Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mycket står på spel – 50 matcher på 10 dagar

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Det var länge sedan det fanns så mycket LIVE-fotboll på TV-tablån som det gör just nu.

”ENGLISCHE WOCHE”

När det spelas fotboll under veckan kallas det i Tyskland för ”Englische Woche” (engelska veckan). Detta är vad vi kommer att bjudas på under de kommande dagarna:

  • LÖRDAG (23MAJ) -Bundesliga och 2Bundesliga
  • SÖNDAG (24MAJ) – Bundesliga och 2Bundesliga
  • MÅNDAG (25MAJ) – FREI
  • TISDAG (26MAJ) – Bundesliga och 2Bundesliga
  • ONDAG (27MAJ) – Bundesliga och 2Bundesliga
  • TORSDAG (28MAJ) – 2Bundesliga
  • FREDAG (29MAJ) – Bundesliga och 2Bundesliga
  • LÖRDAG (30MAJ) – Bundesliga och 2Bundesliga
  • SÖNDAG (31MAJ) – Bundesliga och 2Bundesliga
  • MÅNDAG (1JUNI) – Bundesliga
Annons

Sammanlagt är det 50 matcher: 26 BL-matcher och 24 2BL-matcher.

TOPPSTRIDEN

Bayern München har allt i sina händer när det kommer till titeln, men det skiljer endast åtta poäng mellan plats 1 och plats 5 i Bundesliga.

En oerhört jämn topp och i de kommande dagarna kommer vi bland annat få se två nyckelmatcher.

Match 1: Borussia Mönchengladbach – Bayer Leverkusen (23 maj)

Gladbach:
Tränaren Marco Rose har verkligen fått en bra start i sin nya klubb Gladbach. Han har på sina inledande 26 ligamatcher inkasserat 52 poäng, en poängskörd som ingen annan tränare har klarat av i klubbens historia.

Gladbachs främsta egenskap är framförallt deras kollektiva styrka. I försvaret hittar vi bland annat mittbacken Nico Elvedi som har skapat ett stort intresse bland toppklubbarna i Europa och ytterbacken Ramy Bensebaini som kom från Rennes förra sommaren. Bensebaini har varit ett tillskott i både det defensiva och det offensiva spelet (fem assist, två mål under säsongen). I anfallet hittar vi framförallt Alassane Plea och Marcus Thuram. Fransmännen har tillsammans gjort 16 mål och 15 assist och är därmed klubbens poängstarkaste spelare denna säsong.

Annons

Bayer Leverkusen:
Efter sin mindre lyckade tid i Dortmund har nu tränaren Peter Bosz fått sin revansch i Bayer Leverkusen. Den nederländska tränaren hade en liten ”kantstött” höst med varierande resultat, men på de senaste tio ligamatcherna har Leverkusen vunnit åtta matcher och endast förlorat en. Senast vann de med 4-1 borta mot Werder Bremen där supertalangen Kai Havertz återigen visade framfötterna när han gjorde två mål. Den tyska offensiva mittfältaren Havertz, som agerade falsk nia senast, har nu gjort nio mål och sju assist på de senaste 14 tävlingsmatcherna. Han är en stark faktor till varför det har gått så bra för Leverkusen. Ser man till potentialen i Leverkusens trupp så är de precis där de ska vara, nämligen i toppen av Bundesliga. De har en fin blandning mellan unga lovande spelare och äldre rutinerade herrar.

Annons

Dagens match mellan Gladbach och Leverkusen kommer bli en smällkaramell.

Match 2: ”DER KLASSIKER”

På tisdag får vi njuta av en härlig tillställning när Dortmund tar emot Bayern München.

Bayern München:
Förra helgen slog tränaren Hans-Dieter Flick ligarekord när hans Bayern München gjorde det 50:e ligamålet på 16 matcher. Ett genomsnitt på 3,1 mål per match, något som inget annat lag har lyckats med tidigare i Bundesliga (länk opta). Effektiviteten framför mål har lett till 13 segrar, ett kryss och endast två förluster. Flicks första ligamatch som huvudtränare för Bayern München var just mot Dortmund i höstas. Den matchen slutade med en klar 4-0 seger på hemmaplan efter två mål av Robert Lewandowski, ett mål av Serge Gnabry och ett självmål av den före detta bayraren Mats Hummels. Apropå Robert Lewandowski – den polske målkungen har gjort 40+ mål i de senaste fem säsongerna.

Annons

Dortmund:
I höstas stormade det en del i BVB-lägret. Det såg länge ut som att tränaren Lucien Favre skulle få sparken, men istället har siffrorna varit gröna i ligaspelet under kalenderåret 2020 – åtta segrar och en förlust. Det som framförallt har stämt för Dortmunds del är deras målproduktion. På de senast nio ligamatcherna har laget gjort 31 (!) mål. En effektivitet som många spelare har bidragit till, såsom Julian Brandt, Marco Reus, Thorgan Hazard, Hakimi, Raphaël Guerreiro men framförallt Jadon Sancho och Erling Haaland. De två sistnämnda har tillsammans gjort 24 ligamål och 19 assist. Det är verkligen otroliga siffror som 00:orna Sancho och Haaland bjuder på.

Annons

Den stora frågan är om Bayern München ska rycka i toppen eller om Dortmund täpper till marginalen så att det endast skiljer en poäng mellan klubbarna. Samtidigt som jag har svårt att se Bayern förlora så går det inte att blunda för Dortmunds offensiv. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av showen.

SVENSKMÖTEN

Ur ett svenskt perspektiv finns det ett par matcher där vi förhoppningsvis får se några svenska dueller. Emil Forsbergs RB Leipzig tar sig an Robin Quaisons Mainz på söndag, men tyvärr lär Forsberg missa matchen då han precis har kommit tillbaka till träning efter halsfluss. Istället får vi se Quaison ta sig an Sebastian Anderssons Union Berlin på onsdag. Vi får hoppas att båda två utökar sina målkonton för att närma sig topp tre i skytteligan (Lewandowski, Werner, Sancho).

Annons

DIREKTPLATSEN

Ser vi på spelschemat för 2BL så hittar vi bland annat ett riktigt toppmöte på torsdag, nämligen Stuttgart mot Hamburg.

Det lag som går vinnande ur denna match har en direktplats i sina egna händer. En annan viktig match för Hamburg är imorgon (söndag) när de tar emot serieledarna Arminia Bielefeld. Vi får se om Joakim Nilsson och co. lyckas öka avståndet ner till HSV.

Ni ser, maj avslutas på bästa möjliga sätt –fotboll nästan varje dag. Viel spaß!

Publicerad 2020-05-23 08:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto