POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Den ikoniska symbolen

Twitter: @Keven_Bader

Müller – ett namn som väcker känslor.

Den gamle

På 60- och 70-talet fick fotbollspubliken bevittna Gerd ”Der Bomber” Müller bomba in mål på löpande band, både i klubblaget Bayern München och tyska landslaget.

I Bayern blev det sammanlagt 508 mål på 567 matcher – dessutom stod han för det magiska rekordet 40 mål på en Bundesliga-säsong (71/72). Ett rekord som fortfarande är intakt.

I tyska landslaget stod han för osannolika 68 mål på 62(!) matcher och blev dessutom titulerad som målkungen i VM (14 mål), en titel han fick behålla från VM 1974 till VM 2006 när Ronaldo El Fenomeno (15 mål),gick om tysken.

Den nye

Den 15 augusti 2008 fick vi sedan se en ranglig egen produkt vid namn Thomas Müller bytas in för Bayern München i ligamatchen mot Hamburg. Blev inget mål i debuten och heller inte de kommande matcherna, men med tanke på historiken kittlade hans namn lite extra och jag minns hur jag med spänning såg fram emot att få se mer av denne nye Müller på planen.

Världsmästerskapen

Thomas Müllers landslagskarriär började med två mållösa vänskapsmatcher innan han blev uttagen till Joachim Löws VM-trupp 2010 – där tog det fart direkt. Mål och assist i Tysklands öppningsmatch mot Australien som följdes upp med fyra mål till innan Tyskland tog emot bronsmedaljen. Förutom brons tog den 20-årige Müller även emot ”Golden Booth” (mästerskapets skyttekung) och priset som turneringens unga spelare.


Hans fina VM-form höll i sig under VM 2014 i Brasilien. I Tysklands öppningsmatch mot Portugal slog han till med ett hattrick vilket fick mig att drömma om en tvåsiffrig målproduktion under mästerskapet – det blev slutligen ”endast” fem mål och ett VM-guld.

VM 2018 blev dock ingen målfest för Thomas Müller eller Tyskland – jag behöver inte ens gå in på det med tanke på Tysklands insats. Kan enkelt säga: Sche*ß*……

Lite nördig fakta: Thomas Müller har trots sina tio VM-mål aldrig nätat i ett EM-slutspel. Det har blivit elva matcher och endast en assist.

Tråkigt slut i landslaget

Efter VM-fiaskot 2018 blev det sparsamt med speltid i landslaget för Thomas Müller. Den 19 november 2018 spelade Thomas Müller sin 100:e landskamp för Tyskland. Han hoppade in i andra halvlek när Tyskland ledde med 2-0 mot rivalen Nederländerna, men grannen från väst lyckades både reducera och kvittera. Matchen slutade 2-2.

I mars 2019 var det dags för landslagssamling och då gick tränaren Joachim Löw ut och sa att Thomas Müller, Jerome Boateng och Mats Hummels inte längre ingår i hans planer för landslaget. Ett hårt och tråkigt slut för Müllers landslagskarriär.

Raumdeuter

Thomas Müller har aldrig varit och kommer aldrig bli en ”Bomber” som senior Müller. Junior hittade en egen plats i den moderna fotbollen som Raumdeuter – han är en mästare på att skapa yta för sig och sina medspelare.

Jag har vid flera tillfällen hört folk säga att han många gånger har tur när han får tag i bollen och petar in sina mål från en meters håll – men så är inte fallet. Müller är oerhört smart och enormt duktig på att läsa spelet, vilket ger honom förutsättningarna att stå på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

Match nummer 500

Thomas Müller är inne på sin 12:e ligasäsong för Bayern München och har under sina år radat upp imponerande 21 titlar för klubben. 

Inför helgens ligamatch står han på följande siffror i FCB-tröjan:

499 matcher
187 mål
173 assist

Som ni ser är det möjligt att Müller kommer spela sin 500:e tävlingsmatch för Rekordmeister när de ställs mot Eintracht Frankfurt. Endast nio spelare har nått denna milstolpe i klubbens historia – bland annat Bastian Schweinsteiger (500), Philipp Lahm (517) och Gerd Müller (567). Flest matcher står den legendariska målvakten Sepp Maier för (633).

Jag hoppas att Müller kan få fira denna milstolpe med en seger. Detta skulle vara en liten ljusglimt i en annars ganska mörk tid för honom. Han har fått sparsamt med speltid ända sedan Philippe Coutinhos intåg i Bayern München. Müller har kritiserat detta och meddelat att han inte kommer acceptera dessa förhållanden framåt i tiden. Kritiken har lett till flyttrykten kring den bayerska ikonen, något som jag verkligen inte vill ska ske. Absolut, han levererar inte längre på samma nivå som förut och han har kommit till åren (30 år), men han tillför fortfarande mycket rutin och en enorm vinnarskalle.

Jag hoppas på att få se Thomas Müller utöka sin match-skörd i klubben och nå 600 matcher inom tre till fyra år. Han är inte en nyckelspelare längre, men han är en symbol – en ikonisk symbol som är oerhört sällsynt i dagens moderna fotboll. Müller är oersättlig.

Publicerad 2019-11-01 kl 18:47

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå