Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Båda älskad och hatad - nu tackar en fotbollslegendar för sig

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Proffslivet

Vi får backa bandet till året 1970. En 18-årig ung man vid namn Ulrich Hoeneß skrev på för Bayern München. Ulrich, även kallad Uli, klev direkt in i det stjärnspäckade laget med bland andra Franz ”Kaiser” Beckenbauer, Gerd Müller och Sepp Maier. Han utmärkte sig direkt på planen och blev på den tiden kallad för ”den snabbaste yttern i Europa” – han sprang 100 meter på 11 sekunder. 

Annons

Mellan säsongen 70/71-75/76 vann Hoeness allt som gick att vinna både med klubblaget och landslaget. Tre Mästarcup-titlar (Champions League), tre ligatitlar, en cuptitel och sedan både EM och VM-guld med Västtyskland. Detta är en tidsperiod som än idag klassas som Bayern Münchens och Tysklands (Västtyskland) mest framgångsrika någonsin.

I mästarcupfinalen mot Leeds 1975 drog Hoeness på sig en svår knäskada. Detta ledde till att han inte kunde spela fotboll på ett halvår och därefter lyckades han aldrig komma tillbaka till samma nivå igen. Uli la till slut skorna på hyllan efter en mindre lyckad utlåning till Nürnberg 1979.

Manager

1 juli 1979 började en ny resa för Uli som skulle förändra både Bayern München som klubb, men också den tyska och europeiska topp-fotbollen. Den då 27-åriga Uli blev utnämnd till manager vilket gjorde honom till den yngsta någonsin att ta en sådan roll i en Bundesliga-klubb.

Annons

Det som gjorde Uli Hoeness speciell var hans stora passion för att utveckla klubben på alla fronter. Han reste till USA för att lära sig om hur idrottsklubbarna där arbetade med merchandise, besökte Ajax för att se hur de byggde upp sin akademi och kikade på Manchester Uniteds användande av partnerskap. Han såg helt enkelt till att lära sig från de allra bästa i branschen för att sedan applicera den kunskapen på Bayern München – detta gav stor utdelning. När Uli tog över som manager hade Bayern München tolv anställda, en årlig omsättning på cirka 60 miljoner kronor och en skuld på cirka 35 miljoner kronor. Säsongen 18/19 hade klubben över 1000 anställda, en rekordomsättning på cirka 8 miljarder kronor och dessutom inga skulder.

Annons

Uli var en av de drivande när det kommer till Bayern Münchens Allianz Arena. Arenan byggdes mellan 2002-2005 och planen då var att skulden på cirka 3,6 miljarder kronor skulle vara återbetald till år 2028. Tack vare Bayerns goda ekonomi kunde klubben betala av sin resterande skuld redan år 2014.

Presidentskapet  och fängelset

År 2009 och efter 30 år som manager blev Uli Hoeness vald som klubbpresident och denna post hade hade han fram till 2014. Den 13 mars 2014 blev Uli Hoeness dömd till tre och ett halvt år fängelse för skatteflykt på cirka 285 miljoner kronor.

Från och med den 5 januari 2015 fick Uli tillåtelse att arbeta inom Bayern Münchens ungdomsverksamhet och ett år därpå blev han frisläppt från fängelset. Sammanlagt blev det 21 månader i fängelset för Uli.

Från februari till november 2016 hade Uli Hoeness ingen officiell roll i Bayern München. Han var tydlig med att han, både för sitt och klubbens bästa, ville ta lite distans från klubben med tanke på fängelsetiden. 

Annons

Den 26 november 2016 blev han återigen vald som klubbpresident och har nu fram till imorgon, den 15 november 2019, suttit på den stolen. 


En era tar slut

Nu har tiden kommit för Uli Hoeness att tacka för sig. Nästan 50 år i klubben (1970-2019) som spelare, manager och president – en makalös resa som har bjudit på såväl positiva som negativa rubriker. En sak kan vi slå fast – Uli har varit en av de största personligheterna inom fotbollen och utan honom hade dagens fotboll sett annorlunda ut.

Innan Uli Hoeness anlände till Bayern München 1970 hade klubben två ligatitlar – nu när han slutar har FCB 29. Dessutom 15 DFB-Pokal och ett dussintal andra titlar. 

Framtiden

Det sista Uli Hoeness gjorde innan han lämnade sin post var att rekommendera den före detta Adidas-chefen Herbert Heiner som blivande president för Bayern München. En post som Heiner med största sannolikhet kommer bli framröstad till imorgon, den 15 november. Dessutom kliver klubb-ikonen Oliver Kahn in i styrelsen i början av 2020 för att sedan ta över som ordförande efter Karl-Heinz Rummenigge 2021. Med dessa val av arvtagare är det tydligt att det ”Bayerska-DNA:et” kommer leva vidare. Uli och snart även Rummenigge kommer inte ha ansvaret, men tillsammans har det byggt upp en klubb som fungerar som en väloljad maskin – en maskin som kommer vara en del av den absoluta toppen av världsfotbollen flera decennier framöver.  

Annons
Uli Hoeness och Karl-Heinz Rummenigge

Publicerad 2019-11-14 09:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto