Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"En vidareutveckling på vad som varit, men så nära ett status quo man kan komma"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det var upplagt för stora rubriker när Joachim Löw idag hade sammankallat till den första presskonferensen sedan uttåget ur VM. Den 58-årige förbundskaptenen har hållit till på hemmaplan i trakterna kring Freiburg för samla energi och kraft inför stundande Nations League. Utöver några få besök på DFB’s huvudkontor i Frankfurt och Bundesligapremiären har Löw gjort allt för att hålla sig borta från fotbolls epicentrum.

Att kalla det för en nystart är att ta i, men Löw försökte åtminstone påbörja skrivandet av ett nytt kapitel i sin karriär som förbundskapten. På podiet tillsammans med Oliver Bierhoff gick Löw pedagogiskt igenom de felsteg som låg till grund för det historiskt tidiga uttåget ur VM. Taktiken var det “allra största felet”. Försöket att med bollinnehav kväva motståndarna hade misslyckats och man hade nästan arrogant avfärdat gruppmotståndarna redan på förhand.

Annons

Som nästa stora bekymmer pekade Löw ut bristen på motivation, eller som han själv uttryckte det: “Det saknades en flamma”. Något som alla som såg en frame eller två av Tysklands VM-turnering rätt enkelt kunde peka ut som en bristvara. Grunderna rapporterades det vilt om under turneringen. Allt från Özil och Gündogans fotografier med Erdogan, till splittrade grupperingar och sena nätter med tv-spel (en natt drogs pluggen på WiFi på hotellet).

Felen var många och kunde, enligt Löw, bekräftas i det statistiska. Andelen maxlöpningar var 22% lägre än under VM-kvalet, passningarna framåt i banan var 13% lägre och det tog ungefär en fjärdedel så lång att gå från bollvinst till avslut. Därtill ett bedrövligt facit i målfrekvensen, det krävdes 30 fler avslut för ett mål under VM 2018 än vad det gjorde 2014.

Annons

Enkelt kunde det konstateras att Löw själv, med en nickande Bierhoff, tog på sig felen. Men det var inga djupare budskap som spreds, snarare konstaterade Löw vad alla redan kommit fram till. Spelargruppen ställde han inte till svars för misslyckandet och någonstans kunde det också synas i den efterföljande uttagningen till Nations League. Utöver Mesut Özil, som självmant tackat för sig, saknas också trotjänaren Sami Khedira (“Jag hade ett långt samtal med honom”), i övrigt är en trupp där många av namnen går att känna igen sedan tidigare.

Tre nykomlingar finns där och överraskande sådana får en säga. Hoffenheims 25-årige vänsterlöpare Nico Schulz får chansen, där han främst kommer att konkurrera med Jonas Hector. PSG’s rekordvärvning Thilo Kehrer (försvarare) är även han uttagen och 19-årige Kai Havertz (offensiv mittfältare) är de övriga två som ska konkurrera i Löws första landslagsuttagning sedan juni.

Annons

Får sägas vara tre rätt överraskande namn som kliver in i truppen. Inte minst när ett namn som Sebastian Rudy saknas. Schulz har visat upp bländande insatser, men har aldrig varit en etablerad spelare på högsta Europanivå. Kehrer är en shooting star vars potential är enorm, men vars cv inte är en lång läsning. Havertz är en personlig favorit, när han slog igenom var det med dunder och brak, men som känns lite…tunn på den här nivån.

Alla tre är nog uttagna i truppen för att se och lära, men är helt klart spännande för framtiden. Vad truppen dock tydligt vittnar om är att Löw egentligen inte betvivlat att han tog ut rätt spelare till VM, snarare att han coachade dem fel (vilket rimmar med hela hans förklaring till misslyckandet). Det är också därför omöjligt att kalla det för en nystart. Det är en vidareutveckling på vad som varit, men så nära ett status quo man kan komma.

Annons

Om det räcker för att lugna de tyska fotbollsfansen har jag svårt att tro. Resultaten behöver komma fort för att Löw ska få lugn och ro, annars kommer kritiken om brist på förändring att komma som ett brev på posten.

***

Truppen i sin helhet

Målvakter: Manuel Neuer (FC Bayern), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona)

Försvarare: Jerome Boateng (FC Bayern), Matthias Ginter (Bor. Mönchengladbach), Jonas Hector (1. FC Köln), Mats Hummels (FC Bayern), Thilo Kehrer (PSG), Joshua Kimmich (FC Bayern), Antonio Rüdiger (FC Chelsea), Nico Schulz (TSG Hoffenheim), Niklas Süle (FC Bayern), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)

Mittfält/Anfall: Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (PSG), Leon Goretzka (FC Bayern), Ilkay Gündogan Manchester City), Kai Havertz (Bayer Leverkusen), Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Müller (FC Bayern), Nils Petersen (SC Freiburg), Marco Reus (Borussia Dortmund), Leroy Sané (Manchester City), Timo Werner (RB Leipzig)

Annons
Publicerad 2018-08-29 20:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto