Helgens matcher kan bli säsongsavgörande

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Årets andra omgång i Bundesliga står framför oss och vilken meny vi bjuds på. Två toppmatcher där Gladbach tar emot Bayern München och RB Leipzig välkomnar Dortmund. Dessutom har Schalke ”möjligheten” att tangera ett 55 år gammalt rekord: Tasmania Berlins negativa svit på 31 raka ligamatcher utan seger (säsongen 65/66).

DÅLIGT FOKUS

I den senaste ligamatchen låg Bayern München under med 2–0 i paus mot Robin Quaisons Mainz. Detta var den åttonde raka ligamatchen som mästarna låg i underläge, MEN precis som i tidigare matcher så lyckades Bayern kämpa sig tillbaka:

Det går både att kritisera och berömma Bayern München för detta. Kritiken gäller framförallt deras bristande fokus i början av matcherna. De visar samtidigt på en mental styrka då de ständigt kommer tillbaka. Det återstår att se om denna trend fortsätter ikväll när de möter Gladbach. För Gladbachs del har det varit tvärtom. Laget har tagit ledningen i tolv av de fjorton ligamatcherna, men endast vunnit fem av dem.

TUFF DUELL

Under Hansi Flicks 51 matcher som huvudtränare för Bayern München har han endast förlorat tre matcher. En av dem var just mot Borussia Gladbach. Ser vi till klubbarnas senaste möten är det 50/50 sett till antal segrar.

Ett viktigt möte för båda lagen. Gladbach måste vinna för att inte tappa för mycket mark upp till CL-platserna och Bayern München måste vinna för att säkra fortsatt ligaledning.

Truppstatusen:

Gladbach

• Marcus Thuram (avstängd efter spottloskan)
  • Valentino Lazaro (muskelskada)
  • Famana Quizera (Axelskada)

Bayern München

• Serge Gnabry (frågetecken – missade gårdagens träning pga en skada från förra omgången)
  • Nianzou (muskelskada)

En stor positiv nyhet för Gladbach är att vänsterbacken Ramy Bensebaini är tillbaka efter två månader (corona). Förra säsongen när Gladbach tog emot Bayern var det just Bensebaini som stod för hemmalagets två mål.

Lite nördig fakta – Gladbach är det lag som har plockat flest poäng mot Bayern München sedan sommaren 2014: 17 poäng på 12 matcher.

PRESTIGEMÖTE

Ligatvåan RB Leipzig tar emot ligafyran Dortmund. RB Leipzig har gjort en stabil säsong så här långt. Endast en ligaförlust och RB Leipzig har för tillfället ligans starkaste försvar: nio insläppta mål på fjorton matcher. I den senaste ligaomgången blev det ”endast” en 0-1 seger borta mot nykomlingen Stuttgart. Emil Forsberg missade en straff i den första halvleken. Dani Olmo klev fram i den andra halvleken och stod för matchens enda mål.

Dortmund startade också 2021 med att vinna. Jadon Sancho gjorde sitt efterlängtade första ligamål för säsongen. Dessförinnan stod han för assisten när Akanji gav BVB ledningen.

Mötet mellan RB Leipzig och Dortmund är en riktig nyckelmatch där vinsten kommer bli säsongsavgörande för båda lagen.