Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Elev möter mästare" och de tyska tränarnas dominans

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Historia skrevs i fredags. Efter en helt oförglömlig match blev Hansi Flick en av de tre tyska tränare som kommer att ta sitt lag till CL-semifinalen.

“ELEV MOT MÄSTARE”

Det är nog inte så många som vet om att Thomas Tuchel var tränare för Julian Nagelsmann när han var spelare i Augsburg II. När Nagelsmann blev tvungen att lägga skorna på hyllan på grund av en knäskada gav Tuchel honom jobbet som assisterande tränare bredvid honom. Nu, tolv år senare, möter de två varandra i en Champions League-semifinal.

Annons

*Tuchel och Nagelsmann har möts tidigare i Bundesliga när de har tränat Dortmund respektive Hoffenheim. Nagelsmann har aldrig vunnit – 2 förluster och ett kryss för den unge tränaren.

TUCHEL OCH RB LEIPZIG

År 2015 befann sig fortfarande RB Leipzig i 2.Bundesliga och klubben kontaktade då Tuchel som hade tagit ett sabbatsår. De ville höra om han kunde tänka sig ta vidare RBL-bygget. Tuchel valde att tacka nej till detta uppdrag och istället fick sportchefen Ralf Rangnick ta på sig huvudtränaruppgiften också. Tuchel tog över Dortmund efter att Jürgen Klopp lämnade klubben sommaren 2015.

Annons

Det kommer bli en spännande match att följa. Att PSG har mer spets är det inget snack om, men jag tycker inte att man ska underskatta RB Leipzigs kollektiva styrka. Det hade varit mäktigt om Nagelsmann lyckades ta RB Leipzig till en CL-final redan i sin debutsäsong i klubben.

HANSI FLICKS RESA

Som spelare beskrivs Hansi Flick ofta som en lagspelare och “motivator” vilket man även ser i hans tränarstil.

Det blev endast tre klubbar som Hansi Flick representerade under sin professionella spelarkarriär:

  • Sandhausen 1982- 1985
  • FC Bayern München 1985 – 1990
    *I München vann Flick fem ligatitlar en och cuptitel
  • FC Köln 1990-1993

Tränarkarriären började sedan i FC Bammental i fjärdeligan i Tyskland. Efter fyra år gick han till Hoffenheim som också befann sig i fjärdedivisionen. Flick tog under sin första säsong i Hoffenheim upp laget till det som då kallades för tredjeligan. Där befann sig Flick och Hoffenheim i tre år innan Flick lämnade klubben vintern 2005.

Annons

Det är först när Hansi Flick blir utnämnd som Joachim Löws assisterande tränare i Tyskland som Flick får mer medial uppmärksamhet igen. Tillsammans med Löw satt han på Tysklands tränarbänk från september 2006 till VM-guldet 2014. Därefter tog Flick rollen som sportchef i Tysklands landslag fram till 2017 innan han återvände till Hoffenheim som sportchef för en kort period.

Annons

Förra sommaren, 2019, tog Niko Kovac ut Hansi Flick som assisterande tränare och när Kovac fick sparken ett par månader senare fick Flick chansen att ta rollen som huvudtränare för FC Bayern München och resten är historia:

  • 34 tävlingsmatcher
  • 31 segrar
  • 2 kryss
  • 1 förlust
  • 112:26 i målskillnad

Nycklarna till Flicks framgång tror jag är hans tydliga spelfilosofi och hantering av spelargruppen. Vi får se om han lyckas hämta hem en trippel redan i sin debutsäsong som FCB-tränare. Det ser onekligen väldigt positivt ut.

”ÅRETS TRÄNARE”

När man ändå nämner flera tyska tränare på frammarsch så bör man också lyfta tränaren som precis blev utnämnd till ”årets tränare” i Premier League – Jürgen Klopp. Det blev ett tidigt uttåg i Champions League denna säsong, men att Klopp har lyckats lyfta Liverpool och ge dem den första PL-titeln i klubbens historia är en otrolig bedrift. Klopp har gång på gång visat att han behärskar tränaryrkets utmaningar och dessutom även är villig att justera sin spelfilosofi för att utveckla sitt tränarskap.

Annons

Som tysk är jag oerhört glad att se flera tyska tränare visa framfötterna på de största scenerna och detta är ”bara” toppen på isberget. I Tyskland finns det flera lovande tränare som med största sannolikhet kommer göra sig hörda på den stora scenen inom de närmaste åren, bland annat Gladbachs tränare Marco Rose.

Vi får se om två tyska lag och två tyska tränare ställs mot varandra i CL-finalen som säsongen 12/13 (Bayern med Heynckes och Dortmund med Klopp) eller om det blir en annan konstellation. Oavsett vad kommer finalen ha ”tyskkoppling”, sehr schön!

PS: Även Lyons tränare Rudi Garcia har en tyskkoppling – han blev döpt efter den tyska cyklisten Rudi Altig.

Annons
Publicerad 2020-08-18 09:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto