13 år utan förlust – Sveriges resultat sticker ut

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader (för daglig update)

Kvällens match blir Joachim Löws 33:e VM-kvalmatch och hans sista (kvalmatch) på den tyska bänken. Lyckas Tyskland undvika förlust ikväll mot Nordmakedonien fullbordar Löw en förlustfri svit i VM-kvalmatcher:

• 32 matcher
  • 29 segrar
  • 3 kryss
  • 109:19 i målskillnad

FÖRSTA VM-KVALMATCHEN

Blickar vi tillbaka på Löws första VM-kvalmatch (2008) ser vi följande trupp och resultat:

Många av dessa spelare fick stort förtroende under Löws tid som huvudtränare och blev starka profiler inom den tyska fotbollen.

SPELARNA SOM STICKER UT

Under Löws VM-kvalhistoria sticker följande spelare ut:

FLEST MATCHER

• Mesut Özil 20 matcher
  • Philpp Lahm 19 matcher*
  • Thomas Müller 19 matcher

*Ska dock sägas att Lahm har fler spelade minuter än Özil (1710 min VS 1538 min)

SVERIGES BRAGD I BERLIN…

Jag tror att de flesta minns matchen i Berlin för snart 9 år sedan. En match som jag ogärna pratar om, så jag håller det kort. Efter knappa åtta minuter tog Tyskland ledningen genom Miroslav Klose och endast sju minuter senare hade målkungen utökat till 2:0. När klockan stod på 55 minuter var ställningen 4:0 till Tyskland och en seger för hemmalaget kändes givet….men så blev det som bekant inte. Zlatan nätade i den 62:e minuten och precis innan domaren skulle vissla av matchen lyckades Rasmus Elm kvittera till 4:4. Det här var en sanslös comeback för Sverige och en bedrövlig insats av Tyskland.

Det som dock var ”positivt” ur tyskt perspektiv var att man tog med sig lärdomen att man aldrig ska ”trappa ner” även om man har en tydlig ledning. Detta fick vi bland annat se under VM 2014 när Tyskland körde över Brasilien (1:7).

Varför jag just tar upp Sveriges match är att denna match är en av tre matcher som Tyskland inte lyckades vinna i VM-kvalsammanhang under Löw. De andra två var överraskande nog mot Sveriges grannland Finland (3:3 och 1:1).

Jag har de senaste åren kritiserat Löw oerhört mycket, med all rätt, MEN det ska understrykas att jag är väldigt tacksam för det han har gjort för Tyskland under dessa 15 år som förbundskapten. Nu hoppas jag att han får avsluta sin VM-kvaltid på bästa möjliga sätt och sedan plocka hem EM-titeln i sommar. AUF GEHTS DEUTSCHLAND SCHIEßT EIN TOR!

Publicerad 2021-03-31 11:28