POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

Omstarten - det här är statusen i Tyskland

Twitter: @Keven_Bader

Samtidigt som Ligue 1 och Eredivisie avslutar årets säsong på grund av coronapandemin så har det tyska ligaförbundet (DFL) jobbat fram ett förslag på hur Bundesliga och 2.Bundesliga ska kunna slutföra sina säsonger under rådande omständigheter.

DOKUMENTET

DFL har skrivit ett dokument på 41 sidor som beskriver hur man ska gå tillväga för att genomföra resterande säsong av Bundesliga och 2.Bundesliga. Detta förslag innehåller bland annat detaljerade planer på hur matcher ska skötas logistiskt och hygieniska åtgärder.

I bilderna ovan ser ni hur en matcharena kommer att delas in i olika zoner. Detta görs för att på ett strukturerat sätt fördela de personer som måste finnas på de olika områdena vid vissa klockslag utan att det leder till några större ”folksamlingar”. Det kommer enligt denna plan befinna sig runt 300 personer (inklusive spelare) på arenan under matchdagen.  

20 000 COVID19-TESTER

En av de viktigaste byggstenarna enligt dokumentet kommer vara testning av corona. Det står att cirka 20 000 coronatester kommer behövas. Enligt DFL kommer inte testningen att påverka den tyska sjukvården negativt då de enligt uppgifter har fler tester än vad de behöver. Spelarna började testas igår (torsdag) och planen är att de ska testas regelbundet framöver.

KARANTÄN

DFL:s förslag är att spelarna kommer vara i en sorts karantän när ligorna är igång. Spelarna får bara vistas hemma och på klubbområde/matcharenan och däremellan får de enbart köras i privata bilar. Rekommendationen är att även spelarnas familjer (barn, partner etc.) ska testas regelbundet men detta är frivilligt. Om en familjemedlem som har nära kontakt med spelaren tackar nej till testning så måste hen föra en ”dagbok” och skriva ner vilka personer som hen kommer i kontakt med från omvärlden. Skulle det ske att en familjemedlem har haft kontakt med någon från omvärlden utan att ha burit rekommenderat skydd (såsom munskydd) så måste hen testas, annars får spelaren inte återvända till karantänhemmet.

MASKER

Det har diskuterats om spelarna bör bära mask under match, men detta förslag har nu slopats då det inte är praktiskt genomförbart. Spelarna hade behövt byta mask var 15:e minut för att det ska ha någon effekt på smittspridningen då svettiga munskydd inte hjälper. Det har dessutom genomförts tester som har visat att det är mycket svårare att andas under fysisk aktivitet när man har en mask på sig (rimligt). Maskerna kommer däremot användas av de som inte är på planen, d.v.s. tränarna, spelarna på bänken, fjärdedomaren, läkarteamet och så vidare.  

TRÄNINGSLÄGER

I förslaget från DFL kommer lagen sättas i en form av ”träningslägerskarantän” innan ligaspelet drar igång. Huvudsyftet är såklart att minska smittorisken men tanken är också att spelarna ska jobba mer intensivt under denna period med att fysiskt förbereda sig inför matcherna. Det är dock oklart hur länge ett sådant ”träningsläger” skulle pågå.

SMITTAD

Till en början stod det i dokumentet att om en spelare blir smittad så ska denne isoleras från resterande lagkamrater men att laget i sin helhet inte behöver sättas i karantän. Under tisdagens sportministerkonferens kom man däremot fram till att detta innebär en för stor risk och det beslutades därför att man i en sådan situation bör sätta hela laget i karantän. Hur detta ska omsättas i praktiken är ännu inte klart och kommer att presenteras senare. DFL menar i alla fall att det finns rum för att justera spelschemat ifall något lag skulle drabbas av corona.

KONKURS

Flera stora profiler inom den tyska fotbollen såsom Hans-Joachim Watzke (Dortmunds VD) och Christian Seifert (VD för DFL) har varit tydliga med att toppligorna måste komma igång så snabbt som möjligt. De menar att Bundesliga och 2.Bundesliga annars kommer sluta existera i deras nuvarande form. Rapporter har visat att 13 av 36 proffsklubbar i Bundesliga och 2.Bundesliga riskerar att gå i konkurs redan under våren/sommaren. Klubbarna är framförallt beroende av TV-pengarna. DFL har kommit överens med alla mediepartners förutom en (Eurosport) om att de återstående TV-pengarna för säsongen ska betalas ut i förtid. Detta kommer dock omförhandlas om inte säsongen genomförs.

MOTSTÅND

Det är inte bara positiva röster som har hörts i diskussioner kring omstarten. Flera fangrupper har visat sitt missnöje och menar att klubbarna bara är ute efter pengar och att systemet visar tydliga brister just nu. Många begär en tydlig reformering av fotbollsindustrin.

”Den plan som DFL har presenterat, att återuppta ligaspelet i maj i form av spökmatcher, får inte genomföras. Vi tar oss inte an uppgiften att säga när bollen ska börja rulla igen, men i en denna situation är det dock inte acceptabelt att ligaspelet återupptas då det innebär att fotbollen får en särställning i samhället.”

”Varje år drar klubbarna in miljonbelopp och sedan kollapsar de efter några månader, det är inte rimligt.”

Även polisen är skeptisk till en omstart. De menar att spökmatcher är en risk för folksamlingar både utanför fotbollsarenorna men även på andra ställen vilket skulle öka smittorisken.

6 MAJBESLUTET

Sportministrarna i de olika länen (Bundesländer) och arbetsministeriet har gett grönt ljus för DFL:s förslag. Nu återstår det att se vad Merkel och regeringen kommer fram till. De hade ett möte igår (torsdag 30 april) och de kom fram till att det slutgiltiga beskedet kring omstarten kommer att presenteras den 6 maj (nästa onsdag). Under detta möte kom de också fram till att det kommer spelas spökmatcher fram till augusti och att detta beslut kan komma att förlängas. Det mesta tyder just nu på att omstarten kommer ske från och med den 16 maj. Vi får helt enkelt avvakta till den 6 maj innan vi får det slutgiltiga beskedet.

EUROTALK-SPECIAL

I veckan ledde jag Eurotalk-special med Adam Nilsson på DOBBTV där vi pratade om situationen i Tyskland och den eventuella omstarten. I programmet gästas vi av fotbollsspelarna Linus Wahlqvist (Dynamo Dresden) och Joakim Nilsson (Arminia Bielefeld). De berättade om hur livet är nere i Tyskland, hur de tränar med laget under denna speciella period och hur de ser på en omstart. Jag rekommenderar varmt detta avsnitt och ni hittar det här.

Publicerad 2020-05-01 kl 10:59

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto