Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
27v

Tiden inne för Bayern att sälja Lewandowski

Följ mig på Twitter: @atnilsson

I ett försök att tona ned ryktena kring Robert Lewandowski tog Karl-Heinz Rummenigge till orda och sa att “ingen behövde oroa sig för förhållandet mellan Lewandowski och Bayern München“. Därefter la Rummenigge till att han var glad över längden på Lewandowskis kontrakt (löper ut 2021) och att anfallaren “även nästa säsong kommer att spela i Bayern München”. 

Ställningstagandet är en självklarhet för Rummenigge. Lewandowski är en av de få spelare i Bayern München som idag kan kategoriseras som världsklass. Förlängningen förra året var från tyskarnas sida inget annat än ett bevis på att man fortfarande, trots bristen på Champions League-finaler, kan behålla sina allra bästa spelare. En bild som är oerhört viktig för Bayern att upprätthålla för att fortsatt kunna locka till sig bra fotbollsspelare. 

Men i bakgrunden ligger det och pyr så pass mycket att det inte går att ta Rummenigges uttalande helt för vad det är. Ett agentbyte till israelen Pini Zahavi som har erkänt bra kontakter med Real Madrid var första indiciet på att den polske anfallaren allt mer eftersträvar en flytt. Det andra indiciet var när Lewandowski i helgen vägrade att skaka hand med Jupp Heynckes när han blev utbytt mot Hannover 96, frustrerad över att inte få lägga till ytterligare mål i jakten på guldskon. 

Det kan tyckas vara småsaker men första gången sedan Lewandowski anlände 2014, verkar den blivande 30-åringen ha tydliga ambitioner att åstadkomma ett nytt kontrakt i sommar. Oavsett om det är ett förbättrat i Bayern eller om det blir någon annanstans. Och Lewandowski har själv inte försökt tona ned rykteshärden överhuvudtaget. Att han bidragit till försämrad stämning i omklädningsrummet eftersom han anses alldeles för egoistisk är ytterligare tecken på att Lewandowski försöker göra sig omöjlig i klubben. 

Nu har Bayern en vana av att hantera sådana situationer. Franck Ribéry kan det mest lysande exempel när han försökte lämna för Real Madrid sommaren 2010, men möttes med det tydliga ställningstagandet att Bayern “inte är en säljande klubb”. Ett argument som självklart skulle kunna återupprepas i sommar om Bayern bestämmer sig för att tvinga kvar anfallaren. 

Min magkänsla säger mig att Lewandowski kommer att säljas i sommar och att Bayern försöker upphålla en fasad som inte sänker marknadsvärdet. I min värld är tiden kommen för att sälja honom, för gör man det inte i sommar kommer chansen troligen aldrig igen (åtminstone till samma värde). Med tanke på hur svag Lewandowski var i semifinalerna mot Real och generellt i Champions League, är det tydligt att hans världsklasstatus fick sig en törn. 

Enligt Transfermarkt är Lewandowskis värde just nu €90 miljoner och han har ytterligare en bra säsong i Bundesliga bakom sig. Ett bra VM i sommar och prislappen kan öka ytterligare. Han är i en bra fotbollsålder. Han ser ut att behöva en ny utmaning. Och framför allt, det är många klubbar ute på marknaden efter en nia och det finns så tillgängliga som håller den nivå som 29-åringen gör som ligger inom en prisnivå som många klubbar klarar av. 

Om Bayern spelar sina kort rätt kan de säkert få en bit över €100 miljoner för Lewandowski i sommar. En summa som skulle återanvändas på en yngre anfallare med stor potential och troligen lämna kvar några sedelbuntar i kassaskåpet. Och det är ingen omedelbar katastrof för Bayern som har en tysk landslagsman på bänken i Sandro Wagner som självklart inte är på samma nivå, men som är tillräckligt bra för att avsaknaden inte skulle bli enorm. 

Och jag tycker tiden är inne för Bayern att sälja Lewandowski. Det är klart att det skulle svida att släppa en av sina allra bästa spelare, som varit strålande för Bayern under sina år i klubben. Men risken att ha dålig stämning i omklädningsrummet, en ny tränare i Niko Kovac som saknar erfarenheten att hantera den typen av explosiva situationer känns som en “accident waiting to happen”. Ser framför mig hur rubrikerna snabbt kan komma att handla om Kovacs problem att få Bayerns spelarhierarki att följa hans direktiv. 

Klart för mig är att det först efter VM kommer att börja röra på sig, det är då marknaden på allvar kommer att ta fart. Det ger också Bayern möjligheten att hitta en ersättare utan större tidspress och dessutom få Kovac ordentligt involverad i arbetet. Så som jag ser det har Lewandowski två matcher kvar i Bayern, sedan är hans tid förbi i klubben. Något jag tror är bäst för alla parter. 

Publicerad 2018-05-10 kl 13:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons