Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den tyska fotbollen är på väg tillbaka till normalitet

Följ mig på twitter: @atnilsson

En seger, tre oavgjorda och två förluster – så lyder facit för de tyska klubbarna efter den första veckan av europeisk fotboll. Med det tappade också Tyskland andraplatsen i koefficientranknigen som numera England innehar. Är det en tillfällig dipp eller ett kommande  standardläge för den tyska fotbollen?

Redan i våras flaggade jag och flera andra att det väntade en tuff säsong ute i Europa för de tyska lagen. De klassiska topplagen föll bort och lämnade med det en lucka bakom sig som fylldes av klubbar som inte alls är lika etablerade på den europeiska toppscenen. Något som vi redan fått sett bevis på.

Att både Freiburg och Hoffenheim misslyckades i sina respektive kval var det första tecknet på den steget ner på rankingen. Visst, Hoffenheims chanser var redan innan lottningen små och när Liverpool kom var Hoffenheims chanser förhållandevis små. Freiburg slarvade i sin tur bort Europa League-platsen (för nog borde man gått vidare mot Domzale från Slovenien), precis som många andra tyska lag gjort i kvalet till den turneringen genom åren.

Klubbar som just Freiburg och Hoffenheim har inte alls den erfarenhet som Schalke 04 och Bayer Leverkusen, eller för den delen som Borussia Mönchengladbach. Det är en klyscha, men någonstans sitter erfarenheten i väggarna och stabiliteten i den tyska fotbollstoppen har också legat till grund för de senaste årens framgångar ute i Europa.

Alla klubbarna har haft möjlighet att lägga sig an ny erfarenhet, kunnat värva tungt när intäkterna har ökat och därmed än mer cementerat sin plats som ett av de stående tyska inslagen i den europeiska toppfotbollen. Bortsett från i år då, när flera orutinerade lag fått möjligheten när de andra fallit från.

Betyder att tysk fotboll är svagare än på länge? Ja, kanske är det så. Men framför allt tror jag att tysk fotboll är på väg tillbaka mot normalitet. De senaste åren har varit en peak för den tyska fotbollen och det har synts i framgångarna ute i Europa. Nu börjar det avta och för Tyskland betyder det ett steg tillbaka till där den varit innan.

Med ett Bayern Münchens i tre Champions League-finaler mellan 2010-2013, ett Borussia Dortmund på uppgång och som en av utmanare till de stora satte sig den tyska fotbollen på kartan efter ett förhållandevis svagt decennium mellan 2000-2010. Finalen 2013 på Wembley mellan just Bayern och Dortmund blev den absoluta maktdemonstrationen för den tyska fotbollens framgångar.

Lägg därtill att klubbar som Leverkusen, Schalke och Mönchengladbach alltid var med i gruppspelen och många gånger tog sig förbi dessa. Vilket gjorde att närvaron att tyska klubbar ofta syntes lång väg in i turneringarna. Något som visade på den stabilitet och klass som fanns inom den tyska fotbollen.

Möjligen var det en tillfällighet att alla klubbarna levererade under samma säsonger. Möjligen inte. Men det räckte för att skapa en bild hos gemene man om att flera klubbar från Tyskland hade i världsfotbollen att göra. En bild som tidigare dominerats av Bayern München från tysk sida, med lite hjälp av Werder Bremen under en kortare period.

Bayern vann sin första gruppspelsmatch och kommer fortsatt att vara fanbäraren för tysk fotboll. Dortmund har kommit så pass långt i sin utveckling att även de ska kunna håll fast i sin plats. Bakom dessa två giganter är det flera klubbar som slåss om att ställa sig i rangordningen och det är dessa som måste hjälpa till med att upprätthålla nivån och inte få fotbollen att falla tillbaka till normalitet.

RB Leipzig är en ung klubb som behöver tid, men som har förutsättningarna. De gamla stötarna i Leverkusen, Schalke och Mönchengladbach har alla sina bekymmer, men har också förutsättningarna att fortsatt vara med högst upp om de får allt på plats. Men det är skillnad på att ha förutsättningar och att faktiskt vara där, något vi såg resultat av i veckans Europaspel.

Hertha Berlin och Köln har också förutsättningar, men en betydligt längre väg att gå än de tidigare nämnda klubbarna. Från Hoffenheim kan vi inte förvänta oss något annat än att de kommer att vara ett etablerat lag i Bundesliga, men inte ute i Europa. För det steget är svårt att ta, speciellt för en klubb som Hoffenheim.

Slagkraften må inte finnas där den här säsongen, kommer kanske inte att finnas där nästa. För mig är det en återgång som speglar sanningen av var den tyska fotbollen står just nu och var den är på väg. I något av en limbo, på väg mot normalitet efter en period som varit bättre än vanligt.

Publicerad 2017-09-15 kl 18:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons