POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Ren viljekraft tog Union Berlin till Bundesliga

Följ mig på Twitter: @fkpohler

Kvalspel innebär ofta mindre skönspel och mer kamp. Dubbelmötet mellan Union Berlin och VfB Stuttgart personifierade det mer än väl. Efter den inledande matchen nere i Badem-Württemberg hade Union med sig två borta mål (2-2), vilket kom att räcka efter att Sebastian Anderssons lag igår spelat 0-0 hemma mot Stuttgart.

Det var tydligt att Uniontränaren Urs Fischer hade bestämt sig för att viljekraft var det som skulle ta Union vidare. Det var vackert, på sitt sätt, men det var ingen fotboll som bländande den neutrale åskådaren. Det var kick and rush på högsta nivå. Redan efter 45 minuter såg flera av spelarna helt färdiga ut på planen, samtidigt som blodet rann på två Stuttgartspelare som var rejält bandagerade på skallarna.

I slutändan var det en uppflyttning som var välförtjänt. Stuttgart lyckades aldrig komma upp i någon vidare nivå som spelförande, dominerande lag samtidigt som Union gjorde det de visat upp hela säsongen. Det vill säga en enhetlig, ett kollektiv som alla följde den taktiska planen till punkt och pricka.

Det är kulmen av en resa som pågått sedan 20 år sedan. Då var Union Berlin med ekonomiska problem som få hade trott en dag skulle nå Bundesliga för första gången i sin klubbhistoria. Men ett intelligent arbete vid sidan av planen som sagt men säkert givit resultat, samtidigt som man haft otroligt passionerade supportrar har nu lett till att vi nästa säsong kommer att stå inför ett Berlinderby i Bundesliga.

Uppflyttningen kommer innebära en hel del pengar in i klubben som gör att man kan ta nästa steg. För att klara sig kvar i Bundesliga kommer ett antal förstärkningar att behöva göras, laget är långt ifrån tillräckligt starkt för att överleva som det är nu. Men kvalspelet visade att Union kommer att vara extremt jobbiga att möta, en egenskap så god som någon för att undvika omedelbar nedflyttning.

**

Jag skulle kunna fälla några väl valda ord om den situation som Unionfansen befinner sig i nu. Supportrar som slagits och slåss mot etablissamanget, som nu kommit ett steg närmare den. Lite som när St. Pauli var uppe i Bundesliga för drygt 10 år sedan. Istället tycker jag ni ska läsa den underbara texten Erik Jullander skrev i Offside nyligen. Jullander, för övrigt den person i Sverige med bäst koll på Union och generellt en fin fotbollskunnare, är någon ni bör följa på Twitter om ni inte redan gör det.

**

På andra sidan har vi ett Stuttgart som nu återigen spelar i 2. Bundesliga. En ny tränare är redan på plats i Tim Walter, en smart val, men som kommer ha mycket att stå i. 28 poäng på 34 matcher i ligan, endast 32 gjorda mål, 70 insläppta…ja, statistiskt har det varit en rent utsagt bedrövlig säsong för Stuttgart som inte lyckades bygga vidare på den fantastiska avslutning av förra säsongen som man hade.

Stuttgart förtjänade naturligtvis att åka ur sett till det och spelet man visade upp. Det har varit alldeles för många orosmoment under säsongen, byten av tränare och felaktiga värvningar. Nu kommer man behöva avlasta flera tunga namn för att inte hamna i ekonomiska bekymmer. Men även vid sidan av planen kan vi räkna med att flera namn kommer att ryka. 

Det blir den förre Dortmundscouten Sven Mislintat som kommer att få dra det tunga i lasset i nybygget. Inte övertygad om att Stuttgart likt senast kommer att kunna studsa tillbaka direkt. Finns många tveksamheter just nu kring framtiden som är oroväckande. Enda positiva är väl att 2. Bundesliga kommer innehålla flera klassiska, stora klubbar som ökar intresset där. Kanske får det Stuttgart att tända till lite extra.

Publicerad 2019-05-28 kl 08:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå