POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
7v

Målkalas (!?) – nu kan ligan avgöras

Twitter: @Keven_Bader

Ikväll får vi njuta av en riktig klassiker, nämligen ”Der Klassiker”. Dortmund tar emot serieledarna Bayern München – en match som kan avgöra årets ligaspel.

MÅLPRODUKTION

I helgen slog Bayern München nytt ligarekord när de gjorde sitt 80:e ligamål för säsongen. Så många mål har inget lag gjort efter 27 spelade ligaomgångar i Bundesliga.

Inför kvällens match har Bayern München sammanlagt gjort 199 mål på 101 ligamatcher mot Dortmund – mål nummer 200 lär vi nog få se ikväll.

Under 2020 har FCB vunnit nio av de tio spelade ligamatcherna (ett kryss) och skrapat ihop en otrolig målskillnad på 34:6.

När det kommer till BVB så har de inte varit så mycket sämre – nio vinster och en förlust på de tio ligamatcherna som har spelats under 2020. Detta har resulterat i en målskillnad på 33:9.

Interna skytteligan (Bundesliga):

 • Robert Lewandowski (FCB) – 27 mål
 • Jadon Sancho (BVB) – 14 mål
 • Serge Gnabry (FCB) – 11 mål
 • Marco Reus (BVB) – 11 mål
 • Erling Haaland (BVB) – 10 mål
 • Coutinho (FCB) – 8 mål
 • Raphaël Guerreiro (BVB) – 8 mål
 • Thomas Müller (FCB) – 7 mål
 • Thorgan Hazard (BVB) – 6 mål
 • Leon Goretzka/Ivan Perisic (FCB) – 4 mål

Robert Lewandowski gjorde sitt 27:e ligamål (på 27 ligamatcher) i helgen – en bedrift som ingen annan har klarat av sedan Gerd Müller säsongen 71/72. Nu är det ”endast” 13 mål till målrekordet (40) som den gode Gerd Müller står för. Vi får se om Lewy lyckas slå rekordet på de återstående sju ligamatcherna. Ett rekord som Lewandowski dock redan kan slå ikväll är “flest gjorda ligamål mot Dortmund”. Den polska anfallsstjärnan har gjort 16 mål på 11 matcher. Endast Klaus Allofs har gjort fler (18 mål på 22 matcher).

Interna assistligan:

 • Jadon Sancho (BVB) – 17 assist
 • Thomas Müller (FCB) – 17 assist
 • Thorgan Hazard (BVB) – 12 assist
 • Serge Gnabry (FCB) – 10 assist
 • Achraf Hakimi (BVB) – 10 assist
 • Joshua Kimmich (FCB) – 7 assist
 • Marco Reus (BVB) – 6 assist
 • Leon Goretzka / Coutinho (FCB) – 6 assist
 • Julian Brandt (BVB) – 5 assist

Jadon Sancho och Thomas Müller toppar assistligan både ”inrikes” men även när man ser till de fem stora ligorna. Med 17 assist är de endast fem assist ifrån ligarekordet (22) som Emil Forsberg stod för säsongen 16/17.


NYTT SPELSYSTEM

I höstas förlorade Dortmund med 4-0 i München. Inför kvällens match poängterade både tränaren Lucien Favre och sportchefen Michael Zorc att deras lag har självförtroendet och kapaciteten att rubba Bayern. Bland annat nämner de det ”nya” spelsystemet som Dortmund spelar med nu. I höstas ställde Dortmund upp med en 4-2-3-1 formation. Sedan en tid tillbaka spelar Dortmund istället med en 3-4-3/3-4-2-1 uppställning – något som har resulterat i att Dortmund har släppt in färre mål samtidigt som de har producerat framåt. Detta kan man tydligt se om man kikar på de senaste matchernas resultat.

Två spelare som kanske inte får så mycket uppmärksamhet men som är väldigt viktiga i detta spelsystem är Raphaël Guerreiro och Achrif Hakimi. De två offensiva ytterbackarna gör ett otroligt jobb, både i det defensiva såväl som i det offensiva. Tillsammans har de gjort 13 assist och 11 ligamål denna säsong.

FRÅGETECKEN

Mats Hummels byttes ut i helgens match mot Wolfsburg men ska enligt Favre vara 99,9% redo för kvällens match. En annan nyckelfigur som har saknats i Dortmund är balansspelaren Axel Witsel. Belgaren har varit skadad, men ska enligt uppgifter ingå i dagens matchtrupp. En som definitivt kommer missa matchen är kaptenen Marco Reus. Tysken har varit skadad sedan februari och kan till och med missa resterande säsong om det vill sig riktigt illa.

I Bayern-lägret är Niklas Süle, Corentin Tolisso och Philippe Coutinho inte tillgängliga. Dessutom får Hansi Flick klara sig utan sin mittfältsregissör Thiago – spanjoren har haft problem med ljumsken och missar därför kvällens match.

AVGÖRANDET

Med tanke på lagens form så kan jag inte se hur något utav lagen inte kommer göra mål ikväll. Favoritskapet ligger självfallet hos Bayern München, men man kan inte vifta bort Dortmunds offensiva kraft. BVB:s stora styrka framåt är bland annat att flera spelare har visat sig vara målfarliga, något som kommer göra det ännu svårare för FCB att försvara sig mot. I Bayern finns det givetvis också flera målfarliga spelare, men där söker man framförallt Lewandowski.

Vinner Dortmund ikväll så lever titelstriden, men vinner Bayern München så har de med största sannolikhet ”säkrat” sin 30:e ligatitel (29:e Bundesligatitel).

Publicerad 2020-05-26 kl 12:45

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto