POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
15v

LISTA: Här är de 15 bästa tyska utlandsproffsen sedan 1990

Twitter: @Keven_Bader

Tyska fotbollsspelare är framför allt kända för att spela i den inhemska ligan Bundesliga, men under de senaste åren har vi sett allt fler undantag. Här nedan listar jag de mest framgångsrika tyska spelarna som har spelat utomlands från 1990 och framåt. När jag skapade listan har jag utgått från antal titlar och spelarens roll i laget. Det är ingen rankinglista men jag ville ha någon form av struktur när jag listade spelarna så jag gick efter deras ålder. Det är viktigt med struktur! Jag har också krönt en spelare som den bäste av de tyska utlandsproffsen, kan ni gissa vem?

BERND SCHUSTER

Den ”blonde ängeln” har en hel del titlar i sitt vitrinskåp efter sin framgångsrika spelarkarriär. Jag sa ju i inledningen att jag ska kika på 90-talet och framåt och där är Schuster precis i skarven då han framför allt vann sina titlar på 80-talet med Barcelona och Real Madrid. Mittfältaren vann dock La Liga säsongen 89/90 med Real Madrid och Copa del Rey två gånger med Atletico Madrid i början på 90-talet.

Schuster vann sammanlagt 14 klubbtitlar under sin karriär, bland annat La Liga tre gånger (1 Barca, 2 Real) och Copa del Rey sex gånger (2 Atletico, 1 Real, 3 Barca).

JÜRGEN KOHLER

Den stora ståtliga mittbacken är kanske mest känd för sin tid i Dortmund då han lyfte både ligatitlar och en Champions League-titel. Innan BVB-tiden inkasserade han titlar i Juventus där han vann Serie A, Coppa Italia och Uefa Cupen.

RUDI VÖLLER


För de flesta unga fotbollsintresserade är Rudi Völler främst känd som Bayer Leverkusen sportchef, men mannen med det krulliga håret har även haft en väldigt framgångsrik spelarkarriär. Anfallaren vann Coppa Italia med AS Roma och tog den första officiella Champions League-titel med Marseille.

LOTHAR MATTHÄUS

En av Tysklands största fotbollsspelare genom tiderna har framför allt plockat sina titlar när han representerade Bayern München (14 titlar), men hans utlandsår i Serie A var minst sagt framgångsrika de med. I Inter vann han Uefa Cupen, italienska super cupen och Serie A. Han vann dessutom både ”The Best FIFA Mens player” och Ballon d’Or när han var Inter-spelare.

BODO ILLGNER

Det är kanske inte så många som känner till Bodo Illgner, men det var Tysklands nummer 1 när de lyfte VM-pokalen 1990 i Italien. När det kom till klubblagsmeriter vann han både La Liga och Champions League två gånger med Real Madrid under slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

OLIVER BIERHOFF

Det blev sammanlagt fyra italienska klubbar för anfallaren Bierhoff – Ascoli, Udinese, AC Milan och Chievo. I början på 90-talet vann Bierhoff skytteligan i Serie B (20 mål) när han spelade i Ascoli-tröjan. Hans stora utländska klubbtitel kom säsongen 98/99 när han vann Serie A med AC Milan. Han blev lagets målfarligaste spelare under säsongen med sina 19 mål och 12 assist. Bierhoff vann inte skytteligan under 98/99, men däremot vann han den titeln säsongen innan när han gjorde 27 ligamål. Han är än idag den enda tyska spelaren som har vunnit Capocannoniere i Serie A.

JENS LEHMANN

Ännu en målvakt som kliver in i min topplista, denna gång är det den karaktärsstarka Jens Lehmann. De flesta förknippar honom med Arsenal då han var en del av ” The Invincibles” säsongen 03/04 när Londonklubben vann Premier League. Med Arsenal vann Lehmann även FA-cupen och den engelska supercupen. Det som många inte vet är att han också har en Serie A-titel från sin tid i AC Milan då han var lagkamrat med Oliver Bierhoff (98/99). Det blev bara en säsong i Italien för Jens eftersom han fick begränsat med speltid, men en titel fick han i alla fall glädja sig åt.

DIETMAR HAMANN

Det blev sammanlagt fem engelska klubbar för mittfältarens del – Newcastle, Bolton, Manchester City, MK Dons och Liverpool. Det var just i det sistnämnda laget som Hamann plockade på sig de utländska titlarna. Sammanlagt blev det åtta titlar, däribland en Champions League titel (”vändningen i Istanbul”).

MICHAEL BALLACK

En annan mittfältare som härjade på ön var landslagskaptenen Michael Ballack. Under sina fyra år i Chelsea vann han Premier League (1), FA-cupen (3), ligacupen (1) och engelska supercupen (2).

ROBERTH HUTH

En kanske otippad person på denna lista, men Robert Huth är faktiskt den tyska spelaren som har flest Premier League titlar. Sammanlagt har han vunnit tre PL-titlar, två med Chelsea och en med Leicester.

 SAMI KHEDIRA

Den hårt jobbande mittfältaren Sami Khedira har plockat på sig en hel säck med utländska titlar. Från tiden i Real Madrid har han sammanlagt åtta titlar, lika många som han även har vunnit i sin nuvarande klubb Juventus. Imponerande siffror.

MESUT ÖZIL

Özil, en minst sagt omdiskuterad spelare. Han har extremt höga toppar men även väldigt djupa dalar. Det är dock ingen tvekan om att han har utmärkt sig utomlands. En La Liga, Copa del Rey och spanska supercupen-titel med Real Madrid och ytterligare fem titlar med Arsenal.

TONI KROOS

Nu har vi kommit till den spelare som jag skulle ranka högst bland de utlandsproffs som har nämnts. Han har inte vunnit flest titlar (14), men hans roll i Real Madrid under alla dessa framgångsrika år har varit vital. Han är dessutom den tyske spelare med flest CL-titlar (1 med Bayern München, 3 med Real Madrid).

ILLKAY GÜNDOGAN / LEROY SANÉ

Två spelare som ursprungligen kommer från Schalkes ungdomsverksamhet hittade tillbaka till varandra när de anslöt sig till Manchester City 2016. Tillsammans har de vunnit Premier League (2), ligacupen (3) och FA-cupen (1).

Vad tycker du – är det någon spelare som saknas på listan? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan.

Publicerad 2020-04-25 kl 08:55

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto