Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inte konstigt att Dortmunds mästaraktie är så stark

Följ mig på twitter: @atnilsson

Efter Borussia Dortmunds övertygande seger mot Borussia Mönchengladbach i helgen med 6-1 är det många som med all rätt hyllar det svartgula laget. Dortmund har på de inledande sex omgångarna samlat ihop 16 poäng. De har en målskillnad som lyder 19:1 och har varit det lag som spelmässigt övertygat allra mest i inledningen av Bundesliga.

Framgångarna på planen visar sig också i uppfattningen utanför den. I en omröstning på tidningen Kickers hemsida har frågan ställts huruvida Dortmund har det som krävs för att vinna mästarskölden. I skrivande stund har 87,35% röstat ja, där inkluderat jag själv som är lika imponerad av BVB’s framgångar.

För mig finns det tre stora anledningar till varför Dortmunds mästeraktie har gått spikrakt uppåt sedan säsongsstarten.

1. Tränaren

Det vore kanske för mycket att säga att Peter Bosz var ett oskrivet kort med tanke på hans framgångar i Ajax, men Dortmund var utan tvivel en större valör i ordningen. Historien av holländska tränare i Tyskland har inte heller varit den mest framgångsrika och att ersätta Thomas Tuchel var långt ifrån en enkel uppgift.

Men Bosz har varit lugnet själv. Hans humana, vänskapliga relation till spelarna gav omedelbar effekt i form av positiva ord i media. Hans taktiska förmåga att få Dortmund att spela ett mer Barcelonaeskt spel på sådan kort tid är inte annat än imponerande. Detta trots att han själv tonat ned sin egen del i det hela. Det går helt enkelt inte att ge Bosz något annat än ett toppbetyg hittills.

2. Värvningarna

Sommaren handlade för sportchefen Michael Zorcs del, åtminstone utåt sett, mest om att hantera situationen som uppstod kring Ousmane Dembélé. Vid sidan av det gjorde han ju faktiskt ett rejält jobb med att hitta nya spelare till truppen. Ett arbete han inlett redan under våren i och med de tidiga värvningarna av Ömer Toprak och Mahmoud Dahoud.

Till dessa två herrar anslöt senare Maximilian Philipp (strålande i helgens seger), Andrij Jarmolenko, Dan-Axel Zagadou, Jeremy Toljan och Jadon Sancho. Hittills har värvningarna alla indikerat att de är i Dortmund för att höja laget. Zorc har lyckats göra flera perfekta träffar som passat tränaren Bosz alldeles utmärkt. Dortmund har inte bara breddat truppen, de har spetsat till den rejält.

3. Stabiliteten

Det går inte att komma ifrån att Dortmunds framgångar styrs mycket av Bayern Münchens brist på dessa. När Bayern under hösten har haft problem att ta sig ur startblocken med full styrka har Dortmund givit sig själva möjligheten att skaffa sig ett försprång. Och då pratar jag inte främst om tabelläget, där det trots allt bara skiljer tre poäng.

Nej, snarare handlar det om att Dortmund framstår som betydligt stabilare på alla plan än Bayern. Medan fjolårsmästarna har problem med taktik och den interna politiken, har Dortmund repat sig mer än väl efter Dembélé-soppan. Visserligen är det alltid enkelt att göra det när det sportsligt går bra, men känslan är att Dortmund är betydligt mer av en enhet än Bayern och därför kommer att kunna tackla eventuella motgångar bättre.

Det är helt enkelt inte konstigt att Dortmunds mästaraktie är så stark. Huruvida Dortmund kommer att kunna hålla hela vägen är naturligtvis alldeles för tidigt att säga. Men för mig råder det inga tvivel alls om att i dagsläget är det Die Schwarzgelben som visar upp de största mästartakterna i Bundesliga och övertygar allra mest. Detta trots att sommaren bestod av stora förändringar, vilket gör det än mer imponerande.

För om Dortmund redan är vid det här stadiet efter bara några månader är jag högst spänd på vad som komma skall. Förlusten mot Tottenham var ett bakslag, något som däremot är regel snarare än undantag i en uppbyggnadsfas. Men utöver det har jag sett ytterst få negativa tecken och jag tycker mig inte heller ha sett ett tak för var laget kan nå under Bosz. Något som får mig att se med stor tillförsikt på vad som väntar. En åsikt som 87% av Kickers läsare delar med mig.

Publicerad 2017-09-25 kl 13:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons