Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Duellen - Prinsen mot Kungen

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Jürgen Klopp har de senaste åren fått ett stort internationellt erkännande efter fina framgångar med Liverpool. Detta har gjort att han kategoriseras som en av de bästa tränarna i världen. En annan tysk tränare som precis har börjat sin internationella resa är Julian Nagelsmann. Den 33-årige tränaren har tagit Bundesliga med storm och det senaste året har han nått nya höjder med sitt RB Leipzig. När CL-lottningen genomfördes i december var just detta dubbelmöte det som jag höll högst. Nu har tiden äntligen kommit, RB Leipzig mot Liverpool, Nagelsmann mot Klopp!

FANBÄRAREN

Det är många tyska tränare som är aktuella inom toppfotbollen just nu, men Jürgen Klopp sticker alltså ut lite extra. Han är den första tyska tränaren som vinner en ligatitel i en toppliga (utöver Bundesliga) sedan Bernd Schuster (LaLiga 07/08 med Real Madrid). Nu ställs han mot Nagelsmann som enligt många i Tyskland är ”prinsen/arvtagaren” av den tyska “tränarkronan”. Detta kommer bli den tredje matchen som de ställs mot varandra. Nagelsmann mötte Klopps Liverpool för fyra år sedan när hans dåvarande lag, Hoffenheim, skulle kvala sig till Champions League. Det dubbelmötet slutade med två förluster för Nagelsmann.

ANNONS

SUPERLÄGE

Nu har Nagelsmann ett superläge att ta revansch på Klopp. Som de flesta vet så är Liverpool i den största krisen sedan Klopps intåg. En av de största faktorerna till denna negativa form är det tuffa skadeläget i Liverpool. Med mittbacksgeneralen Van Dijk borta sedan i höstas och hans kollegor Gomez/Matip skadade har mittfältspjäserna Henderson och Fabinho fått agera försvarare. Detta har i sin tur försvagat Liverpools mittfält rejält, något som har lett till att presspelet inte har fungerat lika bra och därmed har bollerövringen på den offensiv planhalvan inte kunnat genomföras i samma utsträckning som tidigare. Detta har resulterat i att anfallstrion inte fått samma bollar att jobba med som förr och att laget har tappat sin dynamik. Detta är ett väldigt logiskt utfall. Man skulle kunna jämföra Liverpool med ett korthus – det går inte att dra ut det nedersta kortet (Van Dijk) utan att riskera att hela huset faller ihop. Sammanlagt har Klopp haft 15 (!) olika mittbackskombinationer under denna säsong.

ANNONS

Detta kan förklara obalansen i laget. Det gamla talesättet ”anfall vinner matcher och försvar vinner mästerskap” passar in bra här om vi ser till Liverpools ligaplacering. 

Ett lag som har ett av Tysklands starkaste försvar är RB Leipzig. Under Nagelsmann har laget höjt sig till en ny nivå och en av bitarna som har förbättrats är just försvarsspelet. Under säsongens ligaspel har RBL endast släppt in 18 mål på 21 matcher. Framåt har de varit lite trögare denna säsong jämfört med förra. Detta är ingen större överraskning då RBL sålde sin bästa målskytt Timo Werner i somras. Han stod för sammanlagt 34 mål på 45 matcher förra säsongen. Inte lätt att ersätta en sådan spelare, men istället har laget tagit på sig ett kollektivt ansvar när det kommer till målproduktionen. Sammanlagt har 16 (!) spelare skrivit in sig i målprotokollet denna säsong för RB Leipzig. I toppen hittar vi bland annat Yussuf Poulsen (9 mål 6 assist) och Angeliño (8 mål och 11 assist). 

ANNONS

Just Angelino skrev jag om förra veckan . Det är en otrolig utveckling som vänsterspringaren har stått för. Hans köpklausul aktiverades i fredags och ett permanent kontrakt skrevs på med RB Leipzig till 2025. 

Ur ett svenskt perspektiv är det tråkigt att Emil Forsberg missar matchen ikväll på grund av en knäskada. Ett tungt tapp även för RB Leipzig då Forsberg har varit en av de bärande spelarna denna säsong.

ANNONS

50/50

I den nuvarande situationen skulle jag säga att det är 50/50 vilket lag som avancerar. Mycket talar för RB Leipzig med tanke på formen och Liverpools skadeläge, men man ska inte underskatta Klopps sylvassa offensiva trio (Salah, Mané, Firmino) som kan avgöra en match på egen hand. Med tanke på Salahs budskap i helgen lär vi få se honom extra motiverad ikväll.

Jag njuter verkligen av att se de tyska tränarna kliva ut på den stora scenen. I fjol fick vi se två tyska tränare i CL-finalen. Vi får se om detta upprepar sig även denna säsong, det skulle inte förvåna mig.

ANNONS
Publicerad 2021-02-16 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto