Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Seriefinal och storklubbens totala kollaps

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Helgens omgång i Bundesliga är årets sista innan vi stänger ner kalenderåret 2020. Vilken helg vi har framför oss – ett extremt spännande bottenmöte och en seriefinal!

HERBSTMEISTER

I Tyskland kallar vi laget som leder ligan över julen för ”Herbstmeister” (höstmästare). Denna säsong kommer en match bli direkt avgörande för vem som blir Herbstmeister: Bayer Leverkusen mot Bayern München.

Bayer Leverkusen har verkligen stått för en imponerande höst. Laget vann sin grupp i Europa League och är obesegrade i Bundesliga. Ser vi till toppligorna i Europa är det endast Juventus och AC Milan som också har en nolla i förlustraden denna säsong.

Annons

Tränaren Peter Bosz har verkligen fått en balans i laget. Tidigare har Leverkusen varit väldigt framtunga, men denna säsong har samspelet mellan försvar och anfall blivit mycket bättre. Något man ser tydligt när man kikar på siffrorna. Endast tio mål insläppta på 12 matcher, bara RB Leipzig har släppt in färre mål i ligan (9). När det kommer till målproduktionen har Leverkusen gjort 27 mål, näst flest efter just Bayern München (37). Detta är ett resultat av att flera spelare har tagit kliv framåt. Efter försäljningen av storstjärnorna Kai Havertz och Kevin Volland har poängproduktionen fördelats mellan spelarna i laget på detta vis:

Som ni ser i bilden ovan har hela 14 spelare gjort mål för B04 denna säsong. Det är framförallt formstarka Leon Bailey och Florian Wirtz som får de största rubrikerna. Bailey var för några säsonger sedan ett hett namn ute i Europa, men föll ner i en svacka. Nu är dock yttern tillbaka och visar varför storklubbarna håller ett extra öga på honom – 4 mål och 3 assist på de senaste 4 tävlingsmatcherna!

Annons

Florian Wirtz får mig och många andra att tänka på en ung Kai Havertz. Precis som Havertz har Wirtz nu slagit igenom i Leverkusen som 17-åring. Han är teknisk, kvick och besitter ett väldigt fint spelsinne. En spelare som man verkligen ska hålla ett extra öga på.

I onsdags låg Bayern München för sjätte gången i rad i underläge, men ännu en gång klev en viss person fram och räddade laget.

Annons

Robert Lewandowski har ett par fina dagar bakom sig. I onsdags gjorde han sitt 250:e och 251:e mål i Bundesliga och kröntes dagen därpå som ”världens bäste” i FIFA:s ”The Best”-gala.

Just nu är Bayern Münchens svaga länk deras försvarsspel. De regerande mästarna har endast hållit två nollor i ligaspelet denna säsong och redan släppt in 17 mål på 12 matcher, ett tydligt underbetyg. Det återstår att se hur Hansi Flick väljer att ställa upp laget. Det har blivit en hel del rotation i försvaret med tanke på utbudet:

Som sagt – ”hösttiteln” står på spel. En titel som Bayern München inte har vunnit på de senaste två säsongerna och som Bayer Leverkusen inte har vunnit sedan säsongen 2009/2010.

Annons

TOTAL KOLLAPS

Jag har skrivit om det under hösten och utvecklingen fortsätter att peka neråt för Schalke. I veckan förlorade laget mot Freiburg och har därmed förlängt sin negativa svit:

Igår kom dessutom beskedet att den nya tränaren Manuel Baum får kicken. Baum tog över efter David Wagner den 30 september och har haft 10 ligamatcher på sig att rädda Schalke, något han inte har lyckats med:

Det ska sägas – Schalkes problem är så mycket mer än en tränarfråga. Hela klubben sköts på helt fel sätt och konflikterna i styrelserummet har inte gjort saken bättre. Under nuvarande sportchefen Jochen Schneider har laget haft följande tränare från den 5 mars 2019:

Annons
  • Domenico Tedesco
  • Huub Stevens (interim tränare)
  • David Wagner
  • Manuel Baum

Och nu tar Schalke återigen in Huub Stevens som interimslösning, DOCK endast året ut. Stevens ska leda laget i dagens extremt viktiga bottenmöte mot Bielefeld och därefter mot Ulm i tisdagens cupmatch. Efter nyår ska Schalke få in en ny tränare.

Ni hör, kaoset är totalt!

Ser vi till tabellen har Schalke fortfarande en chans att hålla sig kvar i Bundesliga, men med tanke på den långa segerlösa perioden och hur laget har uppträtt har jag oerhört svårt att se att Schalke spelar i Bundesliga säsongen 21/22.  

Om ni vill ha dagliga uppdateringar kring den tyska fotbollen så får ni gärna följa mig på Twitter: @Keven_Bader

Ni får dessutom väldigt gärna skriva till mig här i kommentarsfältet nedan eller på Twitter om ni vill att jag ska lyfta något specifikt ämne, lag eller spelare.

Auf Wiedersehen!

Annons

PS: Veckans SUPERINHOPP får ni inte missa – se klippet nedan:

PS PS: Moukoko skrev ännu en gång in sig i historieböckerna igår när han gjorde sitt första ligamål!

Publicerad 2020-12-19 09:59
Omröstning
Hur slutar "seriefinalen"?
  • Bayer Leverkusen vinner
  • Oavgjort
  • Bayern München vinner
RÖSTA SE RESULTAT
Omröstning
Kommer Schalke åka ur Bundesliga?
  • Ja
  • Nej
RÖSTA SE RESULTAT

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto