Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

DER KLASSIKER – anfallsgiganterna ställs mot varandra

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Vilken match vi har framför oss. Ett pressat Dortmund som jagar en CL-plats och ett Bayern München som vill ta ett hårdare grepp om ligatiteln.

POSITIVA FORMKURVOR

Dortmund har verkligen börjat hitta rätt. Efter en stark seger på bortaplan mot Sevilla i Champions League (2:3) har laget nu fyra raka segrar. Något som sticker ut särskilt mycket är att Dortmund inte har släppt in något mål på de senaste tre matcherna.

En stor bidragande faktor till detta är den nya mittbacksduon Hummels och Can. Emre Can som ursprungligen är en mittfältare har verkligen visat sin mångsidighet och använts som en allroundspelare. Han har spelat allt från mittback i en trebackslinje till högerback, central mittfältare och nu mittback i en fyrbackslinje. Landslagsspelaren har visat sig vara oerhört värdefull för BVB och han utgör tillsammans med den rutinerade Mats Hummels en stark grund för Dortmund att stå på. Ser vi till siffrorna i förra matchen mot Gladbach hade Can 91% vunna dueller och Hummels 100%. Mot Bayern München sägs det att Dan-Axel Zagadou är tillbaka i spel igen, något som kan betyda att Emre Can får kliva upp till mittfältet istället.

Annons

Bayern München hade en lite tyngre period i mitten av februari, men efter segern mot Lazio (4:1) och Köln (5:1) har laget hittat rätt igen.

Det stora positiva utropstecknet för de regerande mästarna är att de spelare som har suttit i karantän är tillbaka: Thomas Müller, Leon Goretzka och Benjamin Pavard*. Trots den breda truppen som Bayern besitter är just de två förstnämnda svåra att ersätta. Müller visade direkt när han byttes in senast vilken inverkan han har:

*Pavard är dock inte redo att spela i dagens match då han ännu inte är helt fysisk återställd.

Annons

MÅLGARANTI

När Bayern München och Dortmund spelar blir det garanterat alltid mål. Båda lagen har nätat i samtliga tävlingsmatcher denna säsong och vi lär även få se ett par baljor ikväll. Senast de ställdes mot varandra i ligan vann Bayern München med 3:2.

Målkungarna Robert Lewandowski och Erling Haaland kommer vara i fokus. Lewy har stått för hela 34(!) mål och 8 assist på 32 tävlingsmatcher denna säsong. Den 12 år yngre anfallaren, Haaland, har inte varit så mycket sämre – 27 mål och 8 assist på 27 matcher. Jag sticker inte precis ut hakan när jag säger att dessa två är världens bästa nior just nu.

Annons

Tidningen Bild publicerade i veckan en sammanställning av Haalands och Lewandowskis mål i Bundesliga. Ni som är lika nördiga som jag, se bild nedan.

Det är inte enbart Lewy och Haaland som står för de två lagens poängproduktion. I Bayern har framförallt Thomas Müller växlat upp ordentligt under de senaste åren. Förra säsongen stod han för ett nytt ligarekord med sina 21 assist. Den här säsongen är han på god väg att uppnå liknande siffror (hittills 11 på 21 ligamatcher). Müllers jobb i det tysta ska också uppmärksammas. Han är den spelare som har löpt flest kilometer för Bayern München under denna ligasäsong (228,8km). Hans roll som ”Raumdeuter” har en stor betydelse i detta lagbygge då han öppnar upp ytor för sina lagkamrater och alltid är spelbar.

I BVB-lägret har vi flera intressanta offensiva aktörer bredvid Haaland såsom supertalangen Reyna eller skadefria Reus, men det är framförallt Sancho som har hittat rätt igen. Efter en tung höst har engelsmannen fått en kanonstart på 2021:

Annons
  • 13 matcher
  • 8 mål
  • 8 assist

MEN just Jadon Sancho och Gio Reyna inte tillgängliga idag på grund av skador. Det betyder att mer ansvar vilar på Haaland och kaptenen Reus axlar.

MYCKET STÅR PÅ SPEL

Tidigare år har Bayern München och Dortmund varit närmre varandra tabellmässigt och slagits om ligaguldet. Den här gången gäller det istället för Dortmunds del att ta tre viktiga poäng i jakten på en Champions League-plats och för Bayern München gäller det att hålla formstarka RB Leipzig bakom sig.

Under de senaste sex ligamatcherna som Bayern München har spelat mot Dortmund på Allianz Arena har de haft en klar hemmafördel:

  • 6 segrar för Bayern München
  • 23:3 i målskillnad
Annons

MEN med tanke på det svajiga försvaret som Bayern München har haft under säsongen kanske man inte kan luta sig allt för mycket på historiken och kvällens match kan mycket väl bjuda på överraskningar.

Publicerad 2021-03-06 07:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto