POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
22v

2. Bundesliga-toppen kan ge Bundesliga en nytändning

Twitter: @fkpohler

Halvvägs in i årets 2. Bundesliga har toppen ganska klart utkristallerat sig. Och det är de stora städerna som dominerar tabelltoppen – något som får förbund, klubbar och många fans att jubla.

I den nuvarande tabelltoppen återfinns förra årets nedflyttade lag från Bundesliga. Hamburg med sina 37 poäng toppar tabellen, fyra poäng före FC Köln som har en match mindre spelad.

Där bakom hittar vi huvudstadens andralag i Union Berlin, som under de senaste säsongerna fått ett rejält skjuts resultatmässigt, med sina 31 poäng. Samma poäng står FC St. Pauli på som vaknat till liv samtidigt som ärkerivalen är nere i  Zweite.

Det finns inte mycket som talar för att något annat lag skulle kunna blanda sig in i kampen om uppflyttningsplatserna. Mycket talar dessutom för att det är två av de mest klassiska lagen i Tyskland, HSV och Köln, som snabbt kommer att återvända till Bundesliga.

För många är det en absolut dröm. Efter den senaste guldåldern inom tysk fotboll, som vi nog ändå får säga att åren mellan 2012-2016 var, har intresset till viss del svalnat. Det enklaste sättet att få det att vakna på? Genom att få klassiska klubbar med stora publikmassor att prestera. Om de dessutom är storstadsklubbar kan det inte ses som något annat än ett stort fett plus.

Många önskar sig Hamburg och Köln tillbaka. Två klubbar som ska finnas spela i den yttersta toppen. Men även om de oväntat skulle falla under våren skulle folk inte vara helt besvikna om Union Berlin och St. Pauli skulle dyka upp.

För Berlinfotbollen hade Union i Bundesliga betytt oerhört mycket. Två derbymatcher inte minst, men också extra skjuts i en huvudstad där ingen klubb ännu lyckats lyfta en Bundesligatitel (vi räknar bort de östtyska titlarna från BFC Dynamo). Dessutom hyfsat unikt i Europa att det är så faktiskt. Och ur svenska ögon hade vi fått Sebastian Andersson och Simon Hedlund som dragit ytterligare intresse till ligan.

Underligt för övrigt att ingen gjort ett rep på de två. Finns minst sagt mycket att prata om, både fotbollsmässigt och privat. St. Pauli var uppe för några år sedan och rotade i Bundesliga. Då anförda av Holger Stanislawski (numera ägare av en matbutik) på tränarbänken och ett otroligt tryck på läktarna. Hamburgs näststörsta klubb är en dröm på många vis, inte minst medialt. Dessutom drar de till sig enormt mycket folk.

Det är helt klart andra tongångar än vad det har varit de senaste åren. Klubbar som SV Darmstadt och Paderborn i ära, det finns sin charm när de dyker upp på högsta nivå, men sällan leder det till någon längre sejour är ytterligare dimension i ligan.

Därför är det klart positivt att vi nu är på väg att få in två riktigt stora klubbar i Bundesliga. Mycket talar för att Hamburg och Köln återvänder, vilket vore ett lyft för Bundesliga. Men även om det inte blir dem så är alternativen inte särskilt dåliga. Och kanske kan det leda till att Bundesliga i stort får en nytändning. För det känns som det behövs.

Publicerad 2018-12-17 kl 14:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå