nagelsmann står på Bayerns tränarbänk.

Om vi börjar i diskussionen Thomas Müller har det enda sedan Carlo Ancelottis ankomst varit en av de mest uppmärksammade i Bayern. Den blivande 28-åringen har aldrig varit en given pusselbit i Ancelottis startelva. Italienaren har istället föredragit Thiago och med värvningen av James Rodriguez har konkurrenssituationen ökat ytterligare.

Müller hade liknande problem när Pep Guardiola tog över som tränare för klubben. Efter en första säsong där Müller mer än sällan spelade 90 minuter, ofta valdes bort från startelvan i de stora matcherna handlade mycket av det mediala intresset om Guardiolas arbete kring hur tränaren skulle få in Müller i spelsätt.

Guardiolas sista säsong i Bayern fick han äntligen allting på plats. Müller gav aldrig upp och den spanske tränaren hittade helt rätt för den bayerske sonen. Med 32 mål och 12 assist på totalt 49 matcher var Müller en av de absolut bästa och viktigaste spelarna för Bayern. En given del av startelvan och samarbetet med Robert Lewandowski var utomordentligt bra.

Under årets försäsong såg det ut som om Müller återigen skulle stå för en renässans när han imponerande i träningsmatcherna. Han utsågs till en av vinnarna men ändå tycks Ancelotti inte sätta sin tilltro till Müller som fortsatt valt andra alternativ när han har haft möjlighet.

I den senaste omgången av Bundesliga då Bayern mötte Werder Bremen satt tysken på bänken till den 73:e minuten. Han kom in och bidrog till 2-0 men sa efter matchen att ”hans kvalitéer inte till 100% var efterfrågade”. Något som blev det stora samtalsämnet under landslagsuppehållet.

Två av Tysklands och Bayerns mest profilerade spelare i Mats Hummels och Manuel Neuer gick ut till Müllers försvar med uttalanden som visade upp förståelse för Müllers frustration. Även landslagschefen Oliver Bierhoff ställde sig i Müllers ringhörna när han sa att han önskade sig att Bayern skulle visa på att ”vissa spelare skulle vara givna”.

Från Bayerns håll har det varit radiotystnad under de senaste veckorna. Varken Uli Hoeneß eller Karl-Heinz Rummenigge har yppat ett ord kring uttalandena. Dels för att inte försvaga Ancelottis roll, dels för att inte visa tillstymmelse till att klubbledningen skulle vara med och påverka laguttagningarna.

Först igår uttalade sig någon från Bayernhåll och det var Ancelotti. Den erfarne tränaren tackade syrligt för råden, men sa att det var något han skötte och att det var något han hade erfarenhet av från tidigare. Att han också önskade sig spelare som inte var nöjda med att sitta på bänken.

Oavsett Ancelottis erfarenhet och kunskap är situationen ansträngd. För i Thomas Müller har Bayern en av de få identifikationsfigurerna som finns kvar i klubben. En spelare som är uppväxt i Bayern, som är en av Tysklands mest kända personligheter och vars ”Heimat” är just den bayerska huvudstaden och fotbollsklubben Bayern München.

Det är inte för inte som klubben för två år sedan gick ut och sa att han var ”unverkäuflich” (osäljbar). Hans koppling till klubben gör honom ovärderlig i en värld där fotbollen blir allt mer global. Dessutom är det ingen på ledningsnivå som ifrågasätter Müllers kvalitet som fotbollsspelare, alla är övertygade om att man sitter på en riktig toppspelare trots fjolårssäsongen som var mindre imponerande (men statistiskt sätt långt ifrån dålig).

Klubbledningen följer med intresse utvecklingen och önskar sig att Ancelotti, precis som Guardiola, hittar en väg in för Müller i startelvan. Alternativet skulle vara världsledande fotboll och total framgång med ett stort antal titlar. Något gubbar som Hoeneß och Rummenigge inte är övertygade om att Ancelotti kan leverera.

Det är därför ögonen idag finns på motståndarbänken där Julian Nagelsmann sitter. Fotbollstysklands sämst bevarade hemlighet är att Bayern är högst intresserade av honom. Nagelsmann är bayrare själv, hans fru kommer från München och just nu håller de på att bygga ett hus på de bayerska slätterna.

I Nagelsmann ser Bayerns klubbledning en ung tränare som likt Guardiola kan utveckla spelare som inte varit mycket för världen till något i hästväg. En tränare som trots blygsamt material levererar mer än förväntat. Något som sätts i motsats till Ancelotti som anses vara mer inriktad på erfarenhet och stjärnstatus för att kunna leverera resultat.

Jag flaggade för det redan under våren och jag är fortfarande rätt övertygad om att Bayern går i tankarna på att ersätta Ancelotti till sommaren med Nagelsmann. Både Hoeneß och Rummenigge går mot slutet av deras tid i klubben. De vill lämna klubben i trygghet och med en tydlig framtidsvision där Nagelsmann skulle passa som handen i handsken. Med Nagelsmann tror ledningen också att Müller skulle få en mer framskjuten roll i klubben, vilket vore en extra bonus av anställningen.

För Ancelotti klämtar klockan alltjämt, men har hamnat i en situation där han själv hamnar i kläm till följd av andra intressen. Något som ser ut att vara början på slutet för Ancelotti, förutsatt att han levererar den efterlängtade Champions League-bucklan. Om ens det nu räcker. För ärligt talat är intrycket av ett inofficiellt beslut redan har tagits. Och det inte till Ancelottis fördel.

Publicerad 2017-09-09 kl 10:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER