Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bayerns ödesveckor är numera Dortmunds

Följ mig på twitter: @atnilsson

När Carlo Ancelotti entledigades av Bayern München var det många som målade upp ett skräckscenario för den eventuella efterträdaren. En bekväm inledning mot Freiburg skulle följas av dubbla Champions League-matcher mot Celtic, dubbelmöte mot RB Leipzig i cup och liga och avslutas med bortamöte mot de dåvarande seriesuveräna Borussia Dortmund.

Troligen var det en av anledningarna till varför Bayern bestämde sig för en ”back to the roots”-lösning snarare än en ny sådan. Jupp Heynckes kallades in till allas förvåning. Trippeltränaren som sedan 2013 levt ett tillbakadraget i de westfaliska skogarna, långt från fotbollsplanerna och tv-analyserna. Ett tryggt, men osäkert val av en klubb som snarast möjligast ville hitta tillbaka till Mia san Mia-känslan runt klubben.

Det var tre veckor sedan. Facit för Heynckes lyder idel segrar på de sex matcher han stått vid sidlinjen (en på straffar mot Leipzig) och det med blandad nivå. Hemmaspelet har varit strålande, Bayern har dominerat på Allianz Arena sedan 72-åringens återkomst. Bortaspelet har inte nått samma nivå, emellertid har Bayern ändå lyckats vinna vilket för många varit ett tecken på att Bayern är på väg tillbaka sitt gamla jag.

Heynckes har betytt en återgång till vad som var 2013. Javi Martinez, nyckelvärvning sommaren 2012 på inrådan av tränaren, är åter tillbaka på mittfältet och har stabiliserat Bayerns defensiv. Jerome Boateng och Thomas Müller är åter nyckelspelare som är givna i startelvan. Båda hierarkiskt och fotbollsmässigt påminner det mycket om de historiska trippelvinnarna.

Inte minst har Heynckes valt att rotera mindre. Till skillnad från Pep Guardiola och Ancelotti är det förhållandevis enkelt att förutse vilken startelva Bayern kommer att starta med, förutsatt att alla spelare är tillgängliga. Det är endast rollen centralt på mitten bredvid Martinez i en 4-2-3-1 där det finns olika alternativ. Även om Thiago är den som just troligen har fördelen hos sig, tätt följd av Sebastian Rudy. Det har sänkt ett lugn som laget behövt.

Bayerns tänkbara mardrömsveckor har istället varit en rejäl succé och när fjolårsmästarna imorgon åker till Westfalenstadion är det som tabelletta. Något som få hade trott för tre veckor sen. För då var det motståndarna i svartgult som dominerade i Bundesliga och visade vägen framåt. Medan Bayern har gått starkt har Dortmund gått svagt. En förlust imorgon skulle betyda att Dortmund sedan Heynckes inträde, utöver att ha tappat sitt försprång på 5 poäng, skulle ligga sex poäng bakom Bayern. Bayerns ödesveckor har istället blivit Dortmunds.

1 poäng på de senaste tre ligamatcherna, två oavgjorda matcher mot APOEL i Champions League och en seger mot Magdeburg (5-0) i DFB-Pokal har Dortmund att visa upp under samma period som Bayern radat upp segrar. Självförtroendet från de inledande veckorna av säsongen är som bortblåst. Anfallsspelet saknar instinkt och spets, Aubameyang är en vålnad på topp. Försvaret blir alldeles för lätt överspelat och ser taktiskt naivt ut.

Tränaren Peter Bosz har fortfarande klubbens fulla förtroende. Klart är dock att flera börjar se tveksamheter kring den holländske tränarens approach. Efter den inledande euforin har Bosz inte lyckats vända den negativa trenden. Inte minst har många ögonbryn höjts över att han fortsatt med sin extremt offensiva 4-3-3 när det varit tydligt att det inte fungerat alla gånger. Något som fått flera att fråga sig om Bosz kan något annat än sin Barcelona-inspirerade fotboll.

Aubameyang är den spelare som har lidit allra mest, men han är inte den enda som fallit in i skuggorna när Dortmund haft det svårt. Spelare efter spelare har fallit bort, de enda som egentligen lyckats visa positiva inslag är Mario Götze och Raphael Guerreiro. Portugisen som varit borta under hösten på grund av skada nätade mot APOEL och visade upp klass och kvalitet som förhoppningsvis kan lyfta resten av laget.

Vad som skulle bli ett möte där Dortmund skulle bevisa sin styrka mot absolut tuffaste motstånd, är numera en ödesmatch där Dortmund inte får förlora för att tappa avstånd – och troligen – titelstriden till värsta konkurrenten Bayern. Efter en vecka där Champions League-slutspelet mer eller mindre runnit klubben ur händerna, skulle ett utökat avstånd till tabellettan vara ett rejält slag mot klubbens ambitioner den här säsongen. En seger skulle inge nytt förtroende, inte bara i titelstriden utan också för tränaren Bosz som skulle behöva mer vatten på sin kvarn.

Utgångsläget inför morgondagens toppmöte (start 18.30) är klart. Bayern vill bygga vidare på sin vinstsvit men skulle vara nöjda med en poäng, för Heynckes skulle det vara gott nog för att ingjuta ytterligare mod i det arbete han genomfört. Dortmund i sin tur får absolut inte förlora men ska helst bjuda på en inspirerande insats för att Bosz-kritikerna inte ska vädra sin åsikter mer högljutt. Upplagt för ett spännande möte och på många sätt avgörande möte som inte får missas.

Publicerad 2017-11-03 kl 16:12

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons