POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
42v

Få alternativ för Tyskland om Löw lämnar

Twitter: @atnilsson

Såret är fortfarande vidöppet efter Tysklands historiska uttåg ur VM. Det blev inte fler matcher än de tre i gruppspelet till mångas stora glädje. De regerande världsmästarna landade i Frankfurt idag och förbundskaptenen Joachim Löw ville ännu inte ge något besked om sin egen framtid. Ytterligare några dagar vill han ge sig innan han till slut bestämmer om han blir kvar eller lämnar. Valet är helt hans.

Förbundet kommer inte att sparka honom. Efter att ha fört Tyskland genom sin resultatmässigt bästa period i landslagshistorien har Löw makten i sina händer. Kontraktet förlängdes medvetet till 2022 under våren. Det skulle gälla oavsett utgång i Ryssland, men ingen hade trott att det skulle gå historiskt dåligt. Trots det har förbundskaptenen förbundets fulla backning, den har jobbat sig till genom åren.

Den stora frågan är om Löw fortfarande har pannben nog att tro sig vara rätt man för en sedan tidigare planerad generationsväxling. Ryssland skulle bli den sista stora showen för många i landslaget, EM-kvalet skulle bli en nystart som Löw såg fram mot. Inte minst för att EM-guldet är det enda han har kvar på sin bucket list.

Nu är det få som tror att 58-åringen kommer att hänga kvar längre. Uttåget har för första gången på allvar ruckat Löws egen övertygelse och tyskarnas om att han är rätt person. Många finns kvar i Löw-båten, men den har börjat ta in rejält med vatten. Många vill se att han lämnar. Problematiken ligger i att alternativen att ersätta honom inte är särskilt många. Vilka är ens alternativen om Löw lämnar?

Det namn som skulle få de flesta tyska supportrarna att dregla är Jürgen Klopp. Borussia Dortmund må vara en klubb som har många fiender, men Klopp har alla respekt för. Den tyske tränaren som mest personifierat den tyska fotbollen de senaste åren. En omtyckt person med stor erfarenhet som också gjort resan hela vägen. Men det finns ingen chans att Klopp skulle ta jobbet såvida inte Liverpool får en hjärnblödning och gör sig av med honom. Klopp är det mest önskvärda, men också ett helt irreellt alternativ.

Ett annat namn som många skulle kunna tänka sig att se är Thomas Tuchel. Klopps ersättare i både Mainz och Dortmund som numera huserar i PSG. Tuchel har inte alls samma likeability som Klopp men är en högt ansedd taktiker som bevisat sig vara duktig på att få unga spelare att leverera. En perfekt tränare för ett lag som ska genomföra en generationsväxling. Men Tuchel är inte heller ett alternativ efter att ha tagit jobbet i PSG.

Ett tredje skulle vara Jupp Heynckes. Men även om Jupp gjorde comeback för att leda Bayern under större delen av förra säsongen så är han inte intresserad av att ta över ett långsiktigt jobb i det tyska landslaget. Med sin personlighet och sitt fotbollskunnande skulle han dock vara en perfekt match. Politiskt skicklig, duktig på att manövrera media och framgångsrik. Inte heller han ett realistiskt alternativ dock.

Schalkes Domenico Tedesco som på ett och ett halvt år gått från att vara okänd ungdomstränare i Hoffenheim till att leda Gelsenkirchenlaget till en andraplats i Bundesliga. Vore naturligtvis ett spännande alternativ men en förbundskapten förväntas ha en hel del erfarenhet i ryggsäcken, något Tedesco saknar. Precis som hans kollega Julian Nagelsmann som dessutom skrivit på för RB Leipzig till nästa års säsong.

Båda skulle dock fotbollsmässigt passa bra in i det tyska landslaget. Men de är säkerligen inte intresserade av att lämna sina klubbjobb för att ta över efter Jogi Löw. Precis som Tuchel och Klopp har de fortfarande intressantare uppgifter på klubblagsnivå att genomföra än att “dra sig tillbaka” till en landslagsposition. Därför kan de inte heller anses vara realistiska alternativ.

De realistiska och tillgängliga alternativen är relativt få. För det finns inte många tyska tränare tillgängliga därute som är i rätt ålder, känns redo att ta över landslaget och har en tydlig relation till förbundet (som brukar ligga i linje med valen). Det är ytterst få som uppfyller de här kriterierna. Tränare som Markus Weinzierl, Markus Gisdol och Holger Stanislawski känns inte särskilt heta – även om de har sina erfarenheter från Bundesliga.

På förbundshåll finns Löws assistenter Thomas Schneider och Marcus Sorg. Två fullgoda tränare men som inte får det att kittla till direkt. Stefan Kuntz i U21-landslaget skulle absolut kunna vara ett alternativ, men hans fotboll är långt ifrån nyskapande eller attraktiv. U19-landslagets Meikel Schönweitz är visserligen spännande, men alldeles för okänd för att få jobbet.

Det enda namn som egentligen uppfyller alla kraven och lite till är Matthias Sammer. Framgångsrik spelare som sedan blev framgångsrik tränare. Han jobbade som sportchef på förbundet (och var mycket omtyckt) innan han klev in som sportchef i Bayern München. Ett jobb han lämnade och hamnade i tyska Eurosports tv-studio där han varit en hyllad expert. Vid sidan av det ska han nu hjälpa Dortmund med rådgivning.

Sammerkortet brukar vara det jag oftast drar i sammanhang där det behövs en bra tränare eller sportchef som är tillgänglig direkt. Och det är enkelt att göra för att han oftast uppfyller alla kraven. Framgångarna finns där. Fotbollstänkandet finns där. Respekten finns garanterat där. Att han är född östtysk är absolut inte negativt, snarare tvärtom. En bättre inhemsk lösning finns i dagsläget, skulle jag säga.

Problemet är precis som i många av de andra fallen – finns intresset där? Sammer lämnade Bayern på grund av hälsoproblem, men har sakta men säkert jobbat sig tillbaka. Som förbundskapten är det inte lika långa intensiva perioder som i ett klubblag. Själv har han inte uttryckt (mig veterligen) en önskan om att återvända till de större scenerna, trots förfrågningar från flera klubbar. Jag är inte säker på att han skulle vilja, men skulle han kunna tänka sig det vore han för mig det bästa alternativet.

Med det sagt är det enkelt att förstå varför det tyska fotbollsförbundet inte alls skulle ha något mot att Löw fortsätter. För han har ett track record som ändå går att lita på trots uttåget, och alternativen där ute är långt ifrån många och långt ifrån övertygande. Risken är stor att förbundet skulle behöva genomföra en generationsväxling men en chansning till förbundskapten, något som skulle kunna fördjupa krisen ytterligare.

Publicerad 2018-06-28 kl 20:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå