Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Höstens vinnare - Domenico Tedesco, Schalke 04

Följ mig på twitter: @atnilsson

Halva säsongen av Bundesliga har spelats och med det kan vi konstatera att det finns en del vinnare och minst lika många förlorare. På vinnarsidan hittar vi bland andra Leon Bailey, Marcel Sabitzer och FC Augsburg som alla på sina sätt stått för starka, i vissa fall överraskande bra prestationer under hösten. På förlorarsidan hittar vi FC Köln, Peter Bosz och som så ofta Hamburger SV som aldrig lever upp den till enorma potentialen som klubben faktiskt bär på.

Förutom för Bosz det tid för alla av de här att förbättra eller försämra sina insatser under våren beroende på i vilken vågskål man ligger. Förutsatt att Bosz nu inte mirakulöst skulle återvända till Bundesliga och leda en klubb till oförutsägbar framgång, något jag inte ser hända just nu åtminstone.

Om jag ska ranka den största vinnaren den här hösten skulle jag säga att det är Domenico Tedesco. Den unge tränaren som fått Schalke 04 (en annan stor vinnare) att äntligen vara på gång. När Bundesligahösten nu summerats landar Schalke på andraplats i tabellen. Visserligen 11 poäng bakom den överlägsna ettan Bayern München, men två poäng före ärkerivalen Borussia Dortmund.

I tystnad har Schalke och Tedesco tagit sig fram bakom skuggorna under hösten. Med endast tre förluster (bara slagna av Bayern med två) har den i Italien födde Tedesco stabiliserat upp ett lag och en klubb som under många år känts som ett omöjligt fall. Betydligt mer erfarna tränare har gått bet på uppgiften, men för Tedesco har Schalke varit ytterligare ett steg på hans makalöst snabba karriärtrappa.

För det är trots allt så att för exakt år sedan var Tedesco fortfarande ungdomstränare. Då ägnade han sig åt att leda Hoffenheims U19-lag samtidigt som han gjorde klart det sista på sin tränarlicens (tog examen med högsta betyg, naturligtvis). Under våren tog han över redan nedflyttningsdömda Erzgebirge Aue och räddade kvar dem i 2. Bundesliga till allas stora förvåning.

Sportchefen Christian Heidel följde Tedesco på nära håll. Likaså Bayer Leverkusens sportchef Rudi Völler. Båda klubbarna skickade den då 31-årige tränaren erbjudanden men eftersom Schalkes Heidel var först på bollen var det hos de kungsblå som färskingen hamnade. Något som ser ut att kunna bli ett genidrag likt Heidels tidigare i Jürgen Klopp och Thomas Tuchel.

Precis som många av de unga tyska tränarna som tagit sig fram de senaste åren är Tedesco ingen som spelat på de högre nivåerna. Har hamnat under epitetet ”laptoptränare” som Mehmet Scholl myntade, troligen i sin besvikelse över aldrig vara en kandidat för något jobb. Han nådde till tyska femtedivisionen, men där tog det stopp för fotbollsspelaren Tedesco som tidigt bestämde sig för att sätta sig i tränarskolan och lämna det aktiva fotbollsspelandet.

Taktiskt passar han också i sinnebilden av den nya tyska tränarskolan med inriktning på hög press, men inte alls med den intensitet som vi förknippar Klopp med. För Tedesco är det inte en självklarhet att laget ska pressa motståndarna i varenda sekund som hans lag saknar bollen, utan endast när tillfälle ges. När det passar motståndarna som allra sämst.

Något han själv medger att hans lag tränar hårt på inför varje match då han analyserar motståndarna extremt noggrant. Hur långt är avståndet mellan mittbackarna när bollen passas mellan dem? Tiden från att passen lämnat den enes fot och hamnat på den andres är ett utmärkt exempel på när pressen ska sättas in. Men den måste göras rätt för att få önskad effekt.

Vad han tidigt visade var att han inte heller är rädd för att ta tuffa beslut. Redan när han kom in under sommaren gjorde han klart att alla spelare skulle börja från noll, även den dåvarande lagkaptenen Benedikt Höwedes. Landslagsbacken fick senare se sig lämna över bindeln till målvakten Ralf Fährmann och innan transferfönstret stängt hade Höwedes lämnat för Juventus.

Ett djärvt och av många (inklusive mig själv) ansett som ett idiotiskt beslut då Höwedes på många sätt var identiteten och hjärtat i klubben, samt en bra fotbollsspelare. Idag är det dock ytterst få som saknar spelaren Höwedes. Tedesco har visat att hans beslut inte påverkat negativt, snarare tvärtom. Flera har fått möjlighet att ta plats i landslagsspelaren frånvaro vilket gynnat det sportsliga.

Till skillnad från Julian Nagelsmann har Tedesco, trots sina framgångar, gått lite under radarn. Han är inte alls lika upphaussad men om Schalke avslutar säsongen på en av topplaceringarna och når ut till Champions League kommer säkerligen flera av de allra största klubbarna börja titta närmare på honom. Något som inte alls är omöjligt sätt till den stabila hösten. För mig är Tedesco åtminstone höstens vinnare, kanske blir han hela säsongens i slutändan. Han är på god väg dit.

Publicerad 2017-12-27 kl 13:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons