Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Underbarnet närmar sig A-lagsdebuten

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Youssoufa Moukoko – det är ett namn som ni ska lägga på minnet.

OTROLIGA SIFFROR

Moukoko är Dortmunds underbarn som för tillfället spelar i klubbens U19-lag trots sin ringa ålder på 15 år. Uttrycket “underbarn” används flitigt, oftast fel, men i detta fall kan jag lova er att det används rätt.

Moukoko flyttades upp till U19-laget inför denna säsong efter ha gjort 90 (!) mål och 16 assist på 56 tävlingsmatcher för Dortmunds U17.  Helt sanslösa siffror som är svåra att föreställa sig. När han debuterade för U19-laget ville han leva upp till förväntningar och gjorde hela SEX mål. Därefter har det blivit 26 mål och åtta assist på 21 tävlingsmatcher.

Annons

Detta har inte gått obemärkt förbi – Moukoko skrev på ett kontrakt med Nike förra året som sägs vara värt 100 miljoner kronor. En ordentlig slant för en då 14-årig fotbollspelare.

REGELÄNDRING

I det nuvarande regelverket måste man vara 17 år fyllda för att spela i Bundesliga och 2.Bundesliga. Det finns dock undantag såsom Nuri Sahin. Han, tillsammans med Yann Aurel Bisseck, är de enda spelarna som inte var 17 år fyllda när de gjorde sin debut i Bundesliga. I Sahins fall så fick mittfältaren dispens av det tyska fotbollsförbundet, något som gjorde det möjligt för den då 16 år och 335 dagar gamla mittfältaren att göra sin A-lagsdebut i Bundesliga. I och med denna tidiga debut är Sahin fortsatt den yngsta spelaren som har debuterat i Bundesligas historia.

Nu har både Welt och Bild rapporterat att DFL (tyska fotbollsligan) planerar att dra ner åldersgränsen till 16 år. Detta för att ge spelare såsom Moukoko möjligheten att debutera tidigare och även gå i samma linje som de andra toppligorna i Europa (Premier League, La Liga, Serie A och Ligue 1).

Annons

Beslutet kommer fattas i slutet på mars och om det blir ett JA till att sänka åldersgränsen så kan Moukoko göra sin A-lagsdebut till hösten.

FRAMTIDEN

Youssoufa Moukokos leverans på planen motsvarar även hans karriärmål. Han har berättat i en intervju med Bild att han vill vinna Champions League med Dortmund och ta emot Ballon d’Or-priset. Återstår att se om han lyckas nå sina drömmar, men starten har minst sagt varit lovande.

Det känns som att Dortmund har en fin anfallsbesättning de kommande åren – Erling Braut Håland leder laget de närmaste åren och därefter kliver Moukoko in och tar över stafettpinnen. Låt oss hoppas att vi få se supertalangen på den stora scenen snart.

Publicerad 2020-01-23 12:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto