Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kniven mot strupen i säsongsavgörande omgång

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Vi har en fullspäckad omgång framför oss i Bundesliga som kan komma att avgöra säsongens utlopp för många lag.

TITELMATCHEN

Den stora matchen som de flesta pratar om är toppmötet mellan RB Leipzig och Bayern München. Detta kommer att bli en direkt avgörande titelmatch. Bayern München leder endast med fyra poäng inför denna omgång. Ligans bästa försvar (RBL, 21 insläppta) mot ligans bästa anfall (FCB, 78 mål).  Ikväll kommer alltså det klassiska talesättet ”Offensiven vinner matcher – försvar vinner ligor/mästerskap” sättas på prov.

En stor smäll för Bayern Münchens del är att målkungen Lewandowski missar toppmötet. Lewy skadade sig under landslagsuppehållet och förväntas vara borta upp till fyra veckor. Detta betyder bland annat att han missar dagens toppmöte och de kommande två CL-matcherna mot PSG. Otroligt tungt tapp för laget. Lewandowski är inne i sin bästa säsong någonsin med sina 42 mål på 36 matcher. I och med skadan missar han chansen att slå nytt ligarekord. Ingen har tidigare lyckats göra mål mot samtliga BL-lag under en och samma säsong, men Lewy var mycket nära detta då han har nätat mot alla förutom RB Leipzig.

Annons



Lewandowski (35 ligamål) får istället sikta in sig på att Gerd ”der Bomber” Müllers målrekord (40 ligamål). Om han återvänder om fyra veckor har han tre ligamatcher på sig att göra de sex mål han behöver för att slå rekordet.

Bayern kommer också behöva klara sig utan Alphonso Davies och Jerome Baoteng. Davies drog på sig ett rött kort i den senaste ligamatchen mot Stuttgart och Boateng tog sitt femte gula kort senast. Detta betyder att Bayern skulle kunna ställa upp med följande backlinje idag:

Pavard – Süle – Alaba – Hernandez

RB Leipzig kan glädja sig över att Dayot Upamecano nu är tillbaka efter skada. Kvällens möte kommer att bli speciellt för försvararen då han för bara ett par veckor sedan blev klar för Bayern München till kommande säsong. RBL får däremot klara sig utan Angelino (rehab träning) och Kampl (avstängd).

Annons

Det kommer att bli en otroligt intressant tillställning. De senaste tre gångerna som lagen har mött varandra så har det slutat oavgjort. I höstas fick vi se en högdramatisk match (3:3) där Emil Forsberg stod för ett mål och en assist. Vi får se om det blir lika många mål denna gång med tanke på Bayerns bortfall och Leipzigs starka försvar.

Annons

CHAMPIONS LEAGUE-KAMPEN

Förra ligaomgången gick en arg och besviken Haaland från planen när Dortmund lyckades kvittera mot Köln i sista minuten.

Tungt tapp för Dortmund som just nu är fyra poäng ifrån en CL-plats. NU har Haaland och Co. chansen att minska gapet för de ställs mot just Eintracht Frankfurt som är fyra poäng framför dem.

En laddad match på många sätt och vis. Eintracht Frankfurt har inte slutat bland topp fyra sedan säsongen 11/12 och nu har de ett gyllene läge att uppnå det. Samtidigt har Dortmund kniven mot strupen då de MÅSTE ta en Champions League-plats om de vill ha någon som helst chans att behålla nyckelspelaren Haaland en säsong till. Inför säsongen räknade Dortmund med en CL-plats och deras budget är utformad efter det. Skulle BVB misslyckas att ta en CL-plats kommer det få oerhörda konsekvenser. Enligt SportBild har Dortmund redan gått 75 miljoner € minus och de lär förlora ytterligare 30 miljoner € om de inte kvalificerar sig till CL. Det har dessutom sagts att både Haaland och Sancho inte kommer stanna kvar i klubben om de missar Champions League.

Annons

Det kommer bli en målrik match. Detta är två lag som inte har gått mållösa från någon ligamatch denna säsong och dessutom släppt in en hel del mål. De har nästan identiska målskillnader:

  • Eintracht målskillnad: 53:36
  • Dortmunds målskillnad: 54:37

I detta möte har vi också en fin anfallsduell mellan Haaland och Silva. Båda anfallarna har varit väldigt betydelsefulla för sina respektive lag och slåss i toppen av skytteligan.

Vi lär nog få se en högmotiverad Haaland idag då han för första gången i sin karriär (!) gått mållös från tre raka matcher (Norge). För Frankfurts del kan det bli en historisk seger. Lyckas laget vinna idag når de 50-poängstrecket tidigare än de någonsin har gjort tidigare i ligaspelet.

Annons

DERBYT

I Berlin får vi bevittna ett högintressant derby. Union nosar på en Europa League-plats och Hertha Berlin kämpar för ett nytt kontrakt.

Union har en fin säsong bakom sig, de har dock tagit emot ett par käftsmällar såsom senast mot Eintracht Frankfurt (5-2), men överlag en bra säsong. Framåt är det framförallt veteranen Max Kruse som står för rubrikerna. Anfallaren var borta under vintern, men har efter sin comeback gjort fyra mål på lika många ligamatcher.

För Herthas del har det inte gått lika bra. Laget har på de senaste tio ligamatcherna skrapat ihop:

  • 7 förluster
  • 1 kryss
  • 2 vinster
  • 8:20 i målskillnad

Förra ligaomgången tog man trots allt en viktig seger när laget vann med 3:0 mot formsvaga Bayer Leverkusen. Något som nygamla tränaren Pál Dárdai var väldigt nöjd med. Dárdai som ledde laget från 2015 till 2019 är sedan åtta ligamatcher tillbaka i klubben som huvudtränare. Den storsatsande klubben hoppas på att Dardai kan rädda klubben från ett praktfiasko och säkra ett nytt kontrakt.

Annons

DET VIKTIGA SVENSKMÖTET

Bo Svensson har verkligen lyft Mainz. För första gången sedan början av säsongen är Mainz inte ett jagande lag utan ett lag som blir jagat. Mainz vann förra omgången med 2:1 borta mot Hoffenheim och tog sig därmed upp på säker mark. Det skiljer dock endast två poäng ner till nedflyttningsplatsen där omgångens motståndare, Bielefeld, befinner sig.

Robin Quaisons ställs mot sin landslagskollega Joakim Nilsson. Då Mainz lånade ut anfallaren Mateta (sju mål/en assist) till Crystal Palace i vintras är nu Quaison, med sina tre ligamål och två assist, deras poängstarkaste spelare.

Joakim Nilsson har under säsongen bevisat sin styrka och blev därmed välförtjänt uttagen till det svenska landslaget.

Annons

VILKEN OMGÅNG vi har framför oss. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta.

Publicerad 2021-04-03 08:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto