Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

40v

Heynckes en perfekt bit i Löws pussel

Följ mig på twitter: @atnilsson

200 år. Det är den sammanlagda åldern på Bayern Münchens nya tränarstab. Jupp Heynckes (72), Peter Herrmann (65) och Hermann Gerland (63) kommer likt säsongerna mellan 2011 och 2013 att bilda tränartrio. Ett krav från Heynckes för att tacka ja till jobbet som tränare för den resterande delen av säsongen.

För det väljer alltså klubben att köpa loss Herrmann för närmare 15 miljoner kronor från tabellettan Fortuna Düsseldorf i 2. Bundesliga där han har assisterat Friedhelm Funkel. Gerland är en billigare lösning då han vilar sitt ansvar för den nybyggda ungdomsakademin fram till sommaren, men ändå en fingervisning att den satsningen kanske inte har den vikt som klubben velat göra gällande.

Utöver det återvänder Holger Broich till rollen som fysansvarig. En extra viktig roll då just spelarnas fysiska nivå var något som Carlo Ancelotti och hans stab kritiserades för allra mest. För Willy Sagnol, som handplockades av styrelsen för att assistera italienaren, är det ännu oklart vad hans nya roll är. Fransmannen kommer dock inte vara del av Heynckes stab.

Reaktionerna i Tyskland har varit övervägande positivt kring Heynckes återkomst. Både från medier och supportrar. Visst har tiden gått sedan 2013, men sätt till behovet Bayern hade anses 72-åringen vara den optimala lösningen för att lotsa laget genom säsongen. Han känner många av spelarna, är flytande i både tyska och spanska vilket är en avgörande egenskap för att ena de två spelarfraktionerna.

När Joachim Löw fick frågan i den tyska tv-kanalen RTL:s studio i samband med vinsten mot Nordirland kallade han det ”eine sehr Gute lösung” (övs. ”En väldigt bra lösning”). Även det tyska landslagets manager Oliver Bierhoff uttryckte sig i liknande termer. Något som är förhållandevis enkelt att förstå.

För sett utifrån Löw och Bierhoffs intressen borde Heynckes ambitioner passa bättre än Ancelotti. Den nye tränaren är sannolikt mer benägen att nyttja de tyska spelarna i truppen än Ancelotti. Under 72-åringen senaste sejour var Manuel Neuer, Jerome Boateng och Thomas Müller alla nyckelspelare och kommer säkerligen vara det nu också. Tre spelare som också hos Löw är otroligt viktiga pjäser.

Sedan dess har också Mats Hummels anslutit, en spelare som är given i startelvan. Med tanke på att Javi Martinez var Heynckes värvning från början, tänkt som central mittfältare, är det inte otroligt att tränaren återigen kommer nyttja spanjoren i den rollen. Vilket öppnar upp för Niklas Süle som det givna tredjevalet i backlinjen.

Joshua Kimmich är en spelare vars potential och mentalitet tilltalar Heynckes, påminner om David Alabas som var given under tränarens förra sejour. Det enda frågetecknet är egentligen hur Sebastian Rudys status kommer att påverkas. I konkurrens med Martinez, Arturo Vidal (favoritspelare för Heynckes) och Thiago kan Rudy få det svårt till speltid. Samtidigt som vi pratar om två skadebenägna spelare (Martinez, Thiago) och en vårdslös terrier (Vidal) som kommer kunna öppna för speltid för Rudy.

På det stora hela talar mycket för att de tyska spelarna primärt kommer att få mer framskjutna roller än hur det såg under Ancelotti. Både på och vid sidan av planen. Något som naturligtvis tilltalar den tyska förbundskaptenen inför Ryssland kommande år. Även om han själv aldrig skulle hävda något sådant, ty Löw är en politiker ut i fingerspetsarna.

Jag vill däremot tro att han knöt en extra näve i fickan när det blev klart med just Heynckes, för utnämningen av den 200-åriga staben är en perfekt pusselbit i det stora pusslet förbundskaptenens just nu lägger inför VM.

Publicerad 2017-10-07 kl 10:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER