POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
32v

Klinsi är tillbaka

Twitter: @Keven_Bader

”Sommarmärchen 2006”

Efter en lång och fin spelarkarriär –  Spurs, Inter m.m – la Jürgen Klinsmann skorna på hyllan 2004. Kort därpå fick han ett erbjudande som då inte var särskilt attraktivt, nämligen att ta över det tyska landslaget. Tyskland hade precis åkt ur EM-gruppspelet 2004 och tysk fotboll mådde dåligt. Detta var verkligen inte en bra tidpunkt för Tyskland då ett hemma-VM (2006) väntade runt hörnet.  

En otacksam tid att ta över ”Die Mannschaft”, men Klinsmann tackade ja och tog med sig Joachim Löw som assisterande tränare på denna resa. En resa som många tyska fans kommer komma ihåg som ”Sommarmärchen 2006” (sommarsagan 2006). Det blev inget VM-guld på hemmaplan eller en finalplats, men det blev brons och en magisk sommarsaga där Jürgen Klinsmann agerade både regissör och huvudkaraktär. I och med framfarten under VM 2006 fick de tyska fansen hopp om framtiden. Detta var ett startskott på en ny era för ”Die Mannschaft” – en era som kröntes med VM-guld åtta år senare (2014).

Efter VM 2006 tackade Klinsmann för sig och gav stafettpinnen till Joachim Löw.

Säsongen 08/09 tog Klinsi över Bayern München – en mindre lyckad period som slutade med kicken efter knappa tio månader. Därefter blev det en längre paus från tränarbänken innan han tog över USA:s landslag från 2011 till 2016.

Hertha Berlin

Tillbaka till nuet – säsongen 19/20 har inte varit någon lycklig saga för Hertha Berlin. Sju förluster efter de tolv inledande ligamatcherna har resulterat i att Hertha just nu ligger på en 15:e plats, strax ovanför kvalstrecket. Som sur grädde på moset förlorade Hertha Berlin mot stadsrivalen Union Berlin i början av november.

Tränaren Ante Covic tog över som huvudtränare i somras och efter cirka fem månader får han lämna sin post. Tungt för Covic som har varit aktiv i klubben i över 20 år.

Kopplingen

Du kanske undrar varför just Klinsmann tar över Hertha Berlin – det finns ett par tydliga band mellan honom och klubben.

  • Jürgen Klinsmanns far var ett väldigt stort fan av Hertha Berlin. Detta har lett till att Klinsmann sedan ett par år tillbaka är medlem i klubben.
  • Klinsmann son, Jonathan, spelade för Hertha mellan åren 2017-2019.  
  • Sedan 8:e november 2019 sitter Klinsmann i Hertha Berlins klubbledning. Han fick en plats efter att Investeraren Lars Windhorst köpte 49,9% av klubben.

Uppdraget

Nu har Jürgen Klinsmann fått ett kontrakt som sträcker sig till sommaren och det första testet blir att möta det hårt kritiserade Borussia Dortmund på lördag.

Jag tror inte på några magiska resultat som kommer lyfta Hertha upp till en Europaplats, men kvalitén finns i truppen att kunna utmana strax bakom. Klinsmann har inte något att förlora – så länge han lyckas hålla ”skeppet” från att sjunka.

Kul att Hertha Berlin och Klinsmann har kommit fram till denna lösning. Jag hoppas att Klinsmann lyckas väl så att det kanske till och med är möjligt med en förlängning. Hertha har en enorm potential och med en profilstark tränare såsom Klinsmann så kanske de kan lyckas etablera sig i toppen av Bundesliga och på längre sikt utmana om titeln. Det är en lång resa dit, men det ska alltid tas ett första steg.

Publicerad 2019-11-27 kl 12:34

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto