Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Europasuccé för den tyska fotbollen

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Nu är det klart vilka lag som kommer att spela i slutspelet av Champions League och Europa League i vår. Samtliga Bundesligalag som deltog i gruppspelet har avancerat – ett gott tecken för den tyska fotbollen.

FORTSATT OBESEGRADE

Sedan Hansi Flick tog över Bayern München har laget inte förlorat någon match i Champions League:

Imponerande siffror, frågan är bara hur länge denna svit kommer att forsätta? Det som talar för en fortsatt framgångsrik Europasäsong är att laget har kunnat rotera en hel del under gruppspelet och därmed kunnat minska förslitningarna på nyckelspelare såsom Robert Lewandowski, Leon Goretzka och Serge Gnabry. Andra spelare har dessutom fått chansen från start och visat framfötterna, såsom 17-årige Jamal Musiala. FCB kan också glädja sig åt att Alphonso Davies är tillbaka från sin långtidsskada och att ledargestalten Joshua Kimmich ansluter till lagträningen i januari igen. Positiva vindar i det bayerska lägret.

Annons

SUCCÉVECKA

Förra veckan skrev jag inför RB Leipzigs två viktiga nyckelmatcher – de skulle möta Bayern München på bortaplan i ett viktigt toppmöte och därefter Manchester United på hemmaplan i ett avgörande CL-möte. Nagelsmanns manskap lyckades plocka med sig fyra poäng på dessa två matcher. Ser vi till Emil Forsbergs insats kan svensken vara väldigt nöjd. Han var högst delaktig i lagets framgångar.  I båda matcherna byttes han ut när RB Leipzig hade ledningen: Mot Bayern München klev han av planen i ställningen 3:2 (matchen slutade 3:3) och mot United när Leipzig ledde med 2:0 (matchen slutade 3:2).

Med Nagelsmanns kvalitéer som tränare och det lag han har till sitt förfogande bör RB Leipzig kunna rå på samtliga klubbar som de kan lottas mot på måndag. Inför säsongen tippade jag att de skulle komma tvåa i gruppen och nå lika långt som ifjol när de tog en semifinalplats. Nu är de ett steg närmare det målet.

Annons

BERG OCH DALAR

Förra CL-säsongen debuterade en 17-årig Giovanni Reyna för Dortmund, denna vecka slog supertalangen Moukoko rekordet när han byttes in i matchen mot Zenit.

När det går Dortmunds väg är det svårt att stoppa dem. Med Haaland blir BVB som ett ostoppbart lokomotiv, MEN när det inte klaffar så brukar konsekvenserna ofta bli dramatiska för de gulsvarta. De är alldeles för ojämna, något som i slutändan kommer leda till att laget åker ur CL-slutspelet i vår. Dortmund är ett lag där dagsformen är A och O, de är extremt dåliga på att ”jobba sig in i matchen”.

Annons

KLUBBHISTORIA

Veckans gladaste förlorare är definitivt Borussia Mönchengladbach. Trots deras usla insats mot Real Madrid (antagligen deras sämsta match under tränaren Marco Rose) lyckades de avancera. Detta är mycket tack vare den offensiva och sprudlande fotboll som de har visat upp under hela hösten. Sammanlagt gjorde Gladbach 16 mål i gruppspelet, endast Bayern München gjorde fler (18).

Det tåls att upprepas – det som Marco Rose har gjort med det här laget är häftigt. Han har på rätt så kort tid (anställdes sommaren 2019) lyckats skapa ett kollektivt starkt lag som nu har skrivit klubbhistoria genom att avancera för första gången någonsin i slutspelet av Champions League. Hatten av.

Annons

Fina bilder när Gladbach-spelarna följde slutminuterna mellan Inter och Shaktar. De får tacka fotbollsgudarna och Inters ineffektivitet att de fick fira ett avancemang.

När vi öppnar transferfönstret lär vi nog få se intresseanmälningar från flera toppklubbar om att få köpa Gladbachs nyckelspelare Florian Neuhaus, Marcus Thuram, Denis Zakaria m.m.

BÄTTRE ÄN FÖRVÄNTAT

När nyckelspelarna Kai Havertz och Kevin Vollande lämnade för Chelsea respektive Monaco i somras trodde många att det skulle gå sämre för Bayer Leverkusen, men så har det inte blivit. Istället har flera spelare visat framfötterna och tagit för sig, såsom den 17-årige mittfältaren Florian Wirtz, anfallaren Lucas Alario, Leon Bailey, Nadiem Amiri. Detta har gjort att Leverkusen fortfarande är obesegrade efter tio ligaomgångar och endast ligger en poäng bakom serieledarna Bayern München.

Annons

I höstens Europa-spel har man avancerat från gruppspelet utan några större problem. Leverkusen är det lag som har gjort flest mål under EL-gruppspelet denna höst (21).

Peter Bosz har ett lag med fin potential, men jag har svårt att se att de vinner Europa League med tanke på den tuffa konkurrensen. Det återstår att se vilka de lottas mot på måndag. Undviker de topplag som Tottenham, Manchester United och Napoli så tror jag att de har en god chans att förlänga sitt Europaäventyr.

DEBUTSÄSONGEN

Den nya tränaren Sebastian Hoeneß fick en drömstart i Hoffenheim med två ligasegrar i början på säsongen – däribland en 4:1 seger mot Bayern München som innebar mästarnas första förlust sedan december 2019. Därefter har det gått tyngre för Hoffenheim som tog sin första ligaseger förra helgen sedan den 3 oktober.

Annons

I EL har det gått desto bättre. All respekt till motståndet, men Hoeneß kan vara väldigt tacksam för lottningen.



Hoffenheim är både i toppen när det kommer till gjorda mål under höstens EL-spel och när det kommer till minst insläppta.

Hoffenheims trupp har flera duktiga spelare men endast en stor stjärna och det är anfallaren Andrej Kramaric. Den kroatiska landsmannen startade säsongen otroligt bra, fem mål på tre matcher. Därefter fick han corona och har först kunnat återvända till spel i slutet av november.

Annons

Det skulle överraska mig om Hoffenheim tog sig långt i EL-slutspelet, men man ska inte underskatta Hoeneß, en tränare som man ska hålla ett extra öga på.

Jag är riktigt glad att samtliga BL-lag är vidare i Europa. Ännu ett bevis på att den tyska fotbollen är på frammarsch och jag hoppas att detta resulterar i att fler får upp ögonen för den underbara, fartfyllda, underhållande tyska fotbollen.

Publicerad 2020-12-11 09:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto